Malmö besteedt half miljoen kronen aan regenboogbanken

=kDaaFoto: Alan Levine via Flickr

MALMÖ – Voor WorldPride 2021 worden in Malmö honderden banken en prullenbakken in regenboogkleuren geschilderd. De kosten liggen op ongeveer een half miljoen kronen. De Zweedse nieuwszender SVT ging de straat op om de opinie te peilen.

Malmö en Kopenhagen organiseren dit jaar het WorldPride-evenement. Daarvoor worden de banken en prullenbakken speciaal in regenboogkleuren geschilderd. Dit kost de gemeente Malmö ongeveer een half miljoen kronen. Dat is ongeveer zo’n 50.000 euro.

De meningen van de stadsinwoners lopen uiteen. SVT News heeft de mensen gevraagd wat ze vinden van de banken en de bijbehorende kosten. Een iemand vindt dat de banken een goede boodschap uitzenden. Een ander vindt juist weer dat de kosten beter gebruikt konden worden voor de zorg. Een andere jongen grapt ook nog dat hij het zelf voor 200.000 kronen had willen schilderen.

De gemeenteraadslid die verantwoordelijk is voor dit project, Andreas Schönström, verdedigt het hoge bedrag. Volgens hem is het geen verspilling, want het is marketing voor een groot evenement. De kosten worden weer terugverdiend door de miljoenen mensen die Malmö deze zomer zullen gaan bezoeken. De horeca zal er van moeten profiteren.

Elk jaar wordt er ergens in de wereld het WorldPride-event georganiseerd. Vorig jaar ging dat niet door wegens de coronacrisis. Deze zomer zal het dit keer in Kopenhagen en Malmö plaats vinden. Daarnaast liggen de twee steden maar zo’n dertig kilometer van elkaar vandaan.