Wekelijkse muziekupdate: ‘Meer dan de helft van de liedjes van Zweedse afkomst’

 

Spotify

Dat Zweden veel goede muzikanten kent is geen geheim. Denk aan ABBA, Zara Larsson, Ace of Base en meer. Zelfs bij het Eurovisie Songfestival doet Zweden goede zaken; het land heeft maar liefst zes keer gewonnen. Zweden heeft over het algemeen dus echt verstand van muziek, maar wat luisteren de Zweden op dit moment?

*Voor dit artikel zijn de rankings van de top 50 wekelijkse meest  beluisterde liedjes via Spotify in Zweden gebruikt.

In de top 5 is niks veranderd. Stipt op 1 staat Einár en de Zweedse Hov1 met het lied: ‘Gamora’. ‘tystnar i luren’ gezongen door de Zweedse Miriam Bryant en Victor Leksell, staat op nummer 2. Nummer 3 krijgt ‘Peaches’ van Justin Bieber, Daniel Caesar en Giveon. Polo G staat op nummer 4 met het lied ‘RAPSTAR’. En de top 5 wordt afgesloten met het lied ‘MONTERO’ (Call Me By Your Name) gezongen door Lil Nas X.

Deze top 5 is niet geheel verrassend. Wat wel verrassend is, is het feit dat maar liefst 29 van de 50 liedjes, meer dan de helft dus, van Zweedse artiesten en/of producers zijn. In vergelijking: in de Nederlandse top 50 stonden 16 liedjes van Nederlandse afkomst. Zweden herkent de waarde van haar eigen artiesten. Maar het zijn niet zozeer veel verschillende artiesten. Namen als Benjamin Ingrosso, Victor Leksell en Miriam Bryant komen veelvuldig voor in de lijst.

Er is slechts een nieuwe binnenkomer: Eric Saade met zijn lied ‘Every Minute’, het komt binnen op plek 50. Dit is ook zijn enige lied in de lijst van deze week. Verder zijn er verschillende dalers en stijgers. Zo stijgt ‘Lose my mind’ van Myra Granberg naar plek 20. Het uptempo ‘Levitating’ van Dua Lipa en DaBaby stijgt naar plek 38 en ook het viral nummer ‘Friday’ van Riton, Nightcrawlers, Mufasa & Hypeman en Dopamine stijgt naar nummer 47. Twee van de vier ballads van Benjamin Ingrosso zijn gedaald: VHS (Spotify Studio It’s Hits Recording) samen met zangeres Cherrie is gedaald naar plek 29 en het lied ‘Judy min vän’ is gedaald naar nummer 46. Het is dus spannend of ‘Judy min vän’ er volgende week nog in staat.

Benieuwd of de top 5 volgende week nog steeds onveranderd is? Lees dan volgende week de nieuwe wekelijkse nieuwsupdate!