Waarom je naar Zweden moet kijken op het EK voetbal

Door Cas Geleijnse  – Op 11 juni gaat het EK voetbal van start. Drie dagen later (op 14 juni) gaat het toernooi ook van start voor Zweden. Hier lees je tegen wie Zweden moet, of ze kans maken en waarom je zeker naar moet kijken naar de wedstrijden van het Zweedse elftal.

De tegenstanders

Zweden zit in poule E. De tegenstanders zijn Polen, Slowakije en Spanje. Op 14 juni beginnen de Zweden tegen Spanje, op 18 juni is Slowakije de tegenstander en op 23 juni sluiten ze de groepsfase af tegen Polen.

Maakt Zweden kans?

Zweden maakt zeker kans om door te gaan in de poule. Spanje is de sterkste ploeg van de groep, maar van Slowakije en Polen kan de ploeg van Janne Andersson zeker winnen. Mocht Zweden door de groepsfase heen komen, staan ze in de achtste finale van het EK. Het toernooi winnen lijkt te hoog gegrepen, maar Zweden zou zomaar eens kunnen verrassen door zich te plaatsen voor de kwarfinale of zelfs de halve finale.

Waarom je echt naar Zweden moet kijken op het EK

De grootste reden om te kijken naar Zweden is de terugkeer van Zlatan Ibrahimović. Zlatan is een levende legende en keerde dit jaar op 39-jarige leeftijd terug in het Zweedse elftal. Dit EK zal echt zijn laatste kunststukje bij het Zweedse elftal zijn, dit moet je dus gezien hebben.

De stijl van Zlatan is een ware attractie; hij is groot, sterk en heel atletisch. Hier heb je alvast een voorproefje, zodat je kunt zien wat ‘Ibracadabra’ allemaal kan:

Het shirt van Zweden is prachtig om te zien. Ze spelen in een volledig geel shirt, de broek is donkerblauwe broek en de sokken zijn weer volledig geel. Als Zweden wedstrijden speelt is vaak het hele publiek ook in het geel, wat een mooi beeld geeft in het stadion.

Het volkslied (Du gamla, Du fria) is een erg vrolijk lied. Het is geschreven op de wijs van een oud volksdeuntje en het heeft nooit de officiële status van volkslied gekregen. Voor de wedstrijden zingen de Zweedse supporters hartstochtelijk mee met het volkslied.

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord                Gij oude, Gij vrije, Gij bergachtig noorden.
Du tysta, Du glädjerika sköna!                            Gij stille, Gij vreugderijke schone!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,            Ik groet U, lieflijkste land op Aarde,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna,         Uw zon, Uw hemel, Uw groene streken,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.         Uw zon, Uw hemel, Uw groene streken,

Du tronar på minnen från fornstora dar,        Gij troont op herinneringen van grootse dagen,
då ärat Ditt namn flög över jorden. toen         Uw naam geëerd over de Aarde vloog.
Jag vet att Du är och Du blir vad du var.          Ik weet dat Gij zijt en Gij zult zijn wat Gij waart.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden,                    ja, ik wil leven en sterven in het Noorden.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.                    ja, ik wil leven en sterven in het Noorden.

Geen enkele reden om niet voor Zweden te juichen. Dus trek in juni je gele shirt aan, ga voor de tv zetten en roep ‘Heja Sverige!’ (Hup Zweden!) samen met ons en miljoenen Zweden!