Nieuwsbulletin Zweden 28 april 2021

Zweedse eilanders gewaarschuwd voor ontploffende walvis

 

Op het eiland Öland is een waarschuwing afgekondigd aan inwoners en bezoekers om uit de buurt te blijven van de aangestrande bultrug walvis. De autoriteiten zijn bang dat het dier gaat ontploffen.

 

Een publieke verkondiging kwam woensdag morgen van de gemeente Mörbylanga om niet, onder welke omstandigheden dan ook, naar het kadaver toe te gaan. “De walvis vult zich door verrotting met gassen, waardoor hij kan ontploffen,” vertelt environment chief Staffan Asén.

 

Dichter en fotograaf Anders Jahansson, die het walviskadaver vond, vertelde SVT dat hij vermoedt dat het dezelfde walvis is die eerder deze maand werd gespot bij de kust van Gotland.

(Bron: The Local)

 

 

Rentepercentage van de Zweedse centrale bank stabiel op 0%

 

De Zweedse centrale bank voorspelt dat het rentepercentage voor de komende 3 jaar niet boven de 0% komt net als de afgelopen 6 jaar. Ondanks dat de verspreiding van het coronavirus weer is toegenomen, groeit de Zweedse economie relatief goed, meldt de centrale bank de Riksbank. Ook zeggen ze dat de economie er beter voorstaat dan in februari.

(Bron: The Local)

 

 

Vårkollen vraagt mensen om de lente te melden

 

Vrijwilligers en onderzoekers van de Swedish Botanical Association en van de Swedish Phenology Network vragen Zweedse mensen aankomend weekend mee te doen aan de lente check. Ze dringen mensen aan om tekens van lente te melden in de Vårkollen database. Het verzamelt tekenen van de komst van de lente, zodat er onderzocht kan worden hoe klimaatverandering de seizoenen beïnvloedt.

(Bron: The Local)

 

 

Zweedse corona cijfers 29 april 2021

 

Aantal nieuwe gevallen 7266
Gemiddelde aantal nieuwe gevallen over 7 dagen 5169

(Bron: Johns Hopkins University)