Nieuwsbulletin 18 mei

Indische Covid-19 variant nu ook in Zweden

 

Swedish Radio meldt dat er sinds begin mei, 20 gevallen van de Indische Covid-19 variant zijn gemeld. Over de variant, die sinds afgelopen herfst geïdentificeerd is, zijn nog weinig gegevens bekend. Maar experts uit Groot-Brittannië zeggen dat het besmettelijker is dan de variant die gevonden was in Groot-Brittannië.

 

De Zweedse Instantie voor Volksgezondheid ziet geen reden om nieuwe maatregelen in te stellen, vanwege de komst van de variant. Momenteel zijn er geen specifieke verboden op reizen van India, in Zweden. Wel heeft de Europese Unie een reisverbod op India gelegd, met uitzondering voor inwoners van de EU of mensen die reizen met specifieke redenen.

 

 

Wie kan zich nu in Zweden laten vaccineren?

 

De 3e fase van het vaccinatie plan is al in veel Zweedse gemeentes gestart en in sommige is zelfs al de 4e fase begonnen, dit verschilt per gemeente. Hieronder leest u hoe sommige gemeentes ervoor staan. En wie zich vanaf 17 mei kan laten vaccineren.

 

Stockholm

Iedereen ouder dan 50 jaar kan zich sinds 17 mei in Zweden laten vaccineren. Ook jongeren volwassen die in de risicogroep vallen kunnen zich laten vaccineren. Fase 4 is al begonnen en steeds jongeren mensen worden langzaam gevaccineerd, gebaseerd op beschikbaarheid.

 

Halland

Mensen geboren in 1966 of eerder kunnen zich laten vaccineren. Mensen tussen de 18 en 59 jaar, die in de risicogroep vallen kunnen zich ook aanmelden. Vanaf 19 mei kunnen mensen die geboren zijn in 1968 of eerder zich opgeven voor vaccinatie. Fase 4 is hier nog niet begonnen, maar gaat binnenkort wel beginnen.

 

Västerbotten

60-jarige of ouder mogen zich hier opgeven voor vaccinatie, ook jongeren vanaf 18 jaar, die in de risicogroep vallen, mogen zich laten vaccineren. De gemeente verwacht pas aan fase 4 te kunnen beginnen rond midden zomer, de doelstelling is 24 juni.

 

Van vluchteling naar Eurovisie Song Festival kandidaat: dit is Tousin Chiza.

 

De 19-jarige Tousin “Tusse” Chiza representeert Zweden dit jaar voor het Eurovisie Song Festival. Hij doet mee met het nummer Voices.

 

Origineel is hij geboren in de Democratische Republiek Congo, maar woont al sinds zijn achtste in Zweden. In het Zweedse Melodifestival, de winnaar hiervan representeert Zweden in het Eurovisie Song Festival, was hij “fan favoriete” en zijn nummer staat al weken op nr. 1 in de Zweedse hitlijsten. In een persconferentie zei hij: “Ik denk dat het in wezen aan het nummer is.”