Geen plaats op kraamafdeling Stockholm door Covid-19

Een nieuwe studie in Zweden toont aan dat meer dan 900 vrouwen in Stockholm in 2020 ten tijde van Covid-19, geen plaats op de kraamafdeling konden krijgen tijdens hun bevalling.

Hierdoor werden 80 vrouwen uit voorzorg naar een andere regio gestuurd om te bevallen. Voor nog eens 929 vrouwen, was er geen geschikt ziekenhuisbed beschikbaar. Dit kwam omdat de ziekenhuizen bomvol met Covid-19 patiënten lagen.

Verkeerde apparatuur

De meeste van deze bevallingen vonden plaats in kamers die niet bedoeld zijn voor een bevalling. In sommige gevallen leidde dit tot negatieve gevolgen voor de patiënt meldt SVT Nyheter. Zo beschikte veel van deze kamers niet over de juiste apparatuur voor tijdens een bevalling.

Overleden baby

In een geval werd een vrouw wegens plaats te kort naar huis gestuurd om te bevallen in haar eigen douche. Helaas is dit niet het ergste wat is voorgekomen. Zo blijkt uit het rapport dat er zelfs een pasgeboren kind is gestorven wegens het ontbreken van een ziekenhuisbed.

Zweedse kraamzorg

Echter waren er voor Covid-19 al problemen op het gebied van kraamzorg in Zweden.De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de kraamzorg, maar het aantal letselgevallen ligt bij de bevallingen nog altijd boven het OESO-gemiddelde.
De OESO staat voor Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De OESO is een samenwerkingsverband van 36 landen om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren.