De nieuwe strategie van het leger heeft het leven van de archipel in Göteborg totaal veranderd

feeswanenvleugel | Props

De Zweedse strijdkrachten hebben hun militaire oefeningen de afgelopen jaren opgevoerd om het hoofd te bieden aan een “verslechterde” veiligheidssituatie. Maar bewoners van de eilandengroep aan de westkust zeggen dat de groeiende aanwezigheid van troepen op de eilanden ervoor zorgt dat hun huis bijna aanvoelt als een “oorlogsgebied”. 

De schietpartij was vandaag intensief, schreef de protestgroep Skärgårdsuppropet (“de oproep van de archipel”) eind februari op Facebook. Gedurende de middag en avond was er onophoudelijk geweervuur ​​te horen in de zuidelijke archipel van de westkust van Göteborg. “De school op Brännö, een van de eilanden, meldt dat kinderen uit angst voor oorlog zijn ondergedoken. Het kostte het personeel veel tijd om ze te kalmeren.” 

Het is een vreemde gebeurtenis: de anders idyllische archipel met zijn verweerde rotsen, uitgestrekte uitzichten op de oceaan en afwezigheid van verkeer kan plotseling en gewelddadig worden verstoord door de doordringende explosies van zware artillerie. 

de archipel van Göteborg

Het afgelopen decennium hebben de eenheden die op de legerbasis in de archipel gestationeerd zijn, ongeveer 20 dagen per jaar geoefend. De eilandbewoners waren niet bepaald enthousiast over de sporadische oefeningen, maar ze konden ermee leven. Vanaf dit jaar is het aantal opleidingsdagen echter verhoogd naar 115 dagen. In totaal kunnen jaarlijks 1,3 miljoen schoten worden afgevuurd. 

Na een periode van 16 jaar waarin “een militaire aanval op Zweden onwaarschijnlijk werd geacht”, heeft deze visie zijn vervaldatum bereikt. Het Parlement noemt de veiligheidssituatie “verslechterd”. “Een gewapende aanval op Zweden kan niet worden uitgesloten”, verklaarde minister van Defensie Peter Hultqvist afgelopen herfst. Sinds begin dit jaar is er een complete ommekeer opgetreden in de risicobeoordeling van conflicten op Zweeds grondgebied. Daarom zal het defensiebudget in vijf jaar tijd met 40 procent worden verhoogd tot 89 miljard kronen in 2025. Dit is het dubbele van het defensiebudget van het jaar 2016. “We investeren in nieuwe militaire eenheden”, vertelde Hultqvist me, “en we streven ernaar om de mankracht te vergroten van 60.000 naar 90.000 ″. 

Het nieuwe beleid is volgens de minister ingegeven door recente dreigementen. “Europa heeft een nieuwe veiligheidssituatie. Kijk naar Georgië, de Krim, het aanhoudende conflict in Oekraïne. Rusland voert meer militaire oefeningen uit, en de oefeningen worden steeds complexer,” zei hij. Zweden beschouwt Rusland als de grootste risicofactor, zij het een impliciete, niet noodzakelijkerwijs rechtstreeks gericht op het land zelf, maar “op de buurlanden van Zweden in de EU en de NAVO”. Er bestaat bezorgdheid dat de militair-strategische positie van Zweden in Noord-Europa zou kunnen leiden tot een race tussen wereldmachten om controle over Zweeds grondgebied. 

Ondertussen varen in de archipel van Göteborg militaire schepen langs de kust, waarbij hun kielzog golven langs de kustlijn creëert. “Op sommige dagen voelt het bijna als een oorlogsgebied”, zei Klas Ålander, inwoner van Brännö.“ Dan is het helemaal niet leuk om hier thuis te zijn of naar school te gaan. De archipel maakt deel uit van de stad Göteborg, slechts 15 kilometer verwijderd van het centrum. Zouden mensen militaire oefeningen accepteren, 115 dagen per jaar, 15 kilometer van Södermalm in Stockholm?”