De ‘Golden Girls’ uit Zweden: de Olympisch kampioenen van 2016

Komende zomer vinden de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio plaats. Het evenement zou eigenlijk in 2020 worden gehouden, maar is vanwege corona uitgesteld naar de zomer van 2021. Bij de vorige Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro (2016) won Zweden twee gouden medailles. Hier lees je een kort portret van de Zweedse Olympisch kampioenen van 2016: Sarah Sjöström en Jenny Rissveds.

Sarah Sjöström

Tijdens de Olympische Spelen van 2016 was zwemster Sarah Sjöström de meest succesvolle Zweedse atleet. Sjöström pakte brons op de honderd meter vrije slag en zilver op de tweehonderd meter vrije slag. Het hoogtepunt was het winnen van de gouden medaille op de honderd meter vlinderslag; ze deed dit ook nog eens in een wereldrecord van 55.48 seconden. Dit wereldrecord staat nu, vijf jaar na dato, nog altijd.

Het is nog maar de vraag of Sjöström haar prestaties van Rio kan evenaren of zelfs verbeteren in Tokyo. In februari brak ze haar elleboog, waardoor de voorbereiding op Tokyo ernstig verstoord is geraakt. In een Q&A op haar Instagram heeft Sjöström aangegeven heel graag mee te willen doen in Tokyo, maar dat de kans enorm klein is dat ze naar een medaille zwemt.

Jenny Rissveds

Jenny Rissveds was nog maar 22 jaar toen ze in Rio goud won met het mountainbiken. In een loodzware race bleef Rissveds de Poolse Maja Wloszczowska 37 seconden voor. De Zweedse was geen echte favoriet en won verrassend goud; met alle gevolgen van dien.

Rissveds voelde heel veel druk op haar schouders na het winnen van Olympisch goud. Ze belandde in een depressie. Begin 2018 ontbond ze het contract met haar ploeg vanwege eetproblemen, uitputting en donkere gedachten. Het ging heel slecht met Rissveds en haar carrière leek over. Ze wist zich echter terug te knokken en bij haar comeback deed ze meteen weer met de beste atleten mee.

Sinds haar comeback is haar houding anders. Met haar team, Team 31, wil ze aan kinderen leren wat écht belangrijk is. Rissveds wil kinderen in laten zien dat het belangrijk is om te focussen op de positieve dingen in het leven. Ze wil de kinderen motiveren om te leven volgens haar motto: never give up.