Björn Frantzén: eerst voetballer, nu sterrenchef

Björn Frantzén bleek op jonge leeftijd al een aantal talenten te bezitten waarvan de meeste mensen dromen. Zo kon hij uitzonderlijk goed voetballen maar dit is niet zijn grootste talent, hij is namelijk ook nog een uitmuntende chef-kok.  

Voetbal  

Frantzén werd op 26 januari 1977 geboren in Solna, Stockholm. Al op jonge leeftijd was te zien dat Björn beter kon voetballen dan zijn leeftijdsgenootjes.  Omdat hij zo goed was werd hij al snel gescout door AIK. 
AIK is een van de beste clubs in Zweden en Björn speelde hier vanaf zijn 15e tot zijn 19e in de spits.  Tegenwoordig scoort Frantzén alleen nog in de keuken maar dan wel in de allerhoogste divisie.  

Koken

Björn begon met koken in het leger en begon hierna snel met werken in een aantal restaurants in Zweden. Zijn carrière ging pas echt in de lift toen hij bij sterrenrestaurants in Londen en Parijs in de keuken ging werken. 
In 2008 durfde hij het aan om zijn eigen restaurant te openen: Frantzén/ Lindeberg 

Dit restaurant in Stockholm kreeg in 2009 al zijn eerste Michelin-ster en hier kwam in 2010 nog een tweede bij. 
Het ultieme hoogtepunt voor Björn zijn restaurant was in 2018 toen het als eerste restaurant in Zweden een derde Michelin-ster kreeg. In 2020 werd zijn restaurant door Opinionated About Dining uitgeroepen tot beste restaurant van Europa.  

Zweedse keuken 

Frantzén is de bedenker van het project: Exceptional Swedish Quality Food. Het doel van dit project is om rauwe Zweedse producten naar een standaard van wereldklasse te tillen. 
Dit project voert hij in samenwerking met Visit SwedenLRF (Lantbrukarnas Riksförbund), Swedish Meat en de Zweedse Landbouwraad uit.