Björn Borg – de grootste Zweedse sporter aller tijden

In 2014 werd oud-tennisser Björn Borg uitgeroepen tot de grootste Zweedse sportpersoonlijkheid ooit. Borg eindigde boven Zlatan Ibrahimović, die het hier volledig mee oneens was. In dit artikel ontdek je waarom Björn Borg deze prijs heeft gewonnen; we kijken naar zijn tenniscarrière en naar zijn overige bijdrages waardoor Borg wordt gezien als de grootste Zweedse sporter aller tijden.

Wie is Björn Borg

Björn Borg werd op 6 juni 1956 geboren in Stockholm. In 1973 maakte de Zweed zijn profdebuut in het tennis. Aan het einde van de jaren ’70 werd hij al gezien als de beste tennisser van de wereld.

Feiten over de carrière van Borg:
– Totaal aantal titels: 64
– Grand Slams:
o Roland Garros 6x (1974, 1975, 1978, 1979, 1980 & 1981)
o Wimbledon 5x (1976 t/m 1980)
– Winst-verliesbalans: 644-135

Van 1976 tot en met 1980 won Borg elk jaar Wimbledon. Tijdens deze zegereeks van vijf jaar won hij 41 wedstrijden achter elkaar; dit is nog altijd een record op Wimbledon. In de finale van 1980 tegen John McEnroe speelden de twee rivalen de meest intense en spannende tiebreak die ooit op Wimbledon is gespeeld. Borg verloor de tiebreak, maar won de wedstrijd.

Einde van zijn carrière

In 1982 beëindigde Borg, op slechts 26-jarige leeftijd, zijn imposante carrière. Nadat hij in 1981 de finale van Wimbledon verloor van McEnroe, verloor hij ook zijn motivatie om harder te trainen. Daarnaast hield hij niet van de lange reizen die de tennissers maken. In 1987 werd Borg opgenomen in de internationale Tennis Hall of Fame.

Begin jaren ’90 maakte hij een kortstondige comeback in het tennis. Dit deed hij met hetzelfde houten racket waarmee hij al zijn successen boekte. Toen hij in zijn eerste negen wedstrijden geen set won, schakelde hij echter snel over op een moderner racket. Dit hielp iets; Borg won nu wel een aantal sets, maar hij verloor nog altijd iedere wedstrijd. Hij stopte zonder een wedstrijd gewonnen te hebben.

Na zijn loopbaan als tennisser begon Borg zijn eigen kledinglijn. Björn Borg Underwear werd een groot succes. Tegenwoordig omvat het assortiment vrijetijdskleding, sportkleding, badkleding, lingerie, tassen, schoenen en brillen.

De carrière van Björn Borg was kort maar krachtig. In slechts negen jaar veroverde Iceman de tenniswereld. Na zijn actieve carrière wist hij ook nog eens de modewereld te domineren. Op zijn best was Borg onverslaanbaar. Geniet daarom hier nog even van de prachtige momenten die Borg ons bezorgd heeft.