Miss Zuid-Afrika Musida Shudufhadzo: ‘Het is oké om niet oké te zijn’

Miss Zuid-Afrika Musida Shudufhadzo (24)

De 24-jarige Musida Shudufhadzo is in oktober 2020 gekroond tot Miss Zuid-Afrika 2020. Zij zet zich in voor het ter beschikking stellen van professionele hulp voor iedereen die worstelt met zijn mentale gezondheid. “Mijn doel is om iedereen de hulp te bieden die diegene nodig heeft. Daar kan ik mijn platform goed voor gebruiken”, vertelt Musida. In Zuid-Afrika is de situatie momenteel zorgelijk. Volgens de South African Depression and Anxiety Group (SADAG) kan 81,2 procent van de gehele bevolking geen professionele hulp betalen.  

Musida woont nu in ‘the big city’, Johannesburg, waar ze vorig jaar haar master Internationale Betrekkingen haalde. Johannesburg is het tegenovergestelde van waar ze vandaan komt. Ze is opgegroeid in een dorpje in de noordelijke provincie Limpopo, genaamd Ha-Masia. Vanuit huis kreeg ze de boodschap mee om altijd vriendelijk te zijn naar en respect te hebben voor anderen. Op de basisschool ervaarde ze geen problemen. Vol blijdschap zegt Musida: “Het was de gelukkigste tijd van mijn leven.”

Missverkiezing Zuid-Afrika

Musida zag de Missverkiezingen als kans om via een groot platform aandacht te besteden aan de mentale gezondheid. Tijdens de competitie werd aan haar gevraagd welke beweging ze in gang wilde zetten. Hiervoor heeft ze #MindfulMonday gekozen. In #MindfulMonday gaat ze elke maandagavond live op haar Instagram en Facebook, waarin ze iedere week in gesprek gaat met verschillende experts op het gebied van mentale gezondheid. In Zuid-Afrika kunnen alleen ‘rijke mensen’ een psycholoog betalen. Via deze weg wil ze voor iedereen die kampt met mentale gezondheidsproblemen, een ‘gratis’ psycholoog ter beschikking stellen.

De reden om dit initiatief via Instagram en Facebook te houden is ontstaan uit haar eigen socialemediagebruik. “We leven met covid-19. Hoe leer ik mensen om bewust te zijn? Hoe zorgen we ervoor dat de informatie mensen bereikt? Hoe geven we les? Toen dacht ik: hetgeen ik altijd gebruik is mijn telefoon.” Ook was het voor haar van belang om een platform te gebruiken waar iedereen toegang tot heeft. “Het hoeft geen Zuid-Afrikaans ding te zijn. Het kan iets wereldwijds zijn, dat zou ook zo moeten zijn. Het is een wereldwijd probleem.”

“Je bent niet alleen, iedereen heeft weleens last van mentale gezondheidsproblemen”

Leven om succesvol te zijn

Als kind was het leven van Musida eenvoudiger. Ze voelde zich in haar dorp veiliger en kon alles waarderen. Nu Musida een volwassen vrouw is, wordt ze steeds minder naïef. “Hoe ouder je wordt, hoe meer je inziet hoe gevaarlijk de wereld eigenlijk is”, vertelt Musida. “Het is moeilijker om nu van het leven te genieten. Als volwassene is het voornaamste doel om een succesvol mens te worden. Je kunt niet meer zo makkelijk even rust nemen, je moet voor jezelf zorgen.”

Stress op school

Tijdens haar studie heeft Musida last gehad van mentale gezondheidsproblemen. Al noemt ze het geen problemen: “Ik zou het eerder struggels noemen. Het is een deel van je mentale gezondheid. Zolang je het maar erkent als het er is en ervoor gaat zorgen, dan is er geen probleem.” Door de druk van school ervaarde ze veel stress. Hiervoor heeft Musida hulp gezocht bij een psycholoog. Ze ondernam ook zelf actie zoals op tijd met de juiste mensen een rondje lopen en goed eten. Van haar moeder ontving ze voldoende steun. “Ze bracht mij koffie wanneer het nodig was, al was het midden in de nacht.”

Wereldwijd probleem

Aan alle Nederlanders wil Musida meegeven dat ze niet alleen zijn. Haar boodschap luidt als volgt: “Het is oké om niet oké te zijn. Wees bewust van wat er in je hoofd omgaat en zoek de hulp die je nodig hebt. Het is een wereldwijd probleem, je staat hier niet alleen voor. In ieder geval ben ik via #MindfulMonday bij je, helemaal vanuit Afrika.”

Voor nu heeft Musida haar voornaamste doel bereikt. Voor in de toekomst hoopt ze op nog meer bewustzijn rondom mentale gezondheid op meer plaatsen in de wereld. “Als iedereen de hulp krijgt die diegene nodig heeft, dan ben ik blij.”