“EMDR heeft afstand gecreëerd tussen mij en het ongeluk.”

Keer op keer dood gaan in een nachtmerrie. Elke week had Maas van Apeldoorn(21) zulke nachtmerries, deze ontstonden na een auto-ongeluk dat hij meemaakte toen hij 17 jaar oud was. In de hoop deze nachtmerries te verminderen, begon Maas aan EMDR therapie.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing(EMDR) is een therapievorm die tegenwoordig vaak wordt ingezet bij het verwerken van trauma’s maar ook bij het omgaan met angsten. Door een gebeurtenis of angst op te halen kan deze opnieuw verwerkt worden. Ze halen deze gebeurtenis omhoog door erover te praten. Tijdens het denken aan de gebeurtenis word je afgeleid door bijvoorbeeld lichtjes of geluiden.

Wat is er gebeurd tijdens jouw ongeluk?

“Ik fietste thuis weg en zag een busje aankomen. Deze kwam alleen veel sneller aan dan ik had verwacht. De bus raakte mijn achterband en hierdoor vloog ik van mijn fiets af, de berm in, ik heb erg veel geluk gehad dat dit niet op het asfalt was. Na de val was ik buitenbewustzijn. Iemand heeft 112 gebeld en mijn vader erbij geroepen. Ik ben uiteindelijk in een ambulance meegenomen. Tijdens de rit ben ik een paar keer bijgekomen, in deze momenten is mij verteld wat er was gebeurd.”

Foto door: Emma van Nuland

Waarom koos jij voor EMDR?

“Ik heb voor EMDR Emotionally Freedom Therapy (EFT) gehad, dit is een wat zweverige versie van EMDR. EFT heeft mij al heel veel geholpen, maar mijn moeder dacht dat het verstandig was om toch nog EMDR te doen. Ik merkte bij EMDR dat ik toch nog erg veel last had van het ongeluk, zo had ik nog steeds nachtmerries. En ik kreeg daardoor de kans om dat redelijk snel te verwerken.”

Wat waren je verwachtingen voor je aan EMDR begon?

“Echt verwachtingen had ik niet, maar ik had er wel vertrouwen in dat het ging werken. Vooraf had ik gehoord dat de sessies vrij zwaar zouden zijn, hier had ik me dus ook op voorbereid. De sessies waren inderdaad zwaar, maar het was het voor mij zeker waard. De nachtmerries zijn nu zo goed als weg.”

Wat heb jij tijdens een sessie zoal behandeld?

“EMDR gaat eigenlijk op zoek naar het ergste punt in het trauma, dus waardoor je je klachten krijgt. Toen ik na het ongeluk even kort bij bewustzijn kwam zag ik mijn moeder boven me hangen terwijl ze me hulpeloos aankeek. Dit is het beeld wat we hebben gebruikt bij de EMDR.”

Hoe heb jij EMDR ervaren?

“Ik zou het zelf wel als een positieve ervaring zien. Het was niet leuk, maar wel leerzaam en goed om het trauma te kunnen verwerken. Ik heb geen nachtmerries meer en het heeft een deel van mijn trauma zelfs opgelost. Dat beschouw ik zelf wel als positief.”

Als je nu terugdenkt aan je trauma, wat voel je dan?

“Dat is dus heel typisch. Ik had altijd als ik terugdacht aan het ongeluk, dat ik dan dat beeld van mijn moeder voor me kreeg. Het kostte me veel moeite om dat op die momenten weer los te laten. Ik moest het vooral oké gaan vinden dat het gebeurd was en dat zoiets mij ook kan overkomen. Als ik er nu aan denk, denk ik vooral: oké, het is gebeurd en ik kan het beter laten gaan. EMDR heeft eigenlijk vooral afstand gecreëerd tussen mij en de gebeurtenis.”

Je EMDR is nu anderhalf jaar geleden, merk je nu op dit moment verschil met direct na de therapie?

“Het is nog iets beter geworden. Het trauma was bij mij tweedelig, aan de ene kant was het echt de gebeurtenis en aan de andere kant waren het denkbeelden als: wat als het mis was gegaan? Ik heb vorig jaar tijdens een toneelvoorstelling een nummer geschreven over de dood en dat denkbeeld, hiermee heb ik die denkbeelden erg kunnen confronteren. Voor ik dat nummer schreef was het in mijn hoofd een soort kamertje met heel veel zooi waarbij ik niet wist waar ik moest beginnen met zoeken, dus ik kon daar ook niet rustig naar kijken. Met dit nummer heb ik die kamer op kunnen ruimen.”

Je bent ook afgelopen jaar je rijbewijs gaan halen, hoe was dat?

“Ik heb er wel last van gehad tijdens mijn rijlessen. Ik ben na mijn aanrijding erg wantrouwig geworden in het verkeer. Ik heb vooral angst met voorrang nemen. Ik ben me er nog steeds erg bewust van dat ik in een moordmachine zit, dit maakt wel dat ik voorzichtig rijd.”