“Zorg dat je normaal met elkaar omgaat, je hoeft geen hechte vrienden te worden, maar je moet wel multicultureel kunnen samenwerken”

 

Door: Amber van Wijk

Ruud Brood

Op 11 december 2019 sprak Ruud Brood, de op 31 december ontslagen trainer van NAC, zich uit over hét onderwerp dat toen speelde in de voetbalwereld: racisme. Verschillende acties werden al genomen rondom dit onderwerp, maar hoe zit dit nou bij een kleine(re) en lokale club als NAC?

 

“Bij ons bij NAC kan ik met zekerheid zeggen dat er geen racisme plaatsvindt binnen het team. Wij zijn daar heel duidelijk in op dat gebied en zeker met dat onderwerp. We hebben heel veel culturen: we hebben Spanjaarden, we hebben jongens uit de Balkan, Servië, Belgen, van allerlei culturen hebben we. Maar het is niet dat ze elkaar op die manier behandelen. Ik zie wel dat het goed met elkaar matcht. Ja, we maken wel eens met elkaar grapjes erover maar niet zozeer dat het echt erg wordt. Kijk maar naar de culturen Turkije en Marokko, dat ligt een beetje gevoelig. Maar wij hebben ze in één selectie en dat gaat allemaal goed.

Bij supporters van NAC merk ik ook niet dat het speelt. Bij ons is dat als club zijnde best wel duidelijk, we hebben er een heel goed statement/policy in. Het zou ook niet worden getolereerd. Stel dat het wel zou gebeuren, dan geldt er bij ons een duidelijke regel: als ik of iemand het zou horen dan stappen we gewoon met z’n allen van het veld af. Dus stel dat er een speler, van de tegenpartij of van ons, zo bejegend wordt of benaderd wordt en het is duidelijk hoorbaar, dan is er maar één maatregel en dat hebben we ook zo afgesproken met de directie, de directeuren en de club zelf, dan is het gewoon het veld af want dat past niet. Dus niet nadenken, gewoon doen. Ook niet afwachten wat de scheidsrechter doet. Gewoon, klaar.

 

Ik heb nooit een speler gehad die naar me toe kwam, anders was de maatregel wel helemaal duidelijk en was ik daar ook wel op ingesprongen. Het speelt gewoon vooral de laatste tijd. Zo had je ook bijvoorbeeld december, beleid in Nederland, het zwarte pieten gebeuren. Ja, wij hebben ook gewoon spelers die zich misschien aangesproken voelen of die juist voor of tegen zijn. Maar daar wordt normaal over gesproken, normaal over gedaan. De sport, voetbal, vind je leuk en dat probeer je ook zo goed mogelijk te doen, maar ook met politiek hebben we te maken, dus daar moeten we ook heel erg alert op zijn, om dit soort excessen tegen te gaan en te voorkomen.

Het is een mondiale en populaire sport dus als daar iets gebeurt, dan wordt het uitvergroot. En zo wordt er naar gekeken. De hele exposure wordt bereikt via tv of social media, dan moet daar ook wel de kop ingedrukt worden op dat gebied. Aan de andere kant vinden we ook wel dat er vanuit de overheid serieus naar gekeken moet worden. Wij zijn een multiculturele samenleving en iedereen moet zich daar vrij bij voelen en ook wel de normen en waarden respecteren. Dat geldt voor iedereen. En ook in het voetbal hebben wij ook normen en waarden, dan moet je ook je grenzen bewaken. Maar moet je wel vrij kunnen zijn.

 

We proberen met de verschillende culturen om te gaan. We weten wat daar karakters zijn of de emoties zijn van spelers. Serviërs of mensen uit de Balkan, die zijn wat emotioneler. Zuid-Europeanen hebben ook dat temperament. Belgen zijn weer wat rustiger. Hollanders sommigen, ligt er aan waar ze vandaan komen, ze hebben soms een wat grotere mond of niet. Maar je praat wel met je spelers erover. En of ze nou van de Antillen of uit Suriname of waar dan ook vandaan komen, ik vind dat je ook respect daarin moet tonen naar ze en voor hen geldt dezelfde regel: zorg dat je normaal met elkaar omgaat, je hoeft geen hechte vrienden te worden, kan ook niet in de sport soms, maar je moet wel multicultureel kunnen samenwerken, en zeker niet denigrerend op wat voor gebied dan ook zijn, dat is niet de bedoeling. We hebben hier 19.000 meningen, zo zeg ik dat altijd. En daar moet je ook zo naar handelen.

 

Wij hebben ook als grote sport een voorbeeldfunctie te behouden en daar moet je je van bewust zijn. Natuurlijk mag je je mening hebben. Ik heb zelf een assistent-trainer die geboren is in Suriname, dus die cultuur ook heeft. Maar die gaat er ook heel normaal mee om. Die zegt ook wat wij zeggen, als wij iets zeggen, wordt dat snel helemaal uit z’n verband getrokken. Hij houdt zijn meningen dus ook intern, hij gaat er niet mee naar buiten lopen. Hij heeft daar zijn gedachten over, en terecht, maar hij ventileert dat naar binnen toe. Ik denk dat dat belangrijk is, want het heeft geen zin om aan de voorkant te gaan staan, te gaan roepen of je gelijk te willen halen. De jeugd en andere mensen kijken ook. Ik loop net buiten, een ventje van tien ging een kaartje kopen en die ziet toevallig de trainer van NAC voor z’n neus. Nou ik zie aan zíjn gezicht wat het deed dat hij mij zag. Nou, fotootje hier en daar, maar dan weet je en besef je weer van ‘ja, die gastjes kijken ook’.

Ik vind het juist leuk om zoveel culturen tegen te komen, want iedereen heeft z’n eigen gedachten, eigen ervaringen en z’n eigen trots daarin. De spelers hier gaan goed met elkaar om, ze kunnen juist ook van elkaar leren. Wij geven ook Nederlandse les aan spelers, en dat willen ze dan wel proberen te leren. Andersom leren wij ook weer wat woordjes van hun. En wij hebben ook veel integratie. En zo proberen we door te gaan. En ik ken ook wel wat scheldwoordjes in het buitenland, dus als ik ze na moet zitten dan roep ik dat wel. Ook als we met z’n allen uiteten gaan dan zorgen we dat er voor ieder wat wils is, een multicultureel diner.

NAC Stadion

Afgelopen seizoen zijn we gedegradeerd en toch merk je die support van de mensen nog steeds. Er zit emotie in. Blij met het team? Professioneel gezien zou ik als trainer kunnen antwoorden dat ik heel veel vertrouwen heb in deze selectie. Het vertrouwen is er wel. Maar we zijn niet in balans. NAC is een mooie club, een grote club ook in de regio. Het is voor mij bekend terrein, ik heb hier twaalf jaar gespeeld en ze hebben me hier dus ook vier keer gevraagd om te komen. Het is niet het makkelijkste moment dit jaar en het afgelopen seizoen, maar de mensen ken ik wel en de club ken ik wel dus ja dat voelt wel vertrouwd. Ik voel me hier wel thuis.”