“Wij willen alle eenzame mensen bij elkaar krijgen voor kerst”

© Roy Schols

Emma Meijer – 2 december 2019

Op 21 december 2019 is weer een editie van de kerst Sing-In in Dordrecht. Tijdens de kerst Sing-In zingen de koorklassen onder begeleiding van het Dordtse kamerorkest en Christiaan Blom (11), winnaar van het Koninklijke Concertgebouw Concours 2019. Het thema van de kerst Sing-In is #jebentnietalleen. De avond is ervoor om mensen bij elkaar te brengen, zeker zo vlak voor kerst. De opbrengsten gaan naar het Spectrum, een eenzaamheid instantie.

Leny Hamers (62), een van de commissie leden en organisatoren van de kerst Sing-In, vertelt over de kerst Sing-In en het bijpassende thema eenzaamheid.

Hoe is de kerst Sing-In ontstaan?

“De kerst Sing-In bestaat al 5 jaar. In verschillende kerken heb je dat, de samenzang. Maar daar gaat het alleen om de samenzang, en wij hebben er ieder jaar een goed doel aangekoppeld. We proberen ieder jaar iets anders te doen en dit jaar doen we het totaal anders, omdat je met een kamerorkest gaat zitten. En dat kamerorkest brengt toch een heel andere sfeer mee. Ook hebben we dit jaar sponsors die meewerken, dus we konden nu wat meer doen waardoor het ook meteen feestelijker wordt.

Vorig jaar is het echt gedragen door de ouderen en het bleek dus dat dat geen mensen trekt. En waar je mensen mee trekt is toch met jongeren en kinderen, want de kinderen nemen ook weer hun ouders en opa en oma mee en andere mensen. En zo krijg je toch een volle kerk, wat ook weer belangrijk is voor de collecte.”

Waarom hebben jullie dit jaar voor eenzaamheid gekozen?

“Het hele jaar doen wij vanuit onze kerk wat aan eenzaamheid. Omdat wij weten dat er nu heel veel mensen eenzaam zijn. En niet alleen de ouderen, maar ook de jongeren mensen. En toen dachten wij, dit is wel een heel mooi doel voor nu. En afgelopen Pasen was de Passion in Dordrecht en daarbij was het thema ‘je bent niet alleen’ en daar wilde wij ons graag bij aansluiten en zeker voor kerst. We hebben een bezoekersgroep, die onze mensen bezoekt en vooral de oudere en eenzame mensen, die proberen ook de mensen mee te nemen naar de Sing-In. Zo worden ze ook opgehaald, maar je weet nooit of mensen het ook echt gaan doen maar je hoopt het natuurlijk wel.”

En wat willen jullie hiermee precies bereiken?

“Alle eenzame mensen met de andere mensen bij elkaar krijgen voor kerst.”

En dan niet alleen de ouderen?

“Nee dat niet, er zijn ook jongeren mensen en vooral jongeren mensen die ook eenzaam zijn.”

Maar jullie hebben het spectrum gekozen als goede doel, die richt zich vooral op ouderen.

“Je hebt heel veel instanties, maar het spectrum vonden wij het dichtstbij staan voor ons nu. En het spectrum gaat ook wel breed en het is ook betrouwbaar. Maar zij focussen zich wel vooral op de ouderen en de jong dementerende ouderen. Want dat is ook hun doelgroep. En de mensen met dementie, die zijn vaak ook zo eenzaam. Er zijn echt mensen die soms weken niemand zien en dat kan eigenlijk niet in onze samenleving. Dus de opbrengst zal gaan naar een eenzaamheid

instantie voor ouderen en jong dementerende, maar wij in de kerk focussen die avond op alle eenzame mensen en niet alleen de ouderen.”

Wat kan het spectrum met het geld gaan doen?

“Dat gaan ze vooral gebruiken om een keer met de eenzame ouderen en de jong dementerende weg te kunnen gaan. Ook hebben de ouderen vaak geen vervoer dus wordt er ook vervoer voor de ouderen ervan betaalt.”

Hoe gaat de kerst Sing-In eruit zien?

“Om 19.00 uur komen de eenzame en alleenstaande mensen. Die nodigen wij uit om met een groep jongeren – wij hebben een jongerengroep binnen onze kerk – een kop koffie te komen drinken. De jongeren zijn ook de gastvrouw en – heer voor onze ouderen mensen. En de bedoeling is dat deze jongeren met de ouderen en alle koorleden en alle dansers samen binnenkomen op het lied ‘wij komen tezamen’. De ouderen hebben gereserveerde plaatsen voorin bij de gasten en gaan dan luisteren naar de samenzang en kijken naar de optredens. Daarna gaan zij als eerste weer de kerk uit en kunnen ze nog genieten van wat lekkers. En heel Dordt werkt aan de Sing-In mee, dat hadden we niet verwacht.”

Waarom? Ging dat bij de vorige edities niet zo?

 “Toen hebben we niet de moeite genomen om nog langs sponsors te gaan. En nu hebben mensen gewoon gesponsord. En dan kan je ook wat meer doen. Zo worden de hapjes geregeld door Nannings catering en het drinken door de Plus.”

En iedereen kan komen?

“Iedereen kan komen, in de kerk kunnen voldoende mensen.”