Thorben Mallens VA15

Vegetarisch of veganistisch eten nieuwe trend?

Het nieuwe jaar is begonnen en sociale media wordt weer volledig overspoeld met goede voornemens. Vegetarisch eten is een van die voornemens en veel mensen denken dat het gezond voor je is. Vegetarisch eten wordt tegenwoordig gezien als een levensstijl. Steeds meer mensen doen mee met deze levensstijl. Er komen ook steeds meer varianten op het zijn van vegetariër. Zoals veganistisch eten . Marieke Hendriks is voedingsdeskundige en runt een eigen bedrijf. Wat vindt een deskundige nou eigenlijk van de trend?

Met haar ‘Take the Next Step’ begeleidt ze mensen met hun voeding. Ze is ook nog sportinstructeur bij de universiteit in Tilburg. Ze biedt mensen een dieet aan en trainingen. Het dieet wordt volledig aangepast op levensstijl en eetgewoontes. ‘De meeste mensen die bij mij komen, komen om af te vallen.’ Marieke ziet vaak mensen die ongezond leven en niet veel verstand hebben van voeding. Maar de mensen die vegetarisch zijn, zijn volgens haar bewuster bezig met hun voeding. Waarom zijn deze mensen bewuster bezig met hun voeding? Ze denken vaak meer na over hun eten. Hun drive is vaak het bewuster bezig zijn met het klimaat, dierenleed maar ook vooral het gezonder leven. Maar zijn vegetariërs of veganisten ook gezonder dan mensen die wel vlees eten?

 

bron: https://pixabay.com/nl/photos/eten-salade-komkommers-voedsel-2834549/

Volgens Marieke is dat een trend aan het worden. ‘Veel mensen geloven gelijk alles wat er in de media wordt neergezet.’ Daarbij heb je steeds meer public relations of documentaires om mensen te laten zien dat vegetarisch of veganistisch eten gezonder voor je is. Marieke kijkt hier anders tegenaan. Door het volgen van z’n dieet hebben mensen vaak veel tekorten. Tekorten in voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine b12 en andere vitamines. ‘Ook al kun je deze tegenwoordig aanvullen met pilletjes of injecties, het is nog steeds niet zeker of het ook werkelijk gezonder is.’ De wetenschap van de voedingsdeskundigheid is nog heel jong. Er komen wel steeds vaker onderzoeken naar nieuwe levensstijlen, zoals vegetariër of veganist. Maar er is nog niet veel over bekend of dit ook beter is voor je lichaam. Marieke vindt wel dat de mensen die z’n levensstijl aannemen aan het toenemen is. Toen ze net begon met werken als voedingsdeskundige was dit aantal mensen naar schatting maar 1 op 10. De laatste jaren is dit aantal gegroeid naar 1 op 6 mensen die vegetariër of veganist zijn. De mensen die bij haar komen zijn van 2 verschillende stromingen. ‘Je hebt mensen die als vegetariër of veganist graag vleesvervangers eten maar je hebt ook mensen die de smaak van vlees niet willen. Dat is voor mij als voedingsdeskundige belangrijk om te weten zodat iedereen het ‘ideaal’ dieet volgt.’ Deze mensen nemen hun levensstijl serieus. Serieuzer dan mensen die bij haar komen die geen vegetariër zijn of veganist. Deze mensen eten vaak alles wat ze zelf willen. Dat leidt vaak tot overgewicht of obesitas.

Er zit volgens Marieke wel toekomst in deze levensstijl. Ze vindt het goed dat mensen blijven innoveren en ontwikkelen met hun voeding. ‘Het is goed dat mensen verder kijken dan alleen een standaard dieet, maar wanneer mensen switchen van levensstijl is het verstandig dat ze daar hulp bij zoeken.’ Marieke wil de mensen wat bijleren in hun levensstijl en voeding, zodat ze na haar hulp zelfstandig verder kunnen gaan met hun dieet. Veel mensen krijgen vaak verkeerde informatie binnen over voeding en dus ook over vegetarisch of veganistisch eten. ‘Mensen weten vaak niet goed waar ze informatie moeten vinden en durven vaak niet de overstap te maken. Dit omdat eten logisch is voor mensen en ze niet durven om te switchen naar een ander dieet.’ De basiskennis is vaak ook slecht. Marieke vindt dat bijvoorbeeld basisscholen hier te weinig energie in steken. Veel mensen eten eenzijdig en weten niet wat voor voedingstoffen in hun eten zit. Dit maakt het voor een beginnende vegetariër of veganist ook gevaarlijk omdat dit kan leiden tot tekorten van essentiële voedingsstoffen. Een heel goed voorbeeld van onvoldoende kennis van voeding is het overslaan van een ontbijt. Vaak denken mensen als je een ontbijt overslaat je afvalt. ‘Dit is niet waar, als je je ontbijt overslaat om af te vallen is dat niet erg. Maar als je jezelf dan vervolgens in de middag helemaal vol stopt met ongezond eten dan loopt het weer de verkeerde kant op.’ Daarbij is het volgen van een vegetarisch of veganistisch dieet ook prijzig. Een gezonde vegetarische maaltijdsalade van 5 euro is duurder dan twee frikandellenbroodjes. Wat maakt het lastig voor mensen om z’n dieet te blijven volgen vindt Marieke.

De sociale media geeft een boost aan de opkomende levensstijl. Er heerste voor het gebruik van sociale media vaak een stigma rond het vegetarisch en veganistisch eten. ‘Vegetariërs of veganisten werden vaak als lastige personen gezien. Als bijvoorbeeld één iemand dit was in het gezin, dan moest er weer apart gekookt worden voor diegene.’ Door sociale media kunnen vegetariërs en veganisten hun levensstijl met elkaar delen. Zo kunnen ze elkaar motiveren en helpen.

Volgens Marieke halen vegetariërs en veganisten hun meeste voldoening uit hun dieet met het bewust zijn daarvan. Dat is bewust zijn op alle vlakken. Het klimaat, de dierenleed en vooral het vinden dat de levensstijl gezonder voor je is. Of Marieke nou eigenlijk eens is met deze trend en dat het gezonder is valt nog te betwisten. Ze heeft genoeg redenen dat dit ‘gezonder dieet’ niet perse beter is voor je lichaam maar dat de sociale media er wel een boost aangeeft.