´Probeer te luisteren naar de patiënt’

Afgelopen weken vond je op meerdere mediakanalen nieuwsberichten over hardlopen. In deze berichten werd beweerd dat 1x hardlopen het beste en gezondste voor je is. Fysiotherapeut Emiel Cals (25) vindt daar het zijne van. Emiel is pas sinds kort werkzaam in de fysiowereld maar verdiept zich al veel in de sportfysiotherapie.

Emiel is momenteel werkzaam op 2 locaties, op de ene locatie is hij vooral bezig met de behandeling en het herstel van patiënten, op de andere locatie richt hij zich vooral op het trainingsgedeelte. Emiel Cals werkt veel met sporters, met behandeling van blessures maar ook vaker met adviezen over hoe ze moeten sporten en welke manier het beste voor hen is. Doordat hij in zijn werk regelmatig met hardlopers te maken krijgt weet hij al het een en ander af van het onderwerp. Toch had Emiel voor het interview nog nooit gehoord van de artikelen of het onderzoek.

In De Volkskrant werd kortgeleden beweerd dat als iemand vaker dan een keer per week hardloopt, die persoon daar helemaal niet meer gezondheidswinst mee zou boeken. Er werd zelfs beweerd dat meerdere keren per week hardlopen de sterftekans zou kunnen verhogen. Volgens het onderzoek van hoogleraar volksgezondheid Željko Pedišić kun je met een klein uurtje hardlopen per week je gezondheid het beste verbeteren.
Toen Emiel het artikel voor het eerst bekeek viel het hem meteen op dat er niet echt duidelijk vermeld was wat de uitslagen van de onderzoeken waren. In het artikel van bijvoorbeeld De Volkskrant stond wel ´blijkt uit een analyse van onderzoeken naar hardlopen´ maar verder werd er niks geschreven over wat er dan in die onderzoeken nou eigenlijk onderzocht is en waar de resultaten op zijn gebaseerd.
Emiel snapt het onderzoek wel, ´hardlopen is een erg lastige sport om te beoefenen´. Het lijkt een sport die erg gemakkelijk te beoefenen is omdat je het snel en overal kunt doen, maar dat is dus niet het geval. ´Doordat je met hardlopen steeds dezelfde bewegingen maakt is er een grote kans op overbelasting als je het vaker doet´. Overbelasting, en dus blessures, zijn er ook sneller voor ouderen. Hardlopen legt een grote druk op de gewrichten en vooral bij oudere mensen kunnen die gewrichten dat niet altijd goed aan. Ook legt Emiel uit dat je mate van ´getraindheid´ erg belangrijk is. Mensen die fitter zijn of al een langere tijd sporten hebben beduidend minder vaak last van fysieke ongemakken dan mensen die minder goed getraind zijn.

Emiel vindt het belangrijk om altijd innoverend te zijn en probeert dan ook altijd de nieuwste onderzoeken in de gaten te houden en zal daarom ook dit onderzoek in de gaten blijven houden. ´Met de kennis van de nieuwste ontwikkelingen kan ik mijn patiënten nog beter helpen.´ Hij zal echter wel altijd naar de patiënt luisteren, ´ik probeer altijd zo goed mogelijk te luisteren naar wat de patiënt wil, als iemand 3x per week wil hardlopen en zich daar goed bij voelt? Dan raad ik dat niet altijd meteen af door te zeggen nee dat mag je niet. ´
Als mensen graag willen sporten kijkt hij altijd eerst naar de doelstelling, ‘er zijn veel manieren om te sporten maar je moet kijken naar wat iemand wil en vooral wat iemand aankan’. Als mensen vooral fitter willen worden doe je meestal cardio. In die gevallen is Cals vooral een voorstander van fietsen en zwemmen. ‘Die sporten zorgen voor mindere belasting van je lichaam en daarmee dus minder blessures’. Als mensen vooral sterker willen worden, en dus krachttraining gaan doen, moet je het helemaal van 0 af aan opbouwen.

Of professionals, bijvoorbeeld marathonlopers, ongezond bezig zijn vindt hij lastig te zeggen. ´Ik vind gezondheid een groot begrip, iedereen is anders en iedereen heeft dus een andere definitie van gezond zijn´. Het voordeel van professionals is dat ze in de meeste gevallen al jaren bezig zijn, goede begeleiding hebben en zich bewust zijn van de risico´s. Ze willen wel maximaal presteren maar het wordt tegenwoordig wel allemaal goed in de gaten gehouden of ze niet te ver gaan. Dit is bij de ´normale mens´ anders omdat zij meestal hun lichaam minder goed kennen en veel minder begeleiding hebben.

Toch zou Emiel ook aan sporters mee willen geven dat overbelasting altijd op de loer ligt. Emiel is het grotendeels eens met het onderzoek. Want door zaken als overbelasting kan hardlopen zeker negatieve gevolgen voor je hebben. Emiel zelf vindt echter wel dat je moet proberen om altijd naar de persoon in kwestie te luisteren. ´Als iemand heel ongelukkig wordt dat diegene niet meer zoveel mag hardlopen dan trek ik mijn twijfels of het wel echt gezond om het hem af te nemen want geluk is ook een mate van gezondheid´.