Jeugdconsulent, het beroep dat zorgt voor de zorg

Gemeentehuis van Uden

Bron: onlineformulieren.uden.nl

Door: David de Vaan                                                                         Datum: 07-01-2020

‘Dat was niet leuk, voor de tuchtrechter komen.’  Akkie Pattiewael, 56 jaar, werkt als jeugdconsulent bij de gemeente Uden. Zij heeft als taak uit te vogelen wat er moet gebeuren in lastige situaties met jeugd. Een belangrijke baan, die op dit moment met personeelstekorten te maken heeft.

 De entree van het gemeentehuis in Uden is doodsimpel. Een draaideur met daarachter een enorme wachthal. Er zijn acht balies en eentje daarvan is, zo lijkt, tijdelijk ingericht als receptie. Dat valt op te merken aan de geïmproviseerde en iets scheef hangende groene bordjes die op balie 1 geplakt zijn en waar ‘receptie’ op staat. Een standaard spreekkamer, bureau, pc, en vier stoelen, is de plek waar Akkie vertelt over haar baan. Het is een dame van ergens rond de 1,65 m met een licht getinte huidskleur. Ze heeft kort, donkerbruin haar en donkerbruine ogen. Een licht beige wollen trui en jeans draagt ze. De kleuren van haar kleren passen bij haar huidskleur, waardoor zij heel neutraal overkomt. Het zorgt voor rust, geen felle kleuren, een soort ‘toon’, net zoals zwart en wit, die ze met zich mee draagt. Haar glimlach valt op, elke keer zodra ze begint te vertellen na een vraag. Ze praat graag over haar baan, zo lijkt het.

‘Wat doe jij als jeugdconsulent?’

‘De taak die ik als jeugdconsulent krijg, is het uitzoeken wat een jongen/meisje nodig heeft aan psychische hulp. De groep voor wie ik dat doe zit tussen de 0-18 jaar. Belangrijk om te weten, is dat wij géén hulpverleners zijn. Wij zoeken naar de beste hulp, maar geven deze niet. Mensen komen naar ons toe, als zij thuis met een probleem zitten dat ze zelf niet opgelost krijgen. Het kan gaan over kinderen die van huis weglopen of gepest worden op school. Nog andere situaties die wij voorgeschoteld kunnen krijgen gaan bijvoorbeeld over jeugd dat uit huis wordt gezet, omdat het thuis niet meer veilig genoeg is. Het uit huis zetten van een kind is het laatste wat ik als jeugdconsulent wil, maar het gebeurt als echt geen andere oplossing meer mogelijk is’.

‘Wat heb je nodig om een jeugdconsulent te zijn?’

‘De studie pedagogiek is, volgens mij, de beste studie die je kunt doen, om als jeugdconsulent aan de slag te gaan. Het is heel belangrijk dat jij weet in wat voor situatie een kind denkt en doet. Als jij als geen idee hebt wat er in het hoofd(je) van een kind rondgaat, is de kans minimaal dat er een goede oplossing kan worden gevonden. Dat is iets wat je leert tijdens de opleiding pedagogiek. Naast kennis over de jeugd, is praktijkervaring ook enorm van belang. Hoe meer ervaring jij opdoet in de praktijk, hoe sterker je in je schoenen staat. Een andere opleiding die nieuw is, is de opleiding jeugdzorg. Deze leidt specifiek op tot het beroep jeugdconsulent, terwijl pedagogiek een bredere oriëntatie heeft. Het niveau wat mensen nodig hebben om dit werk te kunnen doen, is van hbo-niveau. Mbo redt het niet, omdat er een bepaald denkniveau nodig is om succesvol het beroep uit te kunnen oefenen’, zo concludeert Akkie.

Wat wordt er gedaan, om de tekorten aan te vullen?’

 ‘Het klopt dat er lange wachtlijsten zijn, dat heeft te maken met personeelstekorten waar wij op dit moment mee zitten. Ik werk in een team van negen personen, waarvan er drie vaste krachten zijn. Eén van deze drie vaste krachten ben ik. De andere zes zijn een soort van ‘hulpkrachten’. Deze mensen worden ingezet om alle ‘eenvoudigere’ zaken op te lossen. Wij als vaste krachten krijgen de vaak complexere zaken. Het is fijn dat wij deze mensen kunnen inzetten, want wij hebben ze nodig. Wij krijgen in deze huidige periode zestig zorgaanvragen per maand, wat zorgt voor een drukte, die niet bij te benen valt. Op dit moment is het lastig om alle aanvragen allemaal tegelijk te verwerken. Hopelijk krijgen wij volgend jaar juli nieuwe krachten erbij. De wachtlijsten kunnen dan worden weggewerkt en zo komt er meer ruimte vrij. Wij zijn hard bezig om iedereen zo snel mogelijk te helpen, maar door gebrek aan personeel en weinig nieuwe instromers van studies, is het tot nu toe nog niet gelukt’, zucht ze.

‘Om af te sluiten, wat is het meest vervelende dat jij hebt meegemaakt als jeugdconsulent?’

 Ik heb één keer voor de tuchtrechter moeten komen, nadat ik een kind uit huis het moeten laten plaatsen. De moeder vond dit haar schuld en span een zaak aan bij de tuchtrechter. In totaal waren er zeven punten waar de moeder mij schuldig aan vond, maar de tuchtrechter verklaarde ze alle zeven onwaardig en seponeerde de zaak. De tuchtrechter wees alle zeven klachten van de hand en de zaak werd ongegrond verklaart’, vertelt ze opgelucht.

‘Ik kan nog altijd genieten van deze baan hoor, dat heeft de tuchtrechter gelukkig niet verpest’.