“Ieder mens in nood, is een mens in nood. En daar zijn er 71 miljoen van”

Door: Amber van Wijk

Gerard van Mourik

“Geef meer dan je medelijden”, een zin die waarschijnlijk erg veel mensen al wel zullen hebben gehoord. Het is een zin van de reclame van Stichting Vluchteling. Maar wat doet Stichting Vluchteling, met name op economisch vlak? Gerard van Mourik, persvoorlichter, legt het uit.

 

 

Stichting Vluchteling biedt hulp door een steuntje in de rug te geven, wat houdt dit precies in?

 

“Je moet je voorstellen dat je ’s nachts wakker wordt door sirenes en dat je binnen vijf minuten de bunker in moet rennen. Omdat er oorlog is. Of er valt een bom op je huis. Of er is inkomend vuur door strijdende partijen die in de omgeving ineens bij jou in de achtertuin aan het vechten zijn. Dus dat steuntje in de rug, dat betekent dat je mensen in levensbedreigende situaties bescherming biedt. Dus of een dak boven het hoofd. Of een plek waar ze even veilig op adem kunnen komen. En als je dan even op adem kan komen, dan heb je wat te eten, wat te drinken nodig. Of zoals nu, in heel veel landen waar het ’s nachts stervens koud is en waar je een deken nodig hebt en een tent niet genoeg is om warm te blijven. In Libanon, bijvoorbeeld, is gebrek aan alles. Je hebt bijvoorbeeld vier/vijf/zes miljoen mensen op de vlucht in Zuid-Amerika, die vanuit Venezuela wegvluchten omdat er armoede en onderdrukking is. Een steuntje voor die mensen in de rug is bijvoorbeeld door middel van medicijnen.

www.eddyvanwessel.com

Een steuntje in de rug is dus op verschillende manieren. Voor verschillende mensen. Voor verschillende landen. We geven op dit moment hulp aan mensen in 23 landen.”

 

Stichting Vluchteling biedt cashhulp, waarom denken jullie dat dat beter is dan ‘noodhulppakketten’?

 

www.eddyvanwessel.com

“Dat denken wij niet, dat vinden ze zelf. Dus je moet heel goed luisteren naar de vluchtelingen die wij ‘een steuntje in de rug geven’. Voor de een is het een pil of insuline of eten. Dignity kits vind ik een heel mooi voorbeeld. Dat is eigenlijk een soort van pakket wat speciaal voor vrouwen is ontwikkeld. Dus daar zit maandverband in, daar zitten sokjes voor de baby’s in, daar zit een wollen mutsje voor kinderen in. Dat geven wij in Colombia bijvoorbeeld. Omdat mensen eindeloos lopen. Die lopen vanuit Venezuela, Colombia in en dan vaak door naar Peru. Dat is echt duizenden kilometers. In Colombia, onder andere, geven wij ook cashhulp, dat is een pinpas, daar komt honderd dollar per maand op. Dan kunnen mensen zelf bepalen wat ze het hardst nodig hebben. Dat idee zit erachter. Vaak is er in landen waar oorlog en vluchtelingen zijn niet een gebrek aan alles, en als je dan aan de mensen vraagt ‘wat heb je nou het liefste?’ kan je met cashhulp vaak inspelen op directe nood. Cashhulp noemen wij geïndividualiseerde hulp.”

 

De vluchtelingen krijgen hulp door middel van geld, maar dat geld moet natuurlijk ook ergens vandaan komen. Ik zag dat er kan worden gedoneerd, maar als dit nou niet genoeg is voor het aantal vluchtelingen dat er zijn, hoe worden jullie dan gefinancierd om toch de vluchtelingen te kunnen helpen en te betalen?

 

“Wij hebben tienduizenden donateurs maar dit is niet genoeg om alle vluchtelingen te kunnen helpen. Er zijn 71 miljoen vluchtelingen in de wereld. Wij hebben er vorig jaar ruim een half miljoen kunnen helpen.”

 

Dus als er niet genoeg wordt gedoneerd?

 

“Ja, dan kunnen wij minder mensen helpen. Wij krijgen geld van de Nationale Postcodeloterij. Maar ook van mijn oma, van mijn broer en van mijn buurman, maar ook van Philips. Vanochtend een heel mooi voorbeeld: €3500 van de monniken van Klooster Zwolle.” vertelt Gerard terwijl hij een enorme cheque laat zien met dit er op. “Van de Nationale Postcodeloterij, krijgen wij 3,5 miljoen. Maar wij vinden iedere euro net zo belangrijk. We helpen vluchtelingen in 23 landen, maar er is nooit genoeg geld. Ieder mens in nood, is een mens in nood. En daar zijn er 71 miljoen van.”

 

Het is dan ook lastig om te bepalen wie krijgt wel en wie krijgt niet.

 

“Ja, je moet echt heel goed kiezen. Dat doen ze hier bij programma’s. Zij kijken waar noodhulp nodig is. Wij doen niet aan ontwikkelingshulp, dat laten wij aan andere mensen en organisaties over.”

 

Ook wordt op de site vermeld dat vluchtelingen trainingen krijgen om aan het werk te kunnen gaan. Wat voor trainingen zijn dit?

 

www.eddyvanwessel.com

“Dat is iets van de laatste tijd, dat doen we in Oeganda bijvoorbeeld. In de hoofdstad Kampala, want er worden steeds meer vluchtelingen in grote steden opgevangen. Heel veel mensen denken dat vluchtelingen nog steeds worden opgenomen in kampen, maar dat is niet meer zo. In grote steden is veel werk te vinden. Die trainingen houden in dat die mensen een vak kunnen leren. Die mensen moeten omgeschoold worden. Wij helpen mensen ook met het zoeken naar werk.”

 

Wordt het ook in Nederland gedaan?

 

“Nee, wij geven geen hulp aan vluchtelingen in Nederland. Wij zijn geen vluchtelingenwerk maar die fout wordt nog steeds gemaakt. Wij helpen vluchtelingen overal, behalve in Nederland, zo kun je het zeggen.”

Merk je ook dat de vluchtelingen blij zijn met de hulp die zij krijgen?

 

www.eddyvanwessel.com

“Ja, onze directeur is heel veel op reis met die vluchtelingen. We vinden het belangrijk dat we de stem van mensen die op de vlucht zijn laten horen. Dat is natuurlijk heel moeilijk omdat jij nooit met hen graat praten. Door daar veel te zijn en daar goed naar ze te luisteren weten we heel goed wat ze meemaken. Een heel mooi voorbeeld wat we in Noord-Irak doen met slachtoffers van IS, dat zijn vrouwen die al vele jaren in gevangenschap hebben geleefd als seksslavinnen en wij willen hen klaarmaken terug de maatschappij in te gaan, maar er is geen huis, geen waterleiding, alles is kapot. Vrouwen komen daar zwaar getraumatiseerd van terug. De ervaringen zijn dus heel divers. Maar je kan niet altijd aan vluchtelingen vragen wat ze er van vonden. Als jij op de vlucht bent, dan gaan wij natuurlijk niet alsmaar vragen wat je van de hulp vindt, wij zijn dan een luisterend oor. En dan willen wij zeker weten dat elke euro die wij hier ophalen goed besteedt wordt.”

 

“Vluchtelingen die ook naar Nederland of Curacao, Nederlands grondgebied, komen, worden ook wel opgesloten. En ze worden ook vaak veel te snel naar terug gestuurd. Nederland is niet meer zo gastvrij als het was. En wij proberen mensen ervan bewust te maken van wat er gebeurt, waarom het gebeurt en hoe het gebeurt.”