‘Geld maakt meer kapot dan je lief is’

Na de uitgave van de Quote 2019, waarin stond dat de rijken weer rijker zijn geworden, werd in de Nederlandse maatschappij opnieuw de discussie opgelaaid: maakt geld gelukkig? Frans van der Elst (50) staat weliswaar niet in de Quote maar kan er zeker wel over meepraten. Bij Van der Elst is een paar jaar geleden de Ziekte van Parkinson geconstateerd en na die dreun heeft de Rhoonse ondernemer zijn leven drastisch veranderd.

Maakt geld gelukkig? ‘Je hebt geld nodig om te kunnen leven, maar ook al heb je veel meer dan de gemiddelde Nederlander, dan nog zijn er een aantal dingen veel belangrijker’. En een van die dingen, misschien wel de belangrijkste, is je gezondheid.

De laatste jaren ging het Frans zakelijk voor de wind. EuroTrade, het bedrijf van Van der Elst, begon een aantal jaar geleden als klein opererend bedrijf maar is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekende firma. Guus Geluk, zoals Frans zijn bijnaam is, en zijn vrouw werkten allebei veel en maakten nauwelijks tijd voor leuke dingen. Ze waren, en zijn, erg gelukkig met elkaar. Ze genoten zeker wel van het leven maar werkten allebei erg veel. Een aantal jaar geleden veranderde hun leven echter drastisch en kreeg de definitie geluk een nieuwe betekenis voor Frans. Vroeger was hij altijd met werk bezig en te weinig met andere leuke dingen, hij was daar gelukkig mee en voelde zich goed. Maar nu is het besef gekomen dat geluk vooral bestaat uit ‘vrijheid en je eigen ding kunnen doen´.

6 jaar terug, tijdens een rondrit door Marokko, merkte Van der Elst dat zijn lichaam opeens uitvallen vertoonde. Via internet kwam hij al snel uit bij de Ziekte van Parkinson maar daar wilde de Rhoonse ondernemer niks van weten. Maar de uitvallen werden steeds erger en Frans kon op een gegeven zelfs zijn eigen handtekening niet meer zetten. Ook anderen viel het op maar Frans bleef het negeren want ‘het gaat wel over joh’. Uiteindelijk ging Frans dan toch naar de dokter en daar werd duidelijk dat hij inderdaad Parkinson had. Geluk bij een ongeluk was wel dat het de minder heftige vorm betrof die met medicijnen te behandelen is.
De eerste periode was erg zwaar voor de familie en er werden de nodige tranen gelaten, toen de medicijnen begonnen te werken veranderde dit en nam de positiviteit toe. Frans kan nu redelijk normaal functioneren mits hij zijn medicatie op tijd inneemt. ´Volgens dokters zal ik de komende jaren nog zeker normaal kunnen leven en wat daarna komt zal de toekomst uitwijzen´.

Na de diagnose van Parkinson veranderde Frans zijn levensstijl. Hij was altijd al gelukkig maar probeert nu minder te werken en meer leuke dingen te doen. ´Dingen die ik normaal niet deed, zoals een weekendje aan het strand, daar kan ik nu intens van genieten´. Ook van zijn Porsche, een van zijn grootste passies, geniet hij nu nog meer dan eerst. Hij rijdt veel in zijn Porsche en laat ook andere mensen daarin meegenieten. Frans heeft een stichting opgezet, Racing for Parkinson, en haalt daarmee geld op voor de Parkinson Stichting.

‘Ik heb altijd geprobeerd om mijn eigen plan te trekken, helaas is het anders gelopen maar ik heb nooit ergens spijt van gehad.’ Frans zou al zijn geld en goederen willen opgeven om weer gezond te zijn, ‘ik zou op mijn dierbaren na alles inruilen als ik maar van die rotziekte af ben, ook al zit ik dan ergens in een flatje in de achterstandswijk’.

Van der Elst heeft al veel mensen gezien die niet om konden gaan met (te)veel geld, hij geeft zelfs aan dat een bekende dit met de dood heeft moeten bekopen. Als advies aan andere mensen zou Frans dan ook willen meegeven dat iedereen gewoon zichzelf moet blijven en normaal moet doen. ‘Geld maakt meer kapot dan je lief is, er zijn er al zoveel door rijkdom ten onder gegaan, nog veel meer dan dat iedereen denkt.
Voor Van der Elst gaan familie en vrienden dan ook ten allen tijden boven geld, dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar dit is helemaal niet het geval.

Dat Van der Elst een mensenmens is valt onder andere terug te zien in zijn bedrijf. Afgelopen jaar heeft hij een flinke cao-verhoging doorgevoerd voor zijn personeel en ook het bedrijfspand is van alle gemakken voorzien en beschikt zelfs over een eigen frituur. Van der Elst heeft van zijn vader, ook een ondernemer, altijd geleerd om je personeel goed te behandelen. Als een ander gelukkig is word je dit zelf namelijk ook sneller. ‘Geluk draait niet om geld, geluk draait om genieten in het leven. Van de grote, maar zeker ook van de kleine dingen, alleen veel mensen realiseren zich dat niet’. Maakt geld gelukkig? ‘Nee absoluut niet, gelukkig maken ze geld, je hebt het nodig en dat is het enige’.