Sylvana Simons ziet niets in samenwerking met de SP

De Amsterdamse Sylvana Simons (49) wil met haar partij Bij1 Nederland radicaal veranderen. Ze ziet echter niets in een coalitie met een ander radicaal linkse partij, de SP. “Mensen missen het antiracisme bij die partij.”

Waarom bent u politiek actief geworden?

“Ik wil verandering aanbrengen. De politiek is hier overkoepelend voor. Ik wil een bijdrage leveren aan nieuwe ideeën en ik wil slechte ideeën beëindigen.”

Hoe kijkt u naar corona en met name naar complotdenkers?

“Corona is een reëel probleem, zeker voor de direct getroffenen. Het helpt niet als mensen het bagatelliseren. In deze tijd moeten we rekening met elkaar houden. Het is een kleine moeite en medemenselijkheid om een mondkapje te dragen.”

“Iedereen is vrij om te zeggen wat ze willen, zolang het maar duidelijk is wat waar is en wat niet. Je moet accepteren dat je het niet altijd weet. Het is heel interessant om te weten of het virus gemaakt is of niet, maar dat weten we gewoon niet.”

Waar ligt voor u de scheidslijn tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie?

“Dat je alles kunt zeggen betekent niet dat je alles moet zeggen. Als je schade berokkent door het verbreken van artikel 1 van de grondwet dan mogen hier consequenties aan zitten.”

Heeft u het gevoel dat u alles kan zeggen wat u wil?

“Ik zeg zoveel mogelijk en ben zo direct mogelijk. Ik stel mezelf de vraag: ‘Heb ik tijd voor aangiftes?’ Ik weeg mijn woorden maar ik laat me niet de mond snoeren. Sommige stemmen worden minder geluid dan andere. Ik wil mijn zegje kunnen doen”

U noemt uw oude partij DENK in de 2doc die over u gemaakt is druktemakers. Bent u ook een druktemaker?

“Alle nieuwe partijen kunnen er niet omheen om druktemaker te zijn. Mensen moeten weten dat je er bent. Het is geen zware aantijging. De vraag is wat je ermee doet. Schreeuwen om het schreeuwen is niet productief.”

In diezelfde documentaire horen we u aan de telefoon tegen iemand zeggen dat u op dat moment geen behoefte heeft aan interviews. Wat is er veranderd?

“Ik wil niet aan tafel met mensen waarvan ik weet dat het gesprek gaat verlopen zonder wederzijds respect of met mensen die mijn aanwezigheid in Nederland als een gevaar zien.”

 U vertelde dat uw vader tegen u heeft gezegd dat het leven anders is als je zwart bent. Geeft u deze boodschap ook over aan de volgende generatie?

“Ja, want er is in 30 jaar niks veranderd. Ik vertel het alleen anders. In plaats van dat ik zeg dat je twee keer zo hard moet werken zeg ik dat we plek voor ze moeten maken in de samenleving. Hetzelfde geldt voor gehandicapten, vrouwen en de LHBTI+-gemeenschap.”

De decembermaand is net weer voorbij. Hoe vierde u Sinterklaas als kind?

“Ik vierde sinterklaas erg uitgebreid als kind en natuurlijk op school. Thuis vierde ik het met andere gezinnen uit de buurt en werd ik als kind overladen met cadeaus. Ik heb me wel vanaf kleins af aan ongemakkelijk gevoeld bij zwarte piet. Die kwam ook niet bij ons over de vloer.”

In uw verkiezingsprogramma staat dat u een totaalverbod willen op zwarte piet en blackface in de openbare ruimte. Pakt u daarmee niet mensen hun cultuur af?

“Daar moet ik altijd erg om lachen. Nederlanders vieren zo’n beetje elk commercieel feest. En dan gaan ze moeilijk lopen doen op één element uit één bepaald feest. En zo wordt het feest van iedereen en dan kan iedereen veilig over straat zonder dat ze zwarte piet worden genoemd.”

In dat programma staat ook het volgende: “Koloniale straatnamen krijgen duiding of worden weggehaald. Beelden van koloniale figuren en de Gouden Koets krijgen een nieuwe bestemming in musea. De vrijgekomen plaats in de openbare ruimte wordt bijvoorbeeld gevuld door beelden van antikoloniale verzetshelden.” (Bron: Bij1.org)

Noem eens voorbeelden van beelden die weg moeten worden gehaald en wat zijn beelden die u er voor terug wil zien?

“Ik zou het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn graag vervangen zien door bijvoorbeeld verzetsheld Anton de Kom. Coen heeft welvaart gebracht naar Hoorn maar is ook verantwoordelijk voor tienduizenden doden, daar moet je bij stilstaan.”

Er lopen best veel mensen over van de SP naar Bij1, zo zijn er in 2018 en 2020 raadsleden overgestapt naar uw partij Bij1. Ziet u een samenwerking zitten met de SP?

“Mensen stappen niet voor niets over. Ze missen het besef van antiracisme bij de SP. Ze maken zich nog steeds alleen druk om de arbeider uit de jaren 70, maar dat is niet meer de arbeider van nu. De wereld is veranderd, dan moet je ook veranderen. De SP en Bij1 liggen niet genoeg bij elkaar voor een samenwerking. Ik zie geen samenwerking tussen ons zitten.”

Wat is uw ideale coalitie voor 2021-2025?

“SP-PvdA-GL-D66 in Amsterdam is voor ons heel goed. Wij kunnen hier links herinneren dat ze progressief moeten zijn. En D66 dat ze niet neoliberaal moeten zijn. Zo kunnen we oppositie voeren. Een linkse coalitie verdient een linkse oppositie.”

De Politieke Jongeren Organisatie van Bij1, Radicaal, is de laatste tijd veel in opspraak gekomen door een actie tegen het leger en de politie. Waar zit voor u hier de scheidslijn met vrijheid van meningsuiting?

“Radicaal gebruikt hun vrijheid van meningsuiting met een meme. En in een gezonde democratie kan je daarvoor naar de rechter stappen. Ik vind wel dat satire en cabaret is gemaakt om tegen de macht te staan. Het is slecht als de macht hier de kop van indrukt.”

Wat vind u van parlementaire onschendbaarheid?

“Dat begint bij fatsoen. Want waarom zou je sommige dingen willen zeggen? Ik weet niet of ik hiervan af wil. Je moet als politicus ook nadenken welke verantwoordelijkheid je hebt.”

Waar gaat u uw maidenspeech over houden als u in de Kamer komt?

“Die gaat over dekolonisatie en antiracisme. Dit gebeurt namelijk overal. We moeten het incomplete wereldbeeld wat uit dominant westers perspectief is gemaakt aanvullen. Ik wil uitleggen dat antiracisme een noodzaak is.”