“Ondernemerschap moet hoger op prioriteitenlijst van de Tweede Kamer’’

DEN HAAG-Frederique Biesheuvel is twee jaar actief als relatiemanager bij stichting ONL voor ondernemers. De stichting zet zich in om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren. Biesheuvel legt uit hoe het momenteel met ondernemend Nederland gaat en wat ze te wachten staat na de aankomende verkiezingen in maart.

Binnen ONL wordt er veel samengewerkt met brancheverenigingen en ondernemersverenigingen. Als relatiemanager heeft zij de taak om contact met deze partijen te leggen en te peilen wat de stemming hier is. De relatiemanager legt uit hoe de agenda van ONL eruit ziet nu de verkiezingen er weer aankomen. Ook geeft Biesheuvel aan dat ONL nog een aantal dingen voor elkaar wil boksen voor ondernemers. ‘’Ons doel is dat er na de verkiezingen verbetering komt op het gebied van ondernemerschap”. En in dit interview staat wat de verbetering is die ONL wil zien.

Wat is ONL voor ondernemers?

ONL is een stichting die zich inzet om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren. Dit doen wij door met heel veel ondernemers contact te leggen. Zodat wij met hun opvattingen een goed plan kunnen opzetten. Wij zijn dus niet van het mopperen en klagen, maar als wij in gesprek gaan met een ministerie of de politiek komen wij met een onderbouwd concreet plan.

Jullie peilen dus de opvattingen van ondernemers. Hoe gaan jullie hier nauwkeurig in te werk?

Wij hebben een app die de ondernemers gratis kunnen downloaden. Hier stellen wij wekelijks vragen aan de paar duizend ondernemers die deze app gebruiken. Bij die ondernemers kun je dus over bepaalde onderwerpen heel goed peilen wat er speelt.

Maar dit is natuurlijk maar een beperkte groep van alle ondernemingen in Nederland. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie dan toch een goede representatie geven van alle opvattingen van heel ondernemend Nederland?

Wij zijn ook nog in nauw contact met alle voorzitters van de verschillende brancheorganisaties. Zo weten wij ook precies wat er bij iedere branche speelt. En zo willen wij een zo representatief mogelijk voorstel neerleggen bij de politiek.

 

Waarom is jullie werk zo belangrijk voor de ondernemers?

Enerzijds is het belangrijk dat ondernemers zich gehoord voelen en anderzijds merken wij ook wel, doordat wij meedenken met de politiek, dat we er daadwerkelijk iets aan kunnen veranderen voor de ondernemers. Daarom is het belangrijk dat wij binnen de ondernemingen en branches zo goed mogelijk peilen wat er speelt. Zodat wij hier wellicht wat voor de ondernemers kunnen doen.

Een mooi voorbeeld hiervan is dat er een bestaande regeling is aangepast, waarin wordt duidelijk gemaakt, dat je als ondernemer jouw werknemers wel wat meer kan belonen. Door bijvoorbeeld: een duurder kerstpakket. Dit is niet verplicht voor ondernemers, maar wij stimuleren het wel bij de ondernemers, want zo kunnen zij hun doelen beter nastreven. Dus wat wij regelen met de politiek heeft niet alleen invloed op de individuele ondernemer zelf, maar op de gehele onderneming. En dat is het mooie aan onze stichting. Het is super belangrijk dat wij dit doen, want MKB (middel en kleine bedrijven) en ook grote bedrijven zijn essentieel in de economie van Nederland. 80% van de banen komt voort uit MKB ondernemingen.

Merken jullie dat er steeds meer ondernemingen bij jullie om hulp komen vragen in deze crisis?

Sinds corona is begonnen zijn er al een hoop ondernemers die ons wisten/weten te vinden. Er komt ineens heel veel op hun af. Niemand heeft hier natuurlijk ooit mee te maken gehad. Dus wij hebben in de coronatijden echt overuren gedraaid. Wij werken bijvoorbeeld samen met kermisbonden en de bowlingbranche, maar ook met banken en financieringsorganisaties. Waar wij aan de evenementensector natuurlijk veel meer werk hebben dan aan banken. Ons werkveld is gewoon erg verdeeld.

En welke problemen kaarten jullie momenteel allemaal aan in deze corona crisis?

Sommige ondernemers hebben recht op een tegemoetkoming. De mensen die hier recht op hebben kunnen bij hun tegemoetkoming via een SBI-Code, maar nu zijn er heel veel ondernemers die een verkeerde SBI-Code hebben gekregen. En daarom niet hun welverdiende tegemoetkoming kunnen ontvangen. Er zijn ook heel veel ondernemers met vragen over deze tegemoetkomingen. En die komen dan ook allemaal bij ons terecht.

Hoe ziet jullie agenda eruit nu de verkiezingen in maart er weer aankomen?

Wij blijven natuurlijk altijd bovenop de thema’s zitten die belangrijk zijn voor de ondernemers, maar het is ook belangrijk dat we nu voor de verkiezingen echt de goede boodschappen gaan geven aan de politiek. Nu zal dus de nadruk van onze taken liggen op het juist overbrengen van deze boodschap. De communicatie met de Kamerleden is op dit moment essentieel.

En hoe zorgen jullie er dan voor dat de stem van de ondernemer duidelijk wordt bij Kamerleden?

Dat doen wij op verschillende manieren. Wij praten heel veel met Kamerleden en ministeries, maar wij zijn ook heel erg zichtbaar in het nieuws.  

Op welke nieuwsplatforms zijn jullie dan zichtbaar?

De nieuwskanalen weten ons sinds de coronacrisis goed te vinden. Ze weten dat wij de stem van de ondernemers zijn. Op de radio zijn wij te horen en in de Financiële Telegraaf staan wij iedere week vast met een eigen column. Ook zitten wij weleens bij RTL Z of Goedemorgen Nederland.

Wat zijn die boodschappen die jullie willen geven voor de verkiezingen?

Bij ons zit het ondernemerschap in hart en nieren. Ons doel is om dat gevoel ook bij de Kamerleden terug te zien. In de politiek zijn altijd een hoop belangrijke onderwerpen als zorg en milieu bijvoorbeeld, maar ondernemers staan niet altijd in de top drie. En wij hopen wel dat met de verkiezingen meer nadruk wordt gelegd op deze ondernemers. Er ligt natuurlijk op dit moment veel nadruk op ondernemers die zwaar getroffen zijn. En die aandacht willen wij ook vasthouden. Dat is ons doel.

Op jullie site staan al een aantal trotse resultaten. Wat willen jullie in dit nieuwe jaar nog allemaal bereiken?

Een van de belangrijkste taken dat wij moeten volhouden is het blijven peilen of ondernemers wel genoeg steun krijgen. Zo kunnen we de Nederlandse economie draaiende houden en hopelijk zo snel mogelijk uit deze crisis helpen.