“Mensen die denken dat je zomaar de Tweede Kamer binnen kan, hebben het goed mis.”

Door: Bram Ijdema

DEVENTER- Deze verkiezingen hebben we te maken met veel nieuwe partijen. Caroline van der Plas, één van de oprichters en de lijsttrekker van zo’n nieuwe partij. De BoerBurgerBeweging zegt op te komen voor de belangen van iedereen op het platteland, niet alleen de boeren.

Waarom bent u gestart met een politieke partij?

Ik werk al heel lang in de agrarische sector, ruim 16 jaar als journalist en communicatiespecialist. Ik zie al jaren dat er heel veel negatieve aandacht is voor de agrarische sector en dat is de laatste jaren alleen maar erger geworden.

Wat je in Den Haag ziet is dat er bijna geen oog en kennis is voor landbouw en het platteland. In Den Haag is er meer aandacht voor stedelijke problematiek en het platteland hangt er maar een beetje bij. De mensen die buiten de grote steden wonen ervaren dat ook zo. Wat je op het platteland ziet is dat heel veel voorzieningen de afgelopen jaren zijn verdwenen. De bibliotheek gaat dicht, de buurtwinkel is er niet meer. Waar in de stad er miljoenen wordt gestoken in de revitalisering van wijken, moet je in een dorp bijna smeken of de bibliotheek open mag blijven. Je hebt in Nederland veel partijen, maar nog geen plattelandspartij. Je hebt in gemeentes en provincies veel lokale partijen, maar landelijk heb je dat niet. Dat is de reden waarom wij deze partij hebben opgericht. Wij zouden graag deze landelijke plattelandspartij willen zijn.

Denk u niet dat u minder draagvlak hebt, omdat uw partij zich alleen richt op de boeren?

Wij zijn geen boerenpartij. Daarom noemen we ons ook de boeren burger beweging. We komen op voor het platteland, waar boeren wel de belangrijkste rol spelen, maar er is nog zo veel meer aan de hand.

Had u al langer het idee om de politiek in te gaan?

Ik zat al vijf jaar met het idee, maar het kwam er nooit van. Toen ontmoette ik twee anderen met dezelfde ideeën en gedachtes. Dit jaar hebben we de knoop doorgehakt. Het originele idee was om alleen een partij voor de boeren te worden. Maar tijdens het uitwerken van het idee kom je erachter dat er veel meer aan de hand is.

Waar loop je tegenaan bij het oprichten van een partij die wil meedoen aan de verkiezingen?

Veel mensen denken dat het heel makkelijk is om een nieuwe partij in Nederland op te richten. Dat is gewoon niet zo. Je moet allemaal juridische zaken regelen, je moet een kandidatenlijst opstellen en een verkiezingsprogramma schrijven. Daar hebben we maanden aan gewerkt. Maar de echte uitdaging is om in ieder kiesdistrict waar je mee wilt doen 30 steunverklaringen te krijgen. De BBB doet in alle 20 kiesdistricten mee, zelfs Bonaire. Het is nogal een operatie om dat voor elkaar te krijgen. Je moet ervoor zorgen dat je goed verspreid zit met je kandidaten, zodat je in ieder district een kandidaat hebt. Mensen die denken dat iedereen zomaar de Tweede Kamer binnen kan hebben het goed mis.

Hoe hebben jullie de kandidatenlijst samengesteld?

Eerst hebben we een sollicitatieprocedure gehouden, van vorig jaar januari tot februari. Daar zijn tientallen mensen op af gekomen. We hebben met alle kandidaten gesproken, wat hun motivatie is, wat hun ervaring is, wat hun achtergrond is en waarom ze lid willen worden van de BBB. We hebben gekeken naar mensen die echt in onze boodschap geloven, want we willen natuurlijk geen baantjesjagers die graag de Tweede Kamer in willen. Daar zijn 12 mensen uit overgebleven. We hebben ook naar een spreiding van mannen en vrouwen gekeken, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb veel vrouwen benaderd, maar vele hadden geen tijd of vonden het te spannend. Ook was het moeilijk om jongere leden te vinden. Gaandeweg zijn we verder gaan zoeken. Mensen mochten nog solliciteren en we hebben zelf mensen benaderd. De kandidatenlijst bestaat nu uit 26 mensen. We kregen ook nog de tip om een bekende Nederlander erop te zetten, maar we willen een serieuze partij zijn. Dus om Georgina Verbaan erop te zetten past niet bij ons.

Jullie hebben kandidaten vanuit alle hoeken van het land, hebben jullie de lijst in ieder kiesdistrict aangepast?

Nee, dat hebben wij bewust niet gedaan. We hebben het er wel over gehad, we hebben namelijk vier Zeeuwse kandidaten laag op de lijst staan, maar die zijn er later bijgekomen. We hadden de lijst vastgesteld toen we 18 kandidaten hadden en we hebben de volgorde van die lijst gehouden zoals hij is. Overigens is Zeeland één van de belangrijkste provincies voor ons, want als er één provincie in Nederland is die zich nu het afvoerputje van Den Haag voelt dan is het Zeeland wel. De Zeeuwen moeten dus iets harder campagne voeren.

Hoeveel zetels verwachten jullie te halen deze verkiezingen?

Het moet mogelijk zijn om rond de vijf zetels te krijgen. In de regio’s buiten de randstad zijn er zo’n 8 tot 10 miljoen mensen, dus dat moet te doen zijn. Er is een grote groep mensen die bij de lokale verkiezingen wel stemt, maar bij de Tweede Kamer verkiezingen niet. Wij focussen ons op die 25% mensen die het lokale geluid in de landelijke politiek willen laten horen.

Er zijn dit jaar veel nieuwe partijen bijgekomen, zo’n 89 hebben zich ingeschreven, waarom denkt u dat er zoveel nieuwe partijen meedoen?

Nou, 89 partijen hebben zich ingeschreven. Maar dit betekent niet dat ze meedoen met de verkiezingen. Ze moeten een kandidatenlijst opstellen en de waarborgsom betalen. Het zijn er zeker veel, maar we zien in februari pas wie er allemaal gaan meedoen. Ik denk dat er veel onrust en ontevredenheid is, ook heeft iedereen nu een steeds hardere mening door social media.

U schrikt niet van het aantal ingeschreven partijen?

Nee, we varen gewoon onze eigen koers en kijken niet naar de rest. Ik heb daar trouwens geeneens tijd voor, want ik heb het veel te druk met mijn eigen campagne.