“Men hoeft niet bang te zijn om te gaan stemmen”


Ⓒ Avulo.nl

Jos van de Sande, voormalig hoofd infectiebestrijding, zegt dat het niet verantwoord is om over twee maanden de verkiezingen te houden. Maart is volgens hem niet gunstig en omdat ‘het kwaaiste beest het beste overleefd’. Ik vroeg aan de gemeente van Tilburg hoe zij de stembureaus veilig zouden houden. Ook heeft Hein Maas -bestuurskundige- misschien een oplossing.

Gemeente Tilburg

Natuurlijk volgen wij de maatregelen die de RIVM ons voorlegt. Op de vloer bij de stembureaus zullen we peilen schilderen om een eenrichtingsverkeer te creëren. Er zal maar een maximum aantal mensen binnen mogen in het stembureau en zij zullen allemaal een mondkapje moeten dragen. Men moet hun handen desinfecteren bij binnenkomst en ook weer bij het weggaan. Ook zullen er kuch schermen aanwezig zijn om de veiligheid van ieder individu te garanderen en de rode potloden die je gebruikt om een hokje aan te kruisen worden na gebruik meteen gedesinfecteerd. 

 

“We doen er alles aan om te zorgen dat de kiesdruk vermindert”

Geen angst

Men hoeft niet bang te zijn om te gaan stemmen in deze pandemie. We doen er alles aan om te zorgen dat de kiesdruk aanzienlijk minder wordt. 12 van de 80 stembureaus in Tilburg zijn drie dagen eerder open voor de zwakkere groepen in onze samenleving zodat zij in alle veiligheid kunnen stemmen. Daarnaast worden er ook stembiljetten via de post naar mensen van 70+ gestuurd, deze kunnen zij dan invullen en weer terug sturen. Zij hoeven dus helemaal niet het huis uit om te gaan stemmen. Normaalgezien kan je je eigen stem uitbrengen en krijg je daar nog twee volmachten bij, dit jaar is dit verhoogd naar drie. Zo kan iemand bijvoorbeeld in de plaats van drie kwetsbare familieleden hun stem uitbrengen.

Naast de veiligheid in stembureaus te garanderen, is er ook een andere optie die ervoor zorgt dat mensen veilig kunnen stemmen.

Hein Maas

Ik ben bestuurskundige waardoor ik dagelijks bezig ben met het oplossen van vraagstukken. Ik kwam op het idee voor een drive-in stembureau door naar Amerika te kijken. Men doet daar alles met de auto. Met de auto stemmen leek mij een goed idee want je komt dan niet dicht bij andere mensen. Ik deelde het idee via mijn sociale media en iemand van D66 zag het en heeft het voorgelegd bij de burgemeester. Twee weken later werd mijn idee werkelijkheid. 

 

Zuidplas

Het eerste drive-in stembureau in Nederland is dit niet. Ik kwam er later pas achter dat dit idee al eerder was uitgevoerd in de gemeente Zuidplas. Dat was tijdens hun gemeenteraadsverkiezingen en dus kleinschaliger. Daarom was er niet zo veel aandacht van de media als nu. Ik denk niet dat een drive-in stembureau DE oplossing is maar het is wel een van de oplossingen. Niet iedereen is namelijk in het bezit van een auto en niet iedereen kan aan een auto komen.


“Het is eigenlijk een heel simpel idee”

Posters

Wat me het meest is opgevallen aan dit proces is hoe snel het allemaal werd geregeld. Het is eigenlijk een heel simpel idee, daarbij hebben we de posters van de drive-in in Zuidplas over kunnen nemen. De naam is wel door geschrapt om verwarring te voorkomen.