Volleybal-coach: kijken naar wat wél kan

Venlo | Sporten is sinds acht maart 2021 mogelijk voor mensen tot 26 jaar. Binnensporten is nog altijd niet toegestaan. Volleybalvereniging Civitas uit Venlo lost het creatief op door buiten te trainen.

Op een frisse zaterdagochtend om kwart over negen komen de kinderen aanfietsen op de parkeerplaats onder de Civitas sportzaal. Vandaag kijken we mee bij de jongens en meiden van niveau vijf. Er zijn vijf corona afmeldingen. Nu de scholen weer open zijn zitten de kinderen vaker in quarantaine. Hoe drukker het wordt, des te enthousiaster de kinderen worden. Iedereen staat te bibberen. Het is absoluut geen uitnodigend weer, maar dat moet de pret niet bederven. Als iedereen is aangekomen beginnen de kinderen iets na half tien snel met warmlopen. Dit doen ze aan de hand van een estafette.

amberjanssen | Props

De kinderen lopen warm aan de hand van een estafette. Foto: Amber Janssen

De club

Frank Janssen, secretaris en trainer van de volleybal vereniging, zegt: ‘’Civitas staat voor de jeugd zo actief mogelijk te laten sporten, bewegen en alles wat daarbij hoort.’’ De club houdt ook activiteiten buiten het volleybal om, zodat de kinderen zich ook echt een team voelen. Frank is heel erg betrokken bij de vereniging. ‘’Mijn kinderen zeggen dat het mijn tweede baan is’’, zegt Janssen met een lach.

‘’Het is lastig als sportvereniging in corona tijd’’, zegt Janssen. ‘’Je moet heel creatief zijn en het doen met de mogelijkheden die je hebt.’’ Onder andere de eigen kantine die al bijna een jaar dicht is zorgt voor een groot gat in de financiën. Civitas houdt jaarlijks een groot beachvolleybaltoernooi. Dit kon dit jaar niet doorgaan. Hierin mist de volleybalclub dus ook geld. Frank geeft aan geluk te hebben met een flexibele gemeente. De sportzaal is namelijk dicht en hierover hoeft geen huur betaald te worden. ‘’Wel mooi’’, zoals Frank het omschrijft. De club had vervangende activiteiten zoals een blacklighttoernooi, maar door corona is die helaas niet doorgegaan. Onderling zijn er wel online een aantal quizzen gehouden.

Janneke Peeters, moeder en onder andere trainster, geeft aan dat ze het heel fijn vindt dat er überhaupt iets geregeld wordt. ‘’Je hebt een net, zaal en locatie nodig om optimaal te volleyballen. Dit is nu moeilijk te realiseren, maar er wordt iets gedaan.’’ Ook voor het sociale aspect. ‘’Het zou fijn zijn geweest als er eerder gekeken werd naar wat er voor de kinderen te bieden viel. We kijken allemaal naar wat er niet kan, kijk juist naar wat wel kan.’’ Zelf volleybalt Janneke ook: ‘’Ik vind dat heel vervelend. Ik mis de sociale contacten.’’ Voor nu hebben ze het opgelost door afwisselend iedere, normaal gesproken, trainingsavond steeds twee teamleden met elkaar te laten wandelen. Voor Janneke is volleybal echt een uitlaatklep. ‘’Als ouder wil je meegeven dat je kunt winnen en verliezen door ergens moeite voor te doen.’’

‘’Ik had vooral graag gezien dat in ieder geval de jeugd terug de zaal in kon’’, zegt Janssen. Civitas heeft verder steunmaatregelen van de overheid aangevraagd. Er is nog geen toezegging van de volleybalbond of de teamgelden worden terugbetaald aan de clubs. Ondanks alles heeft Civitas een gezonde vereniging. ‘’We hebben onze leden opgeroepen om samen door de crisis te gaan’’, zegt Frank. De club is nog geen extra leden verloren door de situatie.

Nu alle jongens en meiden warm zijn verplaatsen we ons naar de parkeerplaats van het Den Hulster college. Tussen twee lantaarnpalen staat hier een lang net gespannen. Zo kunnen de kinderen toch echt het spel spelen. Het fanatisme is te merken, daarbuiten zijn er blije gezichten te zien. De steeds meer opkomende zon warmt iedereen langzamerhand meer en meer op.

amberjanssen | Props

De netten staan gespannen tussen twee lantaarnpalen op de parkeerplaats van College Den Hulster. Foto: Amber Janssen

Acties

De club is onder andere nog bezig geweest met de grote clubactie. Dit jaar ook digitaal. Met een QR-code kon er veilig en makkelijk loten worden gekocht. Civitas heeft rond februari ook een actie gehouden waarbij ze zelfgemaakte flesjes verkochten. Hiervan hebben ze wel meer dan honderd flessen verkocht. Ook hebben ze in mei een ballenactie gehouden. Die acties samen hebben zo’n 1000-1500 euro opgebracht. ‘’Laat als vereniging zien dat je bezig bent, laat zien dat je er bent en laat zien dat je creatief bent’’, zegt Frank.

amberjanssen | Props

Naast de netten liggen de materialen en natuurlijk de ontsmettingsmiddelen voor de ballen. Foto: Amber Janssen

Myrthe, Anouk en Minke uit niveau vijf geven aan dat ze het leuk vinden om volleybal te spelen. Wel voegen ze er gelijk aan toe dat ze het in de zaal toch wel leuker vinden dan hierbuiten. Myrthe en Minke zijn het erover eens dat ze het wel een fijn alternatief vinden zo op de parkeerplaats. Floor heeft toch wel wat aan te merken: ‘’Het is vervelend vanwege de bomen en de grotere rondjes, maar het is wel iets en we kunnen hier wel een net ophangen.’’ Voor de dames is volleybal een grotere rol gaan spelen in coronatijd. Ze hebben onder andere meer geoefend en ze kunnen op deze manier elkaar weer fysiek zien.

amberjanssen | Props

De uitgetrokken jassen en de bidonflessen. Foto: Amber Janssen

De training is voorbij en de kinderen zijn actief geweest, want zelfs met dit frisse weer zijn de jassen uitgegaan. Frank roept nog: ‘’Kom even yellen’’, voor de kinderen gaan. De kinderen lopen lachend weg. Met het opruimen van de training worden de spullen nog gedesinfecteerd, zoals de coronaregels het voorschrijven. Een mooie start van een zonnige zaterdag. En één stap dichter bij het oude normaal.