Niet meer kappen, maar knippen!

Woensdag 3 maart 2021 zal de boeken ingaan als een feestdag voor kappers en kapperszaken. Zij mogen hun deuren weer openen na de langdurige pauze die alles te maken heeft met de maatregelen omtrent het coronavirus. Blijdschap overheerst, maar de gehele situatie bekeken is dat niet het enige gevoel wat komt kijken. Een verhelderende voormiddagse ronde door Venlo geeft een kijk door de ogen van de Limburgse kappers, klanten en de mensen op straat.

Door Lennard Vader

Lennard Vader | Props

Kapsalon KapZones Venlo

Een laf briesje wind, weinig wolken en voor het eerst in tijden een zon. Prima weersomstandigheden om te vieren dat je dan eindelijk van je wedergekeerde ‘corona-kapsel’ verlost kan worden. Met welgeteld zestien kappers is dat geen probleem in Venlo, waar het – logischerwijs – vele malen drukker op straat en het station is dan een bezoek van een week geleden. Ietwat afgelegen achter dat station ligt kapsalon KapZones. De zaak heeft wat weg van de buurt waarin het gesitueerd is: Onfris, verlaten en toe aan renovatie.

Alhoewel er volop gelachen wordt door de aanwezigen is eigenares Patty Beekhuizen (39), een slanke vrouw met een flinke laag make-up en grijsachtige ogen, niet volop enthousiast over de stand van zaken. ‘’Natuurlijk ben ik blij dat we weer aan de slag kunnen’’ zegt ze terwijl ze er een stoel bij pakt. ‘‘Maar dat neemt niet weg dat de zes en een half jaar bloed, zweet en tranen die in deze zaak zitten voor niets zijn geweest door al mijn financiële opofferingen de afgelopen tijd. Al mijn geld is op en dit is, ondanks het feit dat onze telefoon roodgloeiend staat, maar een klein bodempje voor het enorme gat wat niet meer te vullen is.’’ Beekhuizen wijst de overheid – en niet het virus – aan als hoofdverantwoordelijke: Waar ze in de eerste lockdown-maanden nog een extra ondernemingsuitkering ontving van 1500 euro per maand, is dat bedrag wat ze nu op kan brengen door het wegvallen van de steun een magere 480 euro. De zichtbaar geïrriteerde Venlose vreest zelfs voor het einde van haar zaak als ‘die vuile schoften alles op korte termijn dicht doen.’’  ‘’Maar wat zijn we blij met onze zaak!’’, roept collega Angela de Jong cynisch tussen twee happen van haar broodje door. Het gelach is weer terug.

De eigenares doet tot slot ook een boekje open over de aankomende verkiezingen met oog ook op haar huidige situatie:“Wat betreft de verkiezingen let ik inderdaad wel op de steun naar ondernemers toe. Maar ook op het hele vaccinatie gebeuren, wie ons daarin de vrije keuze laat.”

Patty is niet de enige die het moeilijk heeft, blijkt uit cijfers van het CBS: In een recente conjuctuurenquête zou respectievelijk 34% van overige dienstverlening (kappers vallen hieronder) in Nederland aangeven uit te gaan van een negatief bedrijfsresultaat. Ook het ondernemersvertouwen van de consument komt niet neer op een positief resultaat: begin 2021 bedraagt het een droevige score van  -6. Dat is 2 punten lager dan een kwartaal eerder. Zoals rechts te zien kan het altijd erger, als schrale troost.

Op – letterlijk – een steenworp afstand van KapZones ligt Kapsalon Clipss: een krakkemikkig pandje dat wel een likje verf kan gebruiken. Bij de heropening van de zaak van eigenares Melanie Probst (34) komt, anders dan bij buurvrouw Beekhuizen, vooral een hoop blijdschap kijken : ‘‘Ik ben dolgelukkig. Het moment dat ik vanochtend mijn eerste klantjes ontving deed mijn onzekere afgelopen maanden meteen verdwijnen. Ik kon wel janken, puur en alleen omdat ik eindelijk weer mag doen wat ik leuk vindt. Ik heb het ook echt gemist; al het knippen, wassen, het gevoel van onder de mensen zijn en de verschillende gezichten.’’

Ook dieper in het centrum zien we verschillende gezichten. Van gespannen tieners in lesauto’s tot de zuchtende mannen op bankjes voor kledingwinkels: Het lijkt nooit te zijn weggeweest. Op zo’n zelfde bankje, deze is verpakt in rood-witte linten, genieten Venlose zussen Jose en Tiny van Overduijn van een beker koffie. Het is een grappig beeld: Jose is een vriendelijk ogende, luide, wat gezette vrouw in een paarsblauw vergulde bodywarmer. Koukleum Tiny, compleet met sjaal en handschoenen, is de grijze, stille, gerimpelde van de twee. Eén ding hebben ze overduidelijk gemeen: Een coronakapsel! Ook voor hen is de heropening van de kappers een lichtpuntje in deze tijden, maar ze hebben ook vragen: “Ik snap niet”, begint Jose, “Waarom we niet gewoon de structuur van het najaar hebben aangehouden. Toen ging het prima!” Ook Tiny spreekt haar onvrede uit: “En dan wel met zijn duizenden in het park zitten, ik heb het nooit begrepen. Zo gaan kappers zeker failliet, ik zou echt blij zijn met elke steun die ik überhaupt krijg van de overheid.”

Terechte uitspraak van Tiny, want in 2020 heeft maar liefst 48 procent van de bedrijven met 2 of meer werkzame personen (een kleine 198.000) maakte in 2020 gebruik van een coronasteunmaatregel. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers tot en met 31 december 2020. Limburg had daar het hoogste aandeel van alle provincies, met een verbluffend aantal van ongeveer 50%.