De bandjes blijven om deze zomer

Venlo| De zwemlessen voor kinderen tot twaalf jaar zijn sinds dinsdag zestien maart weer begonnen. Vanaf begin november tot nu hebben de lessen, vanwege de coronacrisis, stil gelegen. Vrijdag was het ook weer tijd om aan de slag te gaan voor de kinderen van Zwemschool Bommetje in Venlo.

amberjanssen | Props

Zwemschool Bommetje. Foto: Amber Janssen

De warme chloorlucht hangt als van ouds in de gangen van Zwembad Bommetje. Ouders en kinderen stromen om vier uur binnen, even later zitten de kinderen popelend op de zwembadrand alsof het nooit anders is geweest. Allemaal dragen ze een zwemgordel. Zo kunnen de kinderen hun hoofdjes nog goed boven water houden. Buiten bij het raam staan al een aantal ouders, broertjes en zusjes te kijken en te zwaaien.

 

Ontwikkeling en methode

De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter (Alles over Zwemles, 2017). De beste leeftijd om te starten met zwemles is met 4,5 jaar. Zwemles is namelijk een belangrijk onderdeel voor de motorische ontwikkeling van het kind. Motoriek is de bewegelijkheid van het lichaam. Uit een onderzoek van de universiteit van Utrecht onder zes zwemleraren blijkt dat de zwemles voornamelijk wordt gezien als een groepsproces. Er is weinig tijd voor individuele aandacht. Bij Zwemschool Bommetje pakken ze dit heel anders aan. Hier wordt je extra in een kleine groep gezet van maximaal zeven kinderen. Om zo persoonlijk geholpen te worden. Het zwembad is één meter veertig diep, hierdoor kunnen de kinderen niet op de bodem staan. Met hulp van kurkjes wordt zo de zelfredzaamheid van het kind ingezet.

amberjanssen | Props

Foto: Amber Janssen

Eric van der Vloet, eigenaar en zwemleraar, vind dat het niet had gehoeven dat de zwemscholen dicht zijn gegaan. En zeker niet voor jonge kinderen. ‘’Het is een veilige omgeving en met de maatregelen die getrokken zijn had het gewoon door moeten kunnen gaan.’’ Het had ook minder streng gehoeven, omdat de omgeving veel chloor bevat, vindt van der Vloet. Covid kan niet overleven in zwemwater door het chloorgehalte. Chloorwater of een chlooroplossing helpt wel enkel tegen het desinfecteren van oppervlaktes. Kinderen zouden elkaar nog altijd kunnen aansteken als ze niet voldoende afstand houden. Het was een twijfelachtige beslissing om de zwemlessen te stoppen. ‘’Ik snap het beperken om zo weinig mogelijk bewegingen in verkeer te hebben. Ouders komen hier elkaar ook tegen in de gevaren zone, maar met afstand houden en een mondkapje dragen had het gewoon gekund.’’

 

Problemen

Dat zwemles vijf maanden stil heeft gelegen vergroot de kans op een hoger verdrink percentage deze zomer. Jaarlijks verdrinken er al ongeveer acht kinderen in Nederland. ‘’Ik ben bang dat de bandjes aanblijven’’, zegt Malou Konken, moeder van een van de kinderen. Een ander probleem is dat de lijst van afzwemmers enorm groeit. Dit betekent nog langere wachttijden. Eric heeft door de sluiting vijf maanden aan inkomen moeten missen. Wel heeft hij één keer een steunpakket van drieduizend euro ontvangen. Voor de kinderen heeft het zo lang stil gelegen en hebben daarom nu een flinke achterstand opgebouwd. De kinderen zwemmen nog allemaal voor diploma A.

Eric is er nog een andere leraar bezig met les geven. Terwijl de ene groep aan het rondzwemmen is met zwem noodles, is de andere groep bezig om van de rand van het zwembad te springen. Hierbij moeten ze hun hoofd boven water houden en watertrappelen. Je ziet de kinderen geconcentreerd bezig zijn. Door de zwemzaal klinkt geklots en geplons. De zon schijnt fel naar binnen via het zwembadraam. Meer en meer ouders verzamelen zich buiten. Een gezellige sfeer hangt in de lucht.

amberjanssen | Props

Het zwembad met zwemlijn die de twee lessen van elkaar scheidt. Foto: Amber Janssen

amberjanssen | Props

De zwem noodles. Foto: Amber Janssen

 

Protocol

Het zwembad heeft een protocol om zo veel mogelijk contact te mijden. Er mag onder andere niet gedoucht worden. De douches zijn daarom ook met linten en bakken afgezet. In het gebouw geld verder een eenrichtingsverkeer: voorin komen de mensen binnen en achter moeten ze het gebouw verlaten. Dat de ouders niet in de zwemzaal mogen komen is hier ook een regel van. Normaal zwemt er ook een ouder mee. ‘’Dat zijn toch twee extra handen en ogen’’, zegt van der Vloet. Buiten dat het extra hulp is, is dit ook leuk voor de kinderen en ouders zelf. Ouders worden door middel vandeze lessen op de hoogte gesteld van de vordering van hun kind. Dit is als vervanging van de zogeheten kijklessen om afleiding tijdens de les te voorkomen.

amberjanssen | Props

De afgezette douches. Foto: Amber Janssen

Bij een van de groepen is nu de laatste vijf minuten aangebroken. De laatste vijf minuten van de les geld als speelmoment. De kinderen zijn aan het stoeien om met ze alle op de mat te komen. Na drie kwartier les komen de ouders het gebouw binnen om hun kinderen af te drogen en aan te kleden. Even later stroomt er een nieuw groepje binnen. De kinderen groeten en zwaaien naar elkaar. Bij de andere groep is nu ook de laatste vijf minuten aangebroken. Deze kinderen proberen zo hoog mogelijk door de hoepel te springen.

 

Ouders

Ouders zijn blij dat de lessen weer begonnen zijn, zo ook Konken en Yvette Crombag.‘’Het werd hoog tijd’’, zegt Crombag. ze vrezen beide dat hun kinderen terug bij af zijn. ’’De kinderen zwemmen nog voor A, dus ze zullen het deze zomer niet genoeg beheersen’’, zegt Yvette. De groep heeft nu twee a drie keer stil gelegen. Malou is van mening dat de lessen de afgelopen maanden door hadden kunnen gaan. ‘’De manier hoe het nu gaat, waarbij wij de kinderen brengen, buiten wachten en daarna weer ophalen, gaat prima.’’

Van der Vloet zijn les is nu ook voorbij. Hij komt het hok binnen met een tekening die een van de toekomstige zwemmers voor hem heeft gemaakt. ‘’Hier doen we het voor’’, zegt van der Vloet stralend. De waardering komt dus echt van beide kanten. Eric start even later weer de volgende les. Rennend in hun onesies komen de kinderen de parkeerplaats op. Het oude normaal lijkt nog lang niet in zicht, maar dit is al een stap in de goede richting.