Zwitsers budget in Valencia

Geschreven door Fien Kers

Hayley Mrose (26) woont en studeert nu voor vijf weken in Valencia. Hier is ze om Spaans te leren, maar natuurlijk ook om de stad te leren kennen en te genieten van alles wat Valencia te bieden heeft. Zelf komt ze uit Zwitserland. Leven in Zwitserland is een heel stuk duurder dan in Valencia. Zo betaal je in bijvoorbeeld Bern voor alles ongeveer 50% meer, dit blijkt uit vergelijkingen van Numbeo. Ook Hayley merkt deze verschillen. 

Zwitserland

“Je hebt drie delen in Zwitserland. Het Duitse, Franse en het Italiaans gedeelte. Zelf ben ik opgegroeid in het Duitse deel van Zwitserland, wat dicht bij Duitsland ligt. Het is een klein dorpje genaamd Merenschwand. Ik heb het met Nederland vergeleken en Nederland en Zwitserland zijn ongeveer even groot, maar in Zwitserland hebben we 10 miljoen minder inwoners. Het dorpje waar ik dus in woon is echt wel erg klein, het heeft maar ongeveer 3000 mensen, het is wel heel mooi groen.”

“Mijn favoriete ding van Valencia is het eten, vooral alles met zee-eten, ik heb alleen nog geen paella gegeten. Wat ik het leukste vind aan mijn plek thuis is denk ik mijn vrienden en familie die heel dichtbij wonen, maar voor de rest vind ik mijn stad niet zo leuk. De natuur vind ik ook wel leuk, je hebt een mooie rivier en veel groen.”

Valencia

“Eerst wilde ik heel graag naar Zuid-Amerika, maar dat was te ver weg voor het geval er iets zou gebeuren. Dus ik ben online gaan zoeken naar een paar plekken die organisaties aanbieden. Bijvoorbeeld Alicante, maar Valencia leek me het leukst. Ik heb ook vele verhalen gehoord van anderen dat ze Valencia erg leuk vonden. Ik woon nu het oude gedeelte van Valencia, El Carmen heet de wijk. Het is er altijd erg druk.”

“Het is hier zeker heel anders. Het grootste verschil is dat de mensen hier veel meer open zijn, ze hebben iets meer leven in hen. Je ziet mensen dansen of zingen en veel buiten op straat, dat heb je niet zo in Zwitserland. Mensen zijn daar veel meer op zichzelf. Ook is hun werkmentaliteit heel anders, hier is het vrij langzaam en relaxed. Het Duitse gedeelte is iets strenger, als je naar het Italiaanse gedeelte gaat bijvoorbeeld merk je al snel dat er veel meer Italiaanse invloeden zijn. Het Franse gedeelte hetzelfde, ook spreekt iedereen natuurlijk een andere taal. Doordat het land is opgedeeld denk ik wel dat ik veel weet van leven in verschillende culturen.”

Prijsverschil

“Taxi’s zijn hier super goedkoop. In Zwitserland betaal ik 60 euro voor een ritje van 20 minuten, hier is dat iets van 10 euro. Ook voor een maaltijd bij een fastfood restaurant heb ik laatst 36 euro betaald, in Zwitserland. En ik ging daarna hier in Valencia met een vriend uiteten, en toen was ik minder geld kwijt dan voor die maaltijd bij de Burger King in Zwitserland. Ik had dan wel drie burgers, frietjes, een drankje en kaasnuggets.”

“Ik zou niet zeggen dat ik meer geld heb. Maar als ik hier Zwitsers salaris zou krijgen, zou ik wel heel erg rijk zijn hier. Alles is daar veel duurder, maar het klopt wel in verhouding met het salaris wat je krijgt. Iedereen zegt altijd van ‘Oh je komt uit Zwitserland, dus je zou vast wel rijk zijn.’ Maar als je er eenmaal bent dan merk je wel dat het echt zo duur is, maar ik ben het gewend. Uitgaan zou wel altijd even schrikken zijn, dat blijft gewoon heel erg duur. Je betaalt voor een shotje in Zwitserland 8 euro en hier 3 of 4 euro, en een cocktail is ook 20 euro daar en 12 euro hier.”

Verschil 

“Ik wil niet opscheppen of ondankbaar zijn. Maar mijn Duitse vriendinnen letten veel meer op hun geld. Ik kan zien dat het hun een beetje pijn doet als ze geld uitgeven, voor mij is dat niet. Vooral voor eten, ik heb geen limiet als het aankomt op eten. Ik ben 4 jaar geleden met m’n ouders in Spanje geweest, in Alicante. Ik was al wel eerder in Duitsland en Italië geweest dus ik wist natuurlijk al wel wat van het prijsverschil. Valencia is wel een klein beetje duurder voor mijn gevoel, maar dat komt doordat het een grote stad is denk ik.

De stad Valencia ziet er wel duurder uit dan de steden in Zwitserland. Aan de stad zelf kun je dus niet echt zien dat Valencia veel goedkoper is, aan de mensen wel. In Zwitserland is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om dakloos te zijn, alleen als je er bijvoorbeeld zelf voor kiest. Je krijgt van de overheid heel veel hulp. De gezondheidszorg is in Zwitserland voor mijn gevoel wel beter, als je naar de mensen kijkt. Hier zie je ook mensen zonder benen.

Ik wil Zwitserland niet zwart maken, maar ik mis het totaal niet. Ik zou heel graag hier willen blijven. Ik moet helaas terug naar Zwitserland voor mijn werk, maar ik zou hier wel willen wonen. Het enige wat mij een beetje afschrikt is het Spaanse salaris, maar het is natuurlijk wel in balans.”