Veilig en voorbereid naar Valencia

Geschreven door Fien Kers

Valencia, een prachtige, grote stad gelegen aan de mediterrane Spaanse kust. Met ruim 85.000

Fien Kers | Props

studenten, en twee goed aangeschreven universiteiten, is Valencia een heuse studentenstad. ‘Universitat de Valencia’ is een van Spanje haar oudste universiteiten en een van de vier beste van het land. De universiteit bestaat al 523 jaar, sinds 1499. De meeste opleidingen worden in het Spaans gegeven, maar de school wil ook in het Valenciaans gaan lesgeven. Volledig Engelse opleidingen bieden ze niet, alleen af en toe een Engelse les tussen door. Op de universiteit worden zo’n ruim zestig Bachelors aangeboden, velen in de categorie: gezondheid, management,

Fien Kers | Props

natuurwetenschappen & wiskunde, humanistiek, sociale wetenschappen, bouwkunde & technologie, rechten en nog veel meer. ‘Universitat Politècnica de València’ is een universiteit die zich focust op de wetenschap en techniek. Deze universiteit is in vergelijking met de Universiteit van Valencia een stuk jonger, deze is namelijk in 1968 opgericht. Deze opleiding biedt een kleine vijftig bachelors aan. Maar naast het studeren moet het natuurlijk ook aantrekkelijk zijn om in Valencia te leven, hoe zit dat? 

Betaalbaarheid 

Als student zijnde is het hebben van geld meer een droom dan werkelijkheid. Het combineren van je studie, werk en een sociaal leven kan vermoeiend zijn. Daarom is het een geruststellende gedachte dat Valencia een hele goedkope stad is. Vergeleken met bijvoorbeeld de Spaanse hoofdstad, Madrid, is Valencia erg betaalbaar. Voor een enkele kamer liggen de prijzen tussen de 200 en de 600 euro. Volgens Numbeo, de grootste database over levensonderhoudskosten, kan je in Valencia elke maand comfortabel leven met 600 euro opgeteld bij je huur. In Nederland is dit 906 euro. In de wijken Benimaclet en Algirós vind je vrij goedkope huurwoningen waar menig student van gebruik maakt, deze wijk ligt dan ook erg dicht bij de universiteiten. Toeristische plekken zoals de opkomende wijk Ruzafa, het strand Malvarrossa en het oude centrum El Carmen zijn goede plekken om te bezoeken, maar niet om je te vestigen.

Maar naast huren moet er natuurlijk ook gegeten, gedronken en plezier gemaakt worden. zo geef je voor een driegangendiner voor twee in Valencia gemiddeld 47 euro en 50 cent uit, in Tilburg is dit gemiddeld 77 euro en 50 cent. Voor een flesje wijn uit de supermarkt betaal je in Tilburg gemiddeld 5 euro en in Valencia maar 4 euro. Ook een pakje Marlboro sigaretten is goedkoper in Valencia, ruim 3 euro. Een taxi is in Tilburg per gereden kilometer 90 cent duurder dan in Valencia, daar kost het maar 1 euro. 

Veiligheid

Wanneer je begint met studeren, begint vaak ook je echte eigen volwassen leven. Je verhuist naar een andere stad, zonder je ouders en zonder je vertrouwde omgeving om je heen. Een belangrijk aspect van een grote stad is de veiligheid. Het eerdergenoemde onderzoeksbureau Numbeo neemt veiligheid als een van de belangrijkste maatstaven in levensplezier. In dit onderzoek eindigt Valencia met een indrukwekkende score van meer dan 74 van de 100. Bovendien toonde een onderzoek van InterNations, een community voor expats, aan dat 97 procent van de expats tevreden is met hun veiligheid in de Spaanse stad, dit is 15 procent meer vergeleken wereldwijd. 

Maar wat wordt er precies bedoelt met veiligheid? Numbeo houdt rekening met verschillende statistieken die ze opsplitsten in twee categorieën: misdaadcijfers en algemene veiligheid. De maatstaven voor misdaad kunnen varieëren van gestolen auto’s tot drugshandel of aanval naar aanleiding van discriminatie. Gelukkig scoort Valencia dus op alle vlakken laag tot zeer laag.

Het nachtleven

Misschien wel een van de belangrijkste factoren van een goed studentenleven, op stap gaan. Spanjaarden kennen een wild nachtleven en gaan vaak tot de vroege uurtjes door, tot wel 7 uur ’s ochtends. Klinkt misschien erg heftig, maar vergeet niet dat Spanjaarden alles gemiddeld twee tot drie uur later doen dan wij Nederlanders.  In Valencia heb je gelukkig een groot aantal uitgaansgelegenheden. Zo vind je in het historische centrum El Carmen heerlijke terrassen en authentieke kroegen zoals Jimmy Glass en Radio City waar je op heerlijke jazznummers kunt dansen. Hou je van een wat alternatievere scene? Neem dan eens een kijkje in de hippe, opkomende wijk Ruzafa. Je hebt hier kleine zalen en discotheken zoals Oven en Play waar je vooral op undergroundmuziek kunt dansen.

Maar voor de echte, grote clubs moet je je richting het strand begeven. Om te beginnen met L’Umbracle, overdag een simpel openlucht pad met palmbomen, maar ’s nachts wordt het omgetoverd naar een casual chique club. Voor meer actie kun je terecht bij de fameuze discotheek Mya. Hier kun je optimaal genieten in een grote zaal met heerlijke dansmuziek. 

Op Playa de Las Arenas, op de rand van het strand, bevind zich een vrij prominente, bijna elitaire club genaamd La Marina. Overdag is de club een chique restaurant met heerlijke sushi’s en Wagyu burgers. Het restaurant beschikt ook over een zwembad, waar je echter apart voor moet reserveren en betalen. ’s Avonds gaat de dj-set aan en kun je onder de sterrenlucht genieten van het Spaanse nachtleven.

Al om al is Valencia met haar goeie universiteiten, betaalbaarheid, veiligheid en het grote aantal staplocaties een uitstekende plek om je vleugels uit te slaan als zelfstandig volwassenen, oftewel, student.