Valencia neemt toe aan populariteit 

Geschreven door Rosalie van Zijp

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Door expats bestaande uit meer dan vijf verschillende nationaliteiten is Valencia verkozen als beste stad om in te wonen. Dit bleek uit wereldwijd onderzoek van Quality of Urban Life Index in 2020.

Rosalie van Zijp | Props Plaza Ayuntamiento

Als een van de oudste steden in Spanje heeft de rijke geschiedenis van Valencia geleid tot een belangrijk historisch, monumentaal en cultureel erfgoed. Het heeft een historische binnenstad met oude kathedralen, een park, glimmende futuristische gebouwen én een perfecte ligging direct aan het strand. Valencia staat bekend als de sinaasappelstad, Stad van Kunsten en Wetenschap, één echte fietsstad en de geboorteplaats van het wereldberoemde gerecht paella. Tot slot is er jaarlijks een groot Spaans festival genaamd Las Falles.

Sinaasappelstad

Vele landen in Europa halen hun sinaasappels uit Spanje. De meeste hiervan komen uit de regio Valencia. Wanneer je door de parken en straten van de stad flaneert, kom je overal sinaasappelbomen tegen. Door het gunstige klimaat en de rijke bodem in de omgeving van de stad groeien ze goed.

De sinaasappel is de meest gegeten vrucht ter wereld én sinaasappelsap het meest gedronken vruchtensap ter wereld. De sinaasappels in de stad kun je helaas niet zelf plukken en nuttigen. Ze zijn enkel bedoeld voor de sier. Om ze toch uit te proberen kun je naar Mercado Central. Dit is een overdekte markt in het centrum van Valencia. Hier vind je veel verschillende kraampjes waar je voor weinig geld lokaal eten en drinken kunt kopen.

Rosalie van Zijp | Props Karaf Agua de Valencia

Met deze sinaasappels wordt ook een beroemd drankje gemaakt die je alleen in Valencia kunt bestellen. Agua de Valencia, wat letterlijk ‘Valenciaans water’ betekent. Water bevat deze cocktail alleen niet. Deze Valenciaanse cocktail is een mix van sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. Het drankje is bedacht door Constante Gil in 1959 in Cervecería de Valencia.

De cocktail wordt op twee manieren geserveerd. Je kunt een ‘copa’ (een groot bol glas) of een ‘jarra’ (karaf) bestellen. Ideaal om met vrienden te delen.

Historisch in combinatie met hypermodern

Ondanks de toename van toeristische activiteiten is Valencia nog steeds een typische Spaanse stad. In tegenstelling tot steden als Barcelona en Madrid is de stad een stuk minder toeristisch en modern. Er is veel geschiedenis in het centrum, omdat Valencia al eeuwenlang een belangrijke stad is geweest. Dit zie je terug in een groot aantal historische monumenten; van een 15e -eeuwse UNESCO zijdebeurs tot aan een marktgebouw uit 1914 vol keramieken details. 

Rosalie van Zijp | Props Operahuis

Valencia heeft echter ook een moderne kant. Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Dit is een van de meest toonaangevende bezienswaardigheden van de stad. Het gebouwencomplex is ontworpen door de wereldberoemde Spaanse architect Santiago Calatrava. Het gebouwencomplex is gelegen in het Jardín de Turia (Turia park), midden in het hart van Valencia. Het is een echte hotspot met een oppervlakte van ongeveer 2 km². Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit zes verschillende gebouwen. Dit futuristische gebouwencomplex dankt haar bekendheid aan de bijzondere architectuur. 

Rosalie van Zijp | Props Grootste aquarium Europa

De zes gebouwen bevatten allemaal hun ‘eigen’ vorm van kunst. Niet alleen van de buitenkant, maar ook wat zich daarbinnen in speelt. Zo dient één gebouw als bioscoop, staat er één vol met palmbomen en tropische bloemen en dient er één als wetenschappelijk museum. Hier worden diverse interactieve voorstellingen gegeven. De bedoeling is om al doende kennis te maken met verschillende aspecten van het menselijk lichaam en (nieuwe) technologie. Eveneens biedt het museum workshops aan.

Het gebouwencomplex bevat ook het grootste aquarium van Europa met zeven verschillende ruimtes. Tot slot zijn de laatste gebouwen een operagebouw voor muziekvoorstellingen als ballet, zarzuela en concerten, en heb je nog een gebouw voor ontmoeten. Deze is niet toegankelijk voor publiek.

Groen

Valencia is een opkomende populaire stad. Dit komt door de combinatie van het oude centrum met hypermoderne gebouwen, maar ook door het groene karakter van de stad. Jardines del Túria brengt deze bijzondere combi samen. Het is een park dat de stadskern doorkruist. Het Turia park is maar liefst 9 kilometer lang. Van oorsprong was het een rivier, die onder dezelfde naam genoemd werd. Het heeft een rijke geschiedenis met een treurige gebeurtenis. 

Op 14 oktober 1957 overstroomde de rivier, waarbij 60 mensen om het leven kwamen. Om dit te voorkomen werden er maatregelen genomen. De rivier werd omgeleid en de rivierbedding langs de stad werd drooggelegd, maar wat zou er met deze drooggelegde rivierbedding gebeuren?

Het idee was om er een snelweg van te maken. Dit moest zorgen voor een betere verbinding, zodat vrachtwagens sneller bij de haven konden komen, zonder de automobilisten tot last te zijn. De bewoners waren hierop tegen, waardoor het plan niet is doorgezet. De inwoners van Valencia wilden groen in de stad en protesteerden hiervoor. De gemeente heeft uiteindelijk besloten een park te maken van de lege rivierbedding. 

Rosalie van Zijp | Props Fietspad langs de kust

Tot aan de dag van vandaag is het een belangrijke plek voor Valencianen. Veel locals hebben zelf geen tuin. Om die reden zijn ze graag in het park. Er zijn sportvelden, fonteinen, flora, terrassen en architectuur. Veel locals rollen hier hun kleedje uit om lekker te picknicken. Het is een leuk budget uitje om gezellig samen met je vrienden te doen.

Ook leent het park zich perfect om er doorheen te fietsen. Het heeft twee fietspaden. Valencia behoort dan ook tot het Netwerk Fietssteden. De stad heeft meer dan 156 kilometer fietspaden. Valencia is “Bike-friendly”, een ideale stad om je met de fiets te verplaatsen, dankzij haar grootte, het vlakke terrein en haar historisch centrum waar motorvoertuigen de snelheid van 30 km per uur niet mogen overschrijden. Ideaal  voor studenten. Zo kun je goedkoop en met een drankje op fietsend naar huis.

Festivals 

Rosalie van Zijp | Props Figuren van papier maché (Las Falles)
Foto: Gabriel Jobard

Festivals zijn een belangrijk element in de Valenciaanse cultuur. Las Fallas is één van de grootste evenementen van het jaar in de stad. Dit festival is zelfs zo verankerd met de stad, dat het een cruciaal onderdeel van haar identiteit is gaan uitmaken. Het symboliseert het einde van de winter en de naderende lente. Tijdens het festival worden honderden figuren en structuren van papier maché verbrand. Daarnaast is er dagelijks vuurwerk en er zijn ook stoeten met religieuze processies. Popconcerten en religieuze ceremonies wisselen elkaar steeds af.

Een deel van de lokale bevolking draagt de traditionele klederdracht. Er zijn paella-wedstrijden, waar gefrituurde pompoen-oliebollen met chocolade worden geserveerd. Er wordt volop gedronken en gedanst. Miljoenen bezoekers zakken af naar de stad om dit mee te vieren.

Tijdens het festival worden er ook nog andere activiteiten ontplooit. Voorbeelden daarvan zijn wedstrijden, geldinzamelacties, de nacht van het vuur met spectaculair vuurwerk, een levendige stoet met vuurspuwers en straatverlichting wedstrijden.