Politieke conflicten in Valencia

sarah berm | Props Regio’s van Spanje

De geschiedenis van Spanje is nog steeds voelbaar in de hedendaagse politiek. Het Catalonië conflict is een goed voorbeeld van een kwestie in Spanje. VOX is een extreemrechtse partij die in opkomst is. Deze partij laat zien dat de Franco dictatuur uit de jaren 70 nog steeds voelbaar is in de Spaanse politiek.

Landelijk

Het conflict in Catalonië is erg aanwezig is in de Spaanse politiek de laatste jaren. Een partij die hier echt van heeft geprofiteerd op landelijk en lokaal niveau is VOX. Een extreemrechtse partij die alles op orde zou hebben in tegenstelling tot de centrum en linkse partijen in Spanje. Die het niet eens konden worden over Catalonië en het andere beleid van het land.

Het regiem van Franco wat in de jaren 70 is geëindigd echoot nog steeds door in de samenleving en de politiek. Nationalisme en superioriteit zit nog altijd in de Spaanse cultuur ook al is Franco al jaren niet meer aan de macht. Er is veel veranderd sinds toen maar de opkomst van VOX is wel een ontwikkeling die alles veranderend kan zijn in Spanje. Er wordt in Spanje namelijk wel samengewerkt met VOX in de politiek. Dit gebeurt in andere landen vaak niet als partijen zo extreem zijn op het politieke spectrum. Een voorbeeld hiervan is de PVV in Nederland waar al over is gezegd, voor de landelijke verkiezingen, dat meerdere partijen niet met hen in de coalitie wilden. Dat dit in Spanje wel gebeurd is dus uniek en het geeft aan in wat voor moeilijke situatie de Spaanse politiek zit.

sarah berm | Props

Catalonië

De rest van Spanje en Catalonië delen veel geschiedenis. Desondanks probeert Catalonië al een groot deel van zijn geschiedenis onafhankelijk te worden van Madrid. De landen delen wel veel cultuur maar verschillen ook enorm. Spanjaarden zijn enorm nationalistisch vooral aangewakkerd tijdens de dictatuur van Franco, doordat er toen veel propaganda werd gemaakt door zijn regime. De Spaanse inwoners zijn dus nationalistisch maar de Catalaanse inwoners zijn dat misschien nog wel meer. Catalanen zijn dan ook enorm trots op hun cultuur.

Vox

De extreemrechtse VOX werd opgericht door een paar leden van de ‘Partido Popular’. Dat is Spaanse voor volkspartij en bestaat ook uit veel slachtoffers van de terreurgroep ETZ. Ze zijn vooral snel gegroeid door gebeurtenissen rondom de onafhankelijkheid van Catalonië en de vluchtelingen crisis in 2017. In 2015 en 2016 haalden hebben ze namelijk geen zetels, maar na de eerdergenoemde gebeurtenissen kwamen ze in 2019 met 12 van de 109 zetels in het regioparlement in Valencia.

Vox heeft extreme ideeën op het gebied van immigratie en heeft openlijk uitgeroepen tot de deportatie van 10 000 moslims uit Spanje. De partij heeft homo fobische, trans fobische xenofobische en seksistische uitspraken gedaan. Afgevaardigde Gádor Joya, woordvoerder van Vox in de Gezondheidscommissie van het Congres zij in een interview dat “ze liever geen kleinkinderen van een homoseksueel paar zou hebben” en dat, als haar zoon homoseksueel was, “hij niet zou adopteren”. Ook zijn ze voor stierengevecht omdat ze vinden dat het hoort bij de Spaanse cultuur. Deze uitspraken gaan gepaard met hun rechtse ideologie.

Politieke groeperingen zoals Vox treden in de voetsporen van Donald Trump. Ze begrijpen de kunst van angst en wrok, en profiteren van de hoop van de armen terwijl ze niks doen tegen de echte daders die het ongeluk veroorzaken. Dat is hoe Abascal de huidig fractievoorzitter van VOX 20 procent van de stemmen kon winnen in de arbeidersklasse van Madrid, die voorheen meer links stemden.

Zondag 28 mei zijn er weer regionale verkiezingen wat dus een spanende verkiezing wordt na jaren van corona beleid en regionale onstuimigheden. Zal een extreemrechtse partij als VOX hiervan kunnen profiteren? Of zal het Spaanse volk laten zien dat ze het land niet in die richting verder willen zien gaan. Er zit dus voor veel partijen een enorm belangrijke maar ook heel lastig campagne jaar aan te komen en een interessante verkiezing.