“Ik dacht zelf in het begin; dat lijkt me helemaal niks, zo therapie doen.”

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van klinische psychologie en mentale gezondheid. Niet alleen wordt er tussen psycholoog en cliënt vaker aan videobellen gedaan. Ook zijn er steeds vaker open gesprekken op tv, in het nieuws en op het internet. Klinisch psychologe Carmelita Relyveld deelt haar blik op het heden, het verleden en de toekomst.

Door Anouk Jongenelen

Carmelita Relyveld is al 25 jaar als klinisch psycholoog actief. Ook heeft zij een aantal jaren in de jeugdzorg als gedragsdeskundige gewerkt. In dit interview verteld ze hoe de psychologie de afgelopen jaren voor haar is veranderd en hoe ze denkt dat het er over een paar jaar uit ziet; “tot mijn verbazing ging het [videobellen] eigenlijk best goed.”

 Carmelita heeft een eigen praktijk aan huis in Oudenbosch waar ze haar cliënten ontvangt, maar door corona videobelt zij nu steeds vaker met haar cliënten.

“Er wordt steeds meer met beeldbellen gewerkt. Ik dacht zelf in het begin; dat lijkt me helemaal niks, zo therapie doen, omdat je het toch moet hebben van het contact. Direct ‘face to face’ contact. Maar tot mijn verbazing ging het eigenlijk best goed. Dus ik heb verschillende behandelingen gestart en afgesloten middels het beeldbellen. Er waren ook een paar mensen die zeiden; nee dat wil ik niet, dat voelt zo onpersoonlijk. Daarvan hebben we gezegd dat we maar even wachten totdat mensen weer hier in de praktijk kunnen komen. Maar de mensen die het videobellen hebben gedaan vonden het eigenlijk ook allemaal prima, dus ik denk dat het meer 50/50 wordt. Alhoewel ik wel van mensen hoor dat ze het toch ook echt wel fijn vinden om echt het ‘face to face’ contact te hebben en in de praktijk te komen, dat is toch anders.”

“Als je al wat angstig of eenzaam bent kan dat wel versterkt worden door corona”

Ook merkt Carmelita dat corona soms negatieve effecten heeft op de mentale gezondheid van haar cliënten.

“Als je al wat angstig of eenzaam bent dan kan dat versterkt worden door corona; hele maanden de deur niet uit kunnen en daardoor vermijdingsgedrag krijgen. Bij dat soort dingen zie je dat dat wat sterker is geworden.”

Volgens Carmelita speelt het internet ook een rol in de ontwikkelingen van de psychologie. Vooral bij de jeugd die vaak toegang hebben tot een hele wereld van informatie via het internet.

“Vooral pubers en jongeren maken meer gebruik van het internet en dingen opzoeken. Dan komt het wel eens voor dat ze zelf conclusies gaan trekken en het zelf allemaal gaan lopen bedenken. Terwijl, in principe heeft iedereen wel eens last van angsten of somberheid of dingen vermijden of wat dan ook. Maar als je dat gaat opzoeken en je denkt dat je dan gelijk een stoornis hebt, dat is natuurlijk ook wel een beetje het gevaar.”

“Dat was vroeger echt wel anders. Dan moest er heel wat zijn voordat je je kind naar een psycholoog stuurde.”

Carmelita merkt dat er veel veranderd is in de afgelopen jaren. Niet alleen op het gebied van technologie. Maar ook op de manier waarop mensen en vooral ook ouders omgaan met mentale gezondheid.

“Het is normaler geworden om naar een psycholoog te gaan of diagnostiek te studeren. Nu zijn er ouders die al heel snel hun kind zo goed mogelijk willen opvoeden. Als er ook maar iets is zijn zij gelijk geneigd om daar een label op te plakken, willen ze dat er een diagnose komt en willen zij hun kinderen al op jonge leeftijd naar een psycholoog sturen. Dat was vroeger echt wel anders. Dan moest er heel wat zijn voordat je je kind naar een psycholoog stuurde. Dus die drempel is verlaagd.”

De openheid in de media zoals tv en sociale media zorgt ook voor een verlaagde drempel bij veel mensen. Het Taboe rond mentale gezondheid wordt daardoor steeds verminderd.

“Er wordt meer over therapie en mentale gezondheid gepraat op televisie en in programma’s dan vroeger en je hebt nu meer bekende Nederlanders die er last van hebben en die er over praten. Dus bij sommige mensen is dat taboe denk ik wel afgenomen.”