Tilburg: Studentenstad!

In 2018 waren er rond de 45 duizend studenten, dit bleek uit onderzoek van gemeente Tilburg. Uit een publieksonderzoek van studenten van de Fontys Hogeschool voor journalistiek blijkt het dat veel mensen in de stad gelukkig zijn, maar dat oudere mensen vaker geluidsoverlast ervaren door studenten in het centrum.

Volgens Piet Van Eyck heeft Tilburg op cultureel vlak veel te bieden. “Zeker muziekcultuur. Het is niet de mooiste stad. Vroeger zeiden ze ‘dat het een stad is om door te rijden en niet te stoppen’ maar dat is de laatste jaren wel veranderd. De renovaties hebben de stad wel iets mooier gemaakt. Van studenten heb ik wel eens last. Achter mijn huis is een studentenhuis. Ik vind het zeker niet erg dat ze een feestje geven, maar dan heb ik wel graag dat ze het aankondigen en dat het niet tot vijf uur s’ ochtends duurt. 

Axel heeft geen last van studenten. “Ik ben zelf nog maar net afgestudeerd dus daar stoor ik me niet aan”, aldus Axel. “Ik vind het net fijn dat er zoveel uitgaansgelegenheden zijn.” 

Kayli Aerts van BV Wonen, een Tilburgs makelaarskantoor, vindt Tilburg best een gezellige stad. “Wat Tilburg te bieden heeft tegenover andere steden zou ik niet weten”, zegt Aerts. “Het is niet de mooiste stad en in Eindhoven bijvoorbeeld is er wel meer te beleven. Hoe wij het hier zien komen er wel meer mensen in Tilburg wonen dan dat ze weggaan, maar dat zijn vooral studenten dus dat is tijdelijk.” 

Nina Nzenza en Fee Swanenvleugel 08-02-2020