Pluriformiteit in Korvel creëert afstand

TILBURG – De vele etnische achtergronden binnen de Korvel creëren afstand tussen de bewoners. Doordat veel van de nieuwe inwoners de Nederlandse taal niet spreken wordt de communicatie lastig.

Nadia Maas en Gwyneth Oomens

“Ik vind het jammer dat ik geen contact meer kan maken met mijn buren omdat ze geen Nederlands spreken”, vertelt een vrouw van middelbare leeftijd. Volgens allecijfers.nl is 28% van de inwoners van de Korvel allochtoon. Dit kun je terugzien aan het aantal buitenlandse winkels en restaurantjes, bijvoorbeeld het Surinaamse tentje ‘Sranang’.

Vooral de bewoners die al langer in de Korvel wonen zien veel verandering in de wijk. De taalbarrière zorgt voor het idee dat er een afstand ontstaat tussen de oudere bewoners en de nieuwe inwoners. Veel ouderen hebben namelijk geen Engels geleerd waardoor het moeilijk wordt om met elkaar te praten.

Nauwelijks Engels
“Vroeger kon ik altijd een praatje maken met mijn buren, maar omdat er nu overal buitenlanders in de leegstaande huizen komen waar ik moeilijk contact mee kan krijgen weet ik niet eens meer wat de naam is van mijn buren”, aldus een vrouw die al veertig jaar in de wijk de Korvel woont. Dit verschijnsel merk je ook op straat; veel mensen die je aanspreekt kunnen nauwelijks Engels en spreken ook de Nederlandse taal niet.

Surinaams restaurant ‘Sranang’