Pandemiepubers merken weinig van steun gemeente Tilburg

Met een in de soep gelopen Carnaval en een strenge lockdown vervelen jongeren zich meer dan ooit te voren. Volgens onderzoeksbureau Mediatest verveelt 53% van de jeugd zich. Het kabinet trekt met het Jeugdpakket 58,5 miljoen euro uit voor verveelde jongeren. In de praktijk merken jongeren hier echter weinig van.  

Door Sara Wiersma

Het fietsenhok van het Reeshof College is leeg. Waar normaal 750 leerlingen hun fietsen parkeren, staan er nu een handje vol. Af en toe komt er een leerling naar buiten. De kou in, om naar huis te fietsen.

Chillen in een container

Zo ook Semkivits (16). Hij zit in zijn examenjaar van vmbo-basis en vult zijn tijd met zijn bijbaantje bij de Jumbo en door op zijn Playstation te spelen. Hij houdt zich aan de maatregelen maar vindt het dubbel. “Als ik bij de Jumbo aan het werk ben raak ik ook iedereens geld aan, waarom zou zo’n mondkapje dan werken?” Op de vraag wat de gemeente het beste met het Jeugdpakket kan doen, weet hij het antwoord wel. Rustig legt hij uit: “Voor jongeren zou ik graag een chill plek willen zien waar we samen kunnen zitten. We worden nu overal weggestuurd. Gewoon zo’n container weet je wel?”

Hier zijn leerlingen en vriendinnen Tara (14), Suze (16) en Alina (15) het mee eens. Ze komen net terug van de supermarkt en banjeren door de sneeuw naar school toe voordat hun pauze voorbij is. De persconferenties volgen ze af en toe en ze voelen zich niet aangesproken door Rutte.

Suze geeft aan zich niet erg kwetsbaar te voelen: “Ik heb altijd wel iets te doen. Ik doe veel met mijn zus en ouders en ik chill eigenlijk ook nog steeds met vrienden.” Ook Alina geeft aan af en toe de coronaregels te overtreden. “Wij zijn wel eens in de schuur bij een vriendin. We hebben behoefte aan een warme plek waar we bij elkaar kunnen komen. Met het geld moeten ze jongerencentra weer opengooien en evenementen organiseren. In Rijen heb je bijvoorbeeld jongerencentrum A16. Daar wordt nu niks meer mee gedaan. Dat vind ik jammer, want dat houdt jongeren van de straat en zo ontmoeten we ook andere jongeren.”

Gemeente Tilburg stuurt partners aan

Het is duidelijk dat jongeren een plek willen waar zij elkaar kunnen ontmoeten en hun eigen ding kunnen doen: een zogenaamde ‘chill plek’. De vier leerlingen gaven moedeloos aan te denken dat ze niks van het Jongerenpakket mee zullen krijgen.

Toch doet de gemeente een poging om jongeren te bereiken. Bestuurswoordvoerder van wethouders Esmah Lahlah en Mario Jacobs, Tom Daelman, laat weten: “Voor de carnavalsvakantie ligt er een uitgebreid programma klaar. Partijen als Rnewt, Stichting Ateliers, het sportbedrijf, Avondje Uit en Brabantmaatjes zijn hier bij betrokken. Het aanbod is divers, niet alleen qua doelgroepen maar ook wat activiteiten betreft. Een soortgelijk programma wordt ook voor de mei- en zomervakantie opgesteld. Daarnaast wordt verkend hoe we het aanbod buiten de vakanties verder kunnen versterken en verbreden.”

Naar binnen gluren bij Tilburgse makers

De partners proberen hun doelgroep zo veel mogelijk via hun eigen kanalen te bereiken. Ateliers Tilburg doet dit bijvoorbeeld via hun website, Facebook en Instagrampagina @atelierstilburg.            Zij hebben met hun ‘lockdownlibi’ verschillende lockdown-proof activiteiten georganiseerd. Zo ook de audiotour ‘windowhopping’. Hierbij maak je een met audio begeleidde wandeling langs allerlei panden van Tilburgse makers. Van interieur ontwerpers tot goudsmid. Alle makers doen hun best om te laten zien hoe ze te werk gaan. De gesprekken die hier uit volgen zijn te beluisteren via het audio fragment. Wandel je alleen? Dan is er ook nog een playlist samengesteld met Tilburgse muzikanten. De wandelroute en audiofragmenten zijn op de website atelierstilburg.nl te vinden.

Non-profit organisatie Jongerenpunt speelt ook een grote rol in het bereik tussen publiek en organisatie. Ze hebben een pagina die naar alle activiteiten verwijst en draaien een campagne rondom ‘corona vraagstukken’ voor de jeugd.

Pandemiepubers als zwakke schakel

Onderzoeksbureau Mediatest kwam in april 2020 tot de conclusie dat 53% van de jongeren zich tijdens de lockdown verveelden. Ook worden middelbare scholieren volgens recente cijfers van het Tijdschrift van gezondheidswetenschappen op verschillende manieren door de coronacrisis geraakt. Er ontstaan beperkingen in het onderwijs (inclusief gemiste stages), de sociale contacten verminderen en ze hebben minder regie over het leven. Dit kan leiden tot leer- en ontwikkelingsachterstanden. Enkele leerlingen kampen ook met een (onveilige) thuissituatie en inactiviteit die met thuis werken versterkt worden. Dit heeft fysieke en mentale gezondheidseffecten als gevolg.

Wat blijkt is dat jongeren met de stroom mee gaan. Veel kunnen ze dan ook niet aan de situatie veranderen. Ze hebben weinig nodig om zichzelf te kunnen vermaken. Wat duidelijk wordt is dat vrienden en een dak boven hun hoofd hebben voor velen al genoeg is. Maar zo simpel is het momenteel niet. Ook Suze weet dat het openen van jeugdcentra onder de huidige omstandigheden niet heel realistisch is. Toch zegt ze spottend: “Als je echt zo veel medelijden met ons hebt, vind ik dat je dat gewoon moet doen.” De andere meiden knikken instemmend. Ze lopen snel de school in, om zo de kou te ontvluchten.