Tilburgse Studentenvereniging organiseert online carnaval silent disco

Iedereen bouwt z’n eigen feestje in de woonkamer’

Tilburg – Donderdag 11 februari om 20:30

In Tilburg wordt carnaval dit jaar niet fysiek gevierd. Tilburgse Studentenvereniging Plato wil het er niet bij laten zitten en organiseert op donderdag avond een online carnaval silent disco. Koptelefoons worden opgehaald, studenten versieren de woonkamer, maken er een leuke opstelling van en hangen wat vlaggetjes en lichten op. ‘’Het leuke is dat je dan toch samen het feestje viert, maar toch op afstand’’, vertelt Rick Bos, voorzitter van de vereniging.

Door: Wendy Krijgsman

De tekst ‘Jaja, ’s nachts na tweeën dan komt het dak hier altijd naar beneeen, en wij naar boven waar we trouw beloven, tot morgenvroeg door te gaan’, van het carnavalslied van de Havenzangers klinkt door uit de boxen van mijn laptop. In één van de woonkamers wordt de polonaise gedanst en in de andere woonkamers wordt er druk gekletst en gelachen. De studenten praten via de chat, zwaaien elkaar gedag en proosten via het beeldscherm. De sfeer in de verschillende studentenhuizen lijkt er goed in te zitten.

               

Omdat er nu geen fysiek carnaval is, heeft studentenvereniging Plato het carnavalsfeest verplaatst van de zondag naar de donderdag avond, de studentenavond. De leden konden zich met hun studentenhuizen inschrijven voor het feest en kregen dan een zender en het nodige aantal koptelefoons. De afgelopen weken heeft de vereniging een toernooi van 4 onlineactiviteiten georganiseerd. De studentenhuizen konden zich voor losse onderdelen of het algemeen klassement inschrijven. ‘’Vanavond is de laatste etappe van het klassement en wordt er dus een winnaar bekend gemaakt’’, vertelt Rick.

Wanneer om 20:30 uur de zoomvergadering begint, kijk ik naar binnen bij 24 woonkamers van de verschillende studentenhuizen. De meeste kamers zijn vrolijk verlicht door verschillende soorten discolichten. Sommige studenten borrelen aan de tafel, de andere dansen in hun woonkamer. De één draagt een pakje van sneeuwwitje en de ander een carnavalsjasje met emblemen en de Tilburgse carnavalskleuren: groen-oranje. Sommigen dragen een badjas, de ander een confetti-pak en weer een ander draagt een Duitse lederhosen outfit. Vervolgens wordt in de zoom chat de link naar de livestream gestuurd, waar Dj baardje en MC Fat Sheeran zorgen voor de muziek.

De MC benadrukt nog even dat er een avondklok geldt en dat iedereen zich aan de corona-regels moet houden. Daarnaast verteld de MC dat er vanavond verschillende challenges georganiseerd worden en dat iedereen foto’s kan inzenden via een groepsapp die speciaal daarvoor is aangemaakt. De eerste opdracht om 21:15 is dan ook dat elke huis een leuke carnavalsfoto moet maken. De leukste foto wint deze ronde. Er wordt een flink aantal foto’s ingestuurd waarbij studenten in vrolijke carnavalspakjes met elkaar poseren onder het genot van een Bavaria biertje. Even later komt de tweede opdracht waarbij je een broek op je hoofd moet zetten. Het nummer ‘Broek (uit) op je hoofd’ van Dj Bompa & De Mens speelt daarin mee op de achtergrond. Hoewel iedereen vrolijk danst, zijn er nog niet veel mensen die een broek op het hoofd zetten. De MC zingt soms mee met de liedjes, probeert de sfeer er goed in te houden bij de studenten en geeft vervolgens elke keer een nieuwe challenge aan. Om 24:00 uur wordt er nog steeds gedanst, flink doorgedronken en schijnen de gekleurde lichtjes nog door de kamers. Het ziet er niet uit al sof het feest snel afgelopen is.

‘’Normaal hebben we op vrijdag middag de pre-carnavalsborrel, dan borrelen we overdag op de sociëteit, eten we een pizza en daarna gaat iedereen de stad in’’. Op zondag is er een groot feest met carnaval op de sociëteit. ‘’Dat is ook onze drukste dag van het jaar en iedereen kijkt daar ook wel naar uit’’, vertelt Rick. Meestal wordt er op donderdag avond niets georganiseerd vanuit de vereniging, maar is er vaak wel een carnavalsfeest op een spontane manier.

Afgelopen jaar was het lastig om leuke onlineactiviteiten te organiseren voor de leden van de vereniging, ze wilden nog niet echt toegeven aan online groepsbijeenkomsten. Toen in november de sociëteit dichtging, begonnen studenten er wel meer voor open te staan. Er kwamen veel ideeën en het ging wat meer vanzelf. Rick vertelde dat er gemiddeld één onlineactiviteit per week is geweest. Er was een flinke variatie in onlineactiviteiten, zo is er al eerder een silent disco geweest, is er een speciaal-bieren avond geweest en is er een schilderworkshop geweest geïnspireerd door Bob Ross. Ook zijn er pubquizes geweest, is er een wijnproeverij en een online muziek bingo georganiseerd. Er was een spelletjes avond met hints, waarbij je dingen moest uitleggen of moest tekenen. Rick vertelt dat een deel van de leden er gewoon echt behoefte aan heeft om wekelijks bij elkaar te komen.

Naomi Patty | Props