Terrassen ‘open’ om aandacht voor Horeca

Studenten en horeca-eigenaren snakken naar drankje op terras

TILBURG – Horecazaken voerden dinsdag actie om zo snel mogelijk weer een beetje open te mogen. Cafés en restaurants zetten de tafels en stoelen buiten maar alleen paspoppen en knuffelberen mochten plaatsnemen. Voorbij lopende studenten vertelde jaloers te zijn op de poppen, “We zouden graag met ze willen ruilen.”

In Tilburg deden 85 horecazaken mee aan de actie om aandacht te vragen voor de penibele situatie in de horeca. Dit gebeurde allemaal in goed overleg met de gemeente, die niet ingrijpt zolang de terrassen niet echt open gaan. In tegenstelling tot Breda, hier konden mensen wel daadwerkelijk een drankje geserveerd krijgen, hielden de Tilburgse ondernemingen het bij een ludieke actie.

Om één voor twaalf klinkt er een hoop getoeter en lawaai vanuit Tilburg centrum. Dit geluid is het startsignaal van een vreedzame actie om aandacht te vragen voor de horeca. Vanaf een afstandje lijkt het net of de terrassen van de Tilburgse horeca echt open zijn. Kom je dichterbij verraad het rood witte afzetlint en de verstijfde bezoekers dat dit nog niet het geval is. De sfeer tijdens de actie is erg gemoedelijk, de maatregelen blijven gehandhaafd en de horeca-eigenaren zijn optimistisch . Toch was ook de onvrede richting de overheid zichtbaar. Zo staat er bij De Vos en de Craen een dartbord met de hoofden van Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Het terras van De vos en De Craen waar de onvrede richting Rutte en De Jonge erg zichtbaar is. (Bron: Pepijn van Oirschot)

Parken vol = terrassen open?

Bas (23) die vanaf een afstandje naar de actie staat te kijken vertelt dat hij de terrassen weer heel graag open wil. “Het is toch een hele speciale en gezellige sfeer altijd. Dat moeten we nu al een hele tijd missen zeker met dit lekkere weer is dat erg jammer.” Nina (21) vindt het erg krom dat de horeca nog steeds dicht moeten blijven. “Als je ziet hoe makkelijk je je aan de regels kan houden dan is het toch raar dat alles nog dicht is. Bovendien was ik in het Spoorpark toen het daar uit de hand liep, dan zou ik zeggen gooi meteen de terrassen open dat is een stuk veiliger.” De student doelt hiermee op eind vorige maand, toen de politie honderden mensen wegstuurde uit het Spoorpark om het veel te druk was.

Ook beveiligers waren alvast aanwezig. (Bron: Pepijn van Oirschot)

Juist die gebeurtenis is voor horeca-eigenaren zoals Leander Willemstein, van café De Vos en de Crean, een doorn in het oog. “Mensen willen naar buiten met het lekkere weer, dat is logisch. Maar als je dat zo ongestructureerd laat verlopen krijg je dat mensen zich niet meer aan de regels houden. Terwijl wij juist die regels kunnen handhaven.”

Steun neemt af

Dat de mening van horeca-eigenaren en studenten niet op zich staat blijkt uit een onderzoek van de NOS. Dit onderzoek stelt dat zes op de tien Nederlands vindt dat de terrassen weer open kunnen. Dit past in een breder beeld van de afnemende steun voor de maatregelen.

Goed verlopen

Om zes uur kwam er een eind aan de noodkreet van de horeca. De tafels en stoelen konden weer naar binnen en de paspoppen gingen weer terug naar de kleding winkels. In Tilburg is de actie netjes verlopen en zijn er geen boetes uitgedeeld. Een direct gehoor aan de kreet lijkt er niet te gaan komen. Wel zegt demissionair minister Grapperhaus samen met de koninklijke horeca Nederland te gaan kijken naar een datum waarop ook versoepelingen voor de horeca mogelijk zijn. De actie lijkt dus, al is het niet enorm veel, wel wat effect te hebben gehad.