De overlevingsgids voor nieuwe Tilburgse Studenten

 

Inleiding

Het verhuizen naar een nieuwe stad kan moeilijk zijn. Daarom hebben wij de beleving van een Tilburgse student in kaart gebracht. Loop mee met onze verslaggevers door de verschillende buurten van Tilburg! Wij gaan in deze buurten uitzoeken wat plus- en minpunten zijn van het leven daar en of het geschikt is voor aankomende studenten. Ook beschrijven wij de sfeer in de verschillende wijken. De buurten waar wij verslag van doen zijn: Besterd, Korvel, Spoorzone en Tilburg-centrum.

 

 

Besterd

Door: Naomi Patty en Dylan Demmers

De Besterd is een buurt in de wijk Loven Besterd. Met verschillende supermarkten, winkels, cafés en restaurants heb je alles binnen handbereik. Steeds vaker nemen nieuwe studenten hun intrek in deze wijk. Voor wie net buiten het centrum wilt wonen, is dit ook de ideale plek en zowel het station als het centrum zijn op loopafstand. 

Vanuit het station loop je via de noordelijke uitgang richting deze karakteristieke buurt. Onderweg loop je langs de voormalige locomotieven hallen. Deze hallen zijn gerenoveerd en bezet door nieuwe eigenaren. Onder ander de prijswinnende bibliotheek de LocHal, cultuurfabriek Hall of Fame en ontmoetingsplaats Plan-T vallen op. Binnen 10 minuten lopen kom je aan bij de Besterdring. Deze winkelstraat is voorzien van de meeste voorzieningen die iedereen nodig heeft.

Op een regenachtige maandag is het druk op het Besterdplein. Ondanks dat door de lockdown veel winkels gesloten en er grijze onheilspellende wolken aan de hemel staan. Mensen halen hun dagelijkse boodschappen bij de supermarkt, drogisterij of bakker.Het straatbeeld bestaat uit een mengelmoes van mensen.

“In deze wijk leeft alles met elkaar. Ouderen, jongeren en buitenlanders, ze wonen samen en helpen elkaar.” Zegt een oudere buurtbewoner, die samen met zijn vrouw onderweg is om naar de winkel te gaan. “En er lijken ook steeds meer studenten hier te komen wonen”, vertelt Claudia, zelf werkzaam bij slijter Mitra aan het Besterdplein. Ze wijst naar de overkant richting een hoop puin, omringd door ijzeren hekken, “Aan de overkant zijn ze nu ook bezig met nieuwe studentenwoningen te bouwen.”

Het Besterdplein, met een ruime parkeerplaats voor bezoekers. Behalve op de woensdagmorgen, dan is hier elke week tot twaalf uur de markt te vinden.
Bron: Naomi Patty

Voor wie geen zin heeft om te koken, of na het stappen kun je op de Besterdring terecht bij de vele afhaalzaken en snackbars. Wanneer je besluit om wat luxer te gaan te gaan dineren, kun je bijvoorbeeld terecht bij Afghaans Restaurant Sarban. Restaurant Sarban van eigenaar Wali Alizadah zit aan het einde van de straat. “Vroeger was deze straat een doorgangsweg voor studenten naar het centrum. Winkel kwamen en gingen weer en er was veel zwerfafval. Tegenwoordig zitten er veel solide winkels. De winkeliers helpen elkaar en proberen op elkaar te letten.”

Negatieve kanten van de wijk uiten zich vooral in de vorm van verkeer. “Door de lengte van de Besterdring heb je dat sommige auto’s hard rijden in deze straat. Er rijden veel fietsers door de straat en dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Ik heb geprobeerd om snelheidsdrempels in de straat te laten plaatsen. Helaas heeft de gemeente dit afgewezen omdat er anders geen hulpdiensten makkelijk door de straat kunnen.” Deze uitspraak is gelijk op te merken. Er rijdt met grote snelheid een witte Audi met hoge snelheid en een luid klinkend gebrom door de drukke straat.

 

 

 

Korvel

Door: Andrea Stevens en Denise Nuij

Na ongeveer 10 minuutjes lopen vanaf het station kom je uit in de wijk Korvel. Hier gaan we een sfeerimpressie geven voor jou als nieuwe student in Tilburg.  Hierdoor krijg je al een beetje een beeld van wat er te beleven valt in Tilburg.

De belangrijkste reden, voor studenten die in Korvel wonen, zijn de voorzieningen. Er is namelijk van alles te vinden. Zo heb je een lange straat vol met verschillende winkels. Als we naar links kijken zien we park waar een oliebollenkraam en een viskraampje staan. De geur van oliebollen overheerst de vislucht. En het is hier dan ook gezellig druk. Dit komt ook omdat naast het parkje een grote Jumbo staat. In deze lange straat zitten veel verschillende winkels en cafés. Zo zit er ook een Kruidvat tegenover de Jumbo en als je een stukje verder de straat in loopt kom je op een rustiger plekje een aziatische supermarkt tegen. Daarnaast zitten er verschillende cafés naast elkaar die welbekend zijn bij de studenten die hier in Korvel wonen. De deuren zijn op dit moment dicht en als je naar binnen kijkt zie je de stoelen op tafels staan. Maar ondanks de gesloten cafés is het een drukke straat. Zo rijden er auto’s constant heen en weer en moet je oppassen dat je niet tegen andere mensen loopt op de smalle voetpaden.

Viskraampje en oliebollenkraam in het park in Korvel.

Zodra je wat verder de lange drukke straat in loopt zie je zo hier en daar oudere gebouwen. Sommige gebouwen staan helemaal leeg en de houten kozijnen rotten langzaam weg. De buurt is namelijk relatief arm. Aangezien de meeste huizen tussen 1925 en 1970 zijn gebouwd en daarna niet meer zijn opgeknapt, is het een goedkopere buurt. Voor studenten is dit dan ook een voordeel. Daarnaast is het voor jongere gezinnen ook een fijne plek om je eerste huis te kopen. Zo zie je dan ook hier en daar een studentenhuis met 6 á 7 fietsen of een gezinshuis met een ‘Home sweet home’ bordje aan de voordeur.

Ondanks dat de buurt er volgens vele bewoners een beetje sketchy uitziet, is het een veilige buurt. “Toen ik hier kwam kijken voor een kamer, leek de buurt best onveilig. Ondertussen woon ik hier al bijna twee jaar en heb ik nog nooit iets geks meegemaakt,” geeft Henriëtte Kerckhaert, studente in Tilburg toe. Per jaar wordt erbij maar 0,5 procent, van de totale inwoners van Korvel (5.750), ingebroken. Vergeleken met andere buurten in Tilburg is dit weinig. Ditzelfde percentage geldt voor de hoeveelheid vernielingen en misbruik tegen de openbare orde per jaar.

Oude en leegstaande gebouwen

Tot slot zit Korvel op een praktische plek ten opzichte van verschillende hogescholen en universiteiten. “Het is een goede balans tussen dicht bij het centrum, de universiteit, Fontys en sportscholen,” vertelt Emma Baas, studente en wonende in Tilburg, “Dat vond ik zeker een belangrijk punt toen ik ging zoeken naar een studentenkamer.” Je ziet onderweg verschillende bushokjes waar bussen komen die verschillende richtingen op gaan. En daarnaast ben je met ongeveer vijf minuten lopen in het centrum van Tilburg.

 

 

Spoorzone

Door: Joep Breuers en Pepijn van Oirschot

We verlaten het station en staan direct in de Spoorzone. Je wordt begroet door hippe restaurants en de nieuwe bibliotheek, De Lochal. Daarnaast merk je ook dat deze wijk, door de vele werkzaamheden, nog erg in ontwikkeling is. Dit aanzicht staat symbool voor de Spoorzone.

Eerst lopen we naar het oude industrie gebied. Onderweg zien en horen we weer veel werkzaamheden, waaronder de bouw van MindLabs. Dit wordt een gebouw waar onder andere de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in komt. Dan komen we aan op het oude industrieterrein naast het spoor. Toen dit niet meer werd gebruikt zijn er allerlei nieuwe faciliteiten in de gebouwen gekomen. Er is een theater, allerlei restaurantjes, een skatepark en een koffietentje. De rauwe industriële uitstraling van de wagons hallen is nog erg zichtbaar. Stoom 013 een koffiezaak in de spoorzone heeft net als Eetbar de wagon een oude treincoupé gebruikt als vestiging. En het nieuwe indoor skatepark Ladybird heeft de oude koepelhal op het spoor als onderkomen gebruikt. In de zomer bruist het hier van studenten.

Restaurant de Wagon

Daarna lopen we door naar het woongedeelte van de wijk. De buurtbewoners zijn zeer positief over de buurt. “Het ligt erg dicht bij het centrum en er zijn veel voorzieningen”, vertelt Marijn Willemsen. Er mist wel wat groen, maar met de ontwikkelingen die de wijk beleeft zijn ze niet bang dat dat er niet gaat komen. Een groter probleem is echter de coffeeshop. De bewoners ervaren veel last van het afval wat hier vandaan komt, vertelt buurtbewoonster Monique Vermee. Zij staat op eigen initiatief afval te prikken in haar straat. “Af en toe tijdens werk een pauze nemen en dan met de vuilniszak naar buiten” zegt ze. Studenten uit de wijk ervaren de overlast van de coffeeshop zelf niet zo groot. Maar het verkeer naar en van de coffeeshop blijft ook voor hun een grote overlast.

Monique Vermee ruimt op eigen initiatief rommel op van de coffeeshop.

 

 

Na het woon gedeelte lopen we door naar het spoorpark, een park dat tot stand is gekomen na het grootste burgerinitiatief van Nederland. Hier is normaal veel te doen. Dit spoorpark is het thuis van vele kleine ondernemingen: De stadscamping, de urban sports area, het T-huis en de rits zijn er enkelen van.

 

 

 

Bij de spoorzone in Tilburg kun je ook goed sporten. Er zijn twee grote skateparken, Ladybird en de urban sports area in het spoorpark. Ladybird is zelfs overdekt dit betekent dat zelfs als het stormt je lekker kan skateboarden.

Skatepark Ladybird

En als je nou nog geen skateboard hebt dan kan je ze daar kopen. Ook kan je in het spoorpark basketballen. Het veld ligt bij de weg alleen er staat een groot hek omheen zodat je niet bang hoeft te zijn dat je je bal kwijt raakt.

 

 

 

 

 

Tilburg – Centrum

Door: Daan de Bruijn & Wendy Krijgsman

Wij gaan vandaag het centrum van Tilburg in om jou als nieuwe student mee te nemen door de straten van deze stad. We beginnen op het station en brengen verslag uit van alles wat we onderweg zien. Zo krijg je een goed idee wat je kan verwachten en wat er allemaal te zien en te beleven is.

Eenmaal aangekomen op het station in Tilburg zien we een verscheidenheid aan mensen, maar wat opvalt zijn de vele studenten die we alleen of in groepjes zien lopen.

Tilburg Centraal Station

Na een koffie bij de Starbucks te hebben gehaald lopen we het station uit en wat dan meteen opvalt zijn de verbouwingen die daar plaatsvinden. Aan de overkant van het station werkt Elly Bressers (66 jaar) bij notariskantoor De Kerf & van Sprangen en vertelt ons dat ze gelukkig niet zoveel last heeft van de verbouwingen. Wel vindt ze dat het centrum er op dit moment maar uitgestorven uitziet door de vele lege winkels.

 

De Heuvel

 

 

Nieuwsgierig door haar opmerking, vervolgen wij onze weg via de Spoorlaan naar het Pieter Vreedeplein. Daar zien we winkels als de Decathlon, Jumbo, Kruidvat en de Media Markt. Door de coronacrisis is het er op dit moment erg leeg, maar normaal staan de terrassen hier vol met tafeltjes en mensen die hier een biertje komen drinken en wat komen eten.

 

We lopen voorbij de Pathé! Richting de Heuvel en wat dan als eerste opvalt zijn de vele eettentjes: of het nou chicken wings zijn bij de KFC, Tapas bij de Grill-ig Tilburg of een belegd broodje bij bakery-cafe BackWERK. Er is genoeg keuze en het uitzicht op het plein is door de Sint-Jozef kerk en de vele mensen ook niet verkeerd ondanks het slechte weer van vandaag.

 

Het regenboogpad

Het regenboog zebrapad valt op, omdat iedereen zich thuis zou moeten voelen in een stad, ook de mensen van de lhbt-gemeenschap.. We steken het zebrapad over naar de korte heuvel en zien de verschillende kroegen waar, buiten de corona tijd, studenten de hele week door ’s avonds kunnen drinken en feesten. In de bekende kroegen, zoals de Phillip en Le Clochard, kun je tot 04:00 uur ’s nachts meezingen en dansen op de sfeervolle muziek. Dance, Rap, oude klassiekers en natuurlijk carnavalskrakers. Na het stappen kun je nog een heerlijke Durum Doner halen aan het einde van de straat.

Café Le Clochard

Dan lopen we via de Heuvel naar de Heuvelstraat, de lange winkelstraat in het centrum, waar het normaal gesproken erg druk is. Onderweg komen we wat leegstaande winkelpanden tegen, waaronder dat van Shoeby en Sandwich. Daarentegen zien we bij sommige winkels dat winkelpersoneel druk bezig is met het herinrichten van hun etalages. Drie modieuze meiden zijn druk in gesprek met elkaar wanneer ze naar binnen kijken bij de Berschka. Verderop trekt een kleine buitenwinkel onze aandacht. Edwin van Steenis heeft zijn bedrijf met macarons in verschillende kleuren buiten, zodat hij toch door kan gaan met het bedienen van zijn klanten. Als we vragen of het een beetje loopt met zijn winkeltje geeft hij een verrassend antwoord.

Macaron’s van Edwin van Steenis

‘’Ondanks dat alle winkels dicht zijn, kunnen we nog aardig verkopen. Natuurlijk lang niet wat we gehoopt hadden, maar het is nog goed te doen.”

Verderop zaten twee blonde studenten buiten bij de Bagels & Beans te wachten op hun belegde broodjes. Zusjes Guusje en Dieuwertje Koerhuis wonen hier nu een aantal jaar en studeren beiden aan de Universiteit van Tilburg. ‘’Er is weinig te doen vooral vanwege corona, maar er moet toch wel iets te verzinnen zijn?’’ vraagt Guusje zich af. ‘’Voor corona vond ik het wel prima, omdat je iedere dag wel op stap kon’’. Dieuwertje vindt het wel leuk dat er zoveel studentenverenigingen zijn in Tilburg. ‘’Er is daarom altijd wel wat te doen en maak je snel en makkelijk vrienden’’.