Ontspanning voor studenten in coronatijd

Normaal gesproken is uitgaan dé ontspanning voor studenten en worden er aan de Korte Heuvel en het Piusplein tot in de late uren dansjes en drankjes gedaan. Ook in je vrije tijd erop uitgaan, al is het maar om eventjes de studieboeken te ontvluchten zit er niet meer in. De verveling slaat toe: Wat kun je in deze tijd nog voor leuke dingen doen? Maud van Belkom (22) en Moumtas Mohamed (22) vertellen je waar zij hun ontspanning in kunnen vinden.

Vandaag, 27 februari, is het precies één jaar geleden dat de eerste besmetting van Nederland hier in het ziekenhuis van Tilburg bekend werd. Een aantal persconferenties, vele maatregelen en wat lockdowns verder zitten we er nog steeds middenin. Vele studenten beginnen steeds vaker de motivatie kwijt te raken en vooral de verveling slaat toe.

 

Maud is student Sportkunde aan de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Ondanks dat haar studie in Eindhoven is, woont ze nog steeds in Tilburg en zul je haar hier altijd vinden. Nu in coronatijd is ze nog meer te vinden in Tilburg dan in Eindhoven. Ze zit in haar tweede jaar en vertelt erg enthousiast en met heel veel passie over haar opleiding. Maud is een erg geordend persoon. Ze heeft graag alles op orde en werkt dan ook vaak vooruit. Maud: “Ik ben zelf een beetje perfectionistisch, dus nu alles online staat kun je makkelijker vooruit werken, waardoor ik soms wel wat te lang doorwerk. Ik wil gewoon graag vooruitlopen op de zaken”, zegt ze lachend.

Moumtas, voor haar vrienden beter bekend als Moemi, vertelt  juist het tegenovergestelde. Moemi is student Luchtvaartdienstverlening aan de Rooi Pannen in Tilburg. Ze zit momenteel in haar examenjaar en dit valt haar in deze tijd toch wel wat zwaar. Moemi: “Ik weet dat de leraren echt hun best doen, maar tijdens de online lessen krijgen we maar één keer kort uitleg en meteen de volgende les moeten we bijbehorende opdrachten maken. Vaak vragen we aan medestudenten in de chat of een ander het wel snapt, maar dit is bijna nooit het geval. Ik ben hierdoor echt heel erg mijn motivatie kwijtgeraakt”. Ze lacht even en twijfelt of ze het echt wil uitspreken, “Ja ik ben gewoon echt heel lui geworden door deze tijd”.

Waarbij Maud soms de balans niet in evenwicht is tussen ontspanning en schoolwerk, omdat ze juist te lang doorwerkt, is het bij Moemi vaak juist andersom. “Ik ben vaak zo bezig met leuke dingen, dat ik mijn schoolwerk wat links laat liggen”, zegt Moemi.

 

Beide studenten hebben ook zeker overeenkomsten. Zowel Maud als Moemi zijn echte horecapersonen. Voorheen werkten ze beiden tot in de late uurtjes bij horecazaken. Maud: “Ik werkte in de horeca bij een cocktailbar, dus dat is helemaal stil komen te liggen. Ik sta wel ingeschreven bij een uitzendbureau, maar die is ook specifiek op de horeca gericht. Dus ik moet echt wachten tot alles weer open mag.

Ook Moemi is een echte horecatijger. Zij werkt voor een horecagroep in Tilburg. Omdat het bedrijf hun werknemers inzet bij verschillende bedrijven heeft Moemi wel wat meer geluk gehad dan Maud. Ze vertelt: “Ik werk voor de Bonheur en omdat de horeca al hele lange tijd dicht is, heeft mijn manager kunnen regelen dat een aantal werknemers, waaronder ik, bij een wasserette kunnen helpen. Dus samen met mijn collega’s heb ik daar echt geluk mee gehad. Ik werk helaas wel veel minder dan voorheen, maar ik mag absoluut niet klagen”.

Bijbaantjes staan dus niet in de weg om nog leuke dingen te kunnen doen in vrije tijd. Nog een andere overeenkomst tussen de twee is het uitgaan, afspreken met vriendinnen en gezellig terrasjes pakken. Dit is iets wat beide studenten erg missen.

Net als vele anderen zijn ook Maud en Moemi erachter gekomen dat er veel andere dingen te beleven zijn. Nieuwe hobby’s zijn ontdekt en er wordt tijd doorgebracht met personen die je normaal maar één keer in de paar maanden ziet.

Maud: “Ik heb echt de gekste dingen gekocht en uitgeprobeerd die ik normaal nooit had gedaan”. Ze begint heel hard te lachen en komt bijna niet uit haar woorden. Uiteindelijk krijgt ze het er met moeite toch uit: “Ja ik zag op facebook een advertentie staan van diamond painting en dacht dit moet ik hebben! Mijn vriendinnen hebben me uitgelachen en vonden dit niks voor mij. Uiteindelijk heb ik er alleen de eerste twee weken fanatiek aan gewerkt en nu ligt het ergens in een hoekje en kijk ik er niet meer naar om”. Vervolgens vertelt ze dat ze nog een andere gekke aankoop heeft gedaan: “Ja ik heb ook nog een hamster gekocht. Zo kan ik me bezighouden, maar ik houd echt van het beestje hoor, dit was niet zomaar een impulsaankoop.” Daarnaast heeft ze vorig jaar ook nog skeelers gekocht. Normaal gesproken doet ze aan voetbal, maar ook dat is voor haar stil komen te liggen. “Ik probeer nog wel andere manieren te vinden om fit te blijven en dit was een erg goede optie”. Aankomende zondag wanneer het weer beter wordt, zal ze kilometers op haar skeelers maken in Oisterwijk.

Ook Moemi heeft een aantal aankopen gedaan. Moemi: Ik heb nieuwe dingen willen uitproberen, maar ik had er het geduld niet echt voor om heel eerlijk te zijn. Ik wilde puzzelen, maar dit heb ik uiteindelijk niet gedaan. Ik heb het boek van Fantastic Beasts gekocht, maar daar ben ik nog steeds niet in begonnen. Waar ik echt achter ben gekomen in deze tijd, is hoe weinig tijd ik met mijn familie doorbreng. Voorheen zag ik mijn neefjes hooguit maar één keer in de paar weken. Maar nu zie ik ze echt wekelijks en breng ik heel veel tijd met ze door. Tante zijn vind ik zo leuk, maar ik had het eigenlijk altijd te druk. Dus daar ben ik heel dankbaar voor in deze tijd”.