Horeca dicht, dan maar corona bijbaantje

De horeca in Nederland is dicht als gevolg van het corona virus. Hierdoor kunnen veel mensen niet werken. Zo ook studenten. Maar door covid-19 zijn er ook nieuwe baantjes vrijgekomen. Er zijn bijvoorbeeld Tilburgse studenten die in het Koning Willem II stadion werken als vaccinatie medewerker. Een bijzonder alternatief.  

Denise Nuij, 07-03-2021

Naast het Koning Willem II stadion staat een rij witte tenten waarin de vaccinaties worden gezet. Daar omheen staan veel verschillende auto’s waar mensen in en uit stappen. Er is nog maar plek voor een paar auto’s en als je goed kijkt zie je familieleden wachten in hun auto omdat ze niet mee naar binnen mogen. Om op het parkeerterrein te komen moet je eerst langs een verkeersbegeleider. Bij de inrit staat een man van rond de 50 die een fel gele hesje en een wit mondkapje met hartjes draagt voor de veiligheid. Hij maakt handgebaren als de auto’s de parkeerplaats op mogen rijden en controleert of ze wel echt een vaccin laten zetten. Bij de uitrit staat een jongere man, namelijk Geert Jan (24). Hij is student aan de Tilburg University. Ook hij draagt een fel gele hesje met daaronder een dikke trui: “Het is vandaag een mooie dag, maar als het kouder is en je moet hier buiten de hele dag staan is het niet altijd even leuk. Vooral vergeleken met mijn baantje in de horeca is dit niet de meest ideale baan. Maar ja, ik ben in ieder geval wel blij dat ik een inkomen heb.”

Koning Willem II stadion

Door het corona virus zijn al veel mensen hun baan verloren. Zo ook studenten in de horeca. Volgens het CBS raakten ruim 100.000 jongeren in Nederland aan het begin van de corona periode hun baan kwijt. Daarnaast waren er vorig jaar in januari 81.000 meer jongeren die een baan hadden vergeleken met januari 2021. Dit komt vooral door de weggevallen banen in de horeca. Maar door het corona virus zijn er wel nieuwe banen bijgekomen. Ook voor studenten. Denk hierbij vooral aan banen bij teststraten en vaccinatie locaties. Er wordt vaak gezocht naar studenten die vaccinaties kunnen plaatsen en naar routebegeleiders/ mensen die paspoorten controleren etc..

“De laatste tijd krijgen wij steeds vaker oproepen van de GGD binnen die opzoek zijn naar nieuwe werknemers. En dan met name studenten.” Geeft Dave Ferree aan, vestigingsmanager van het uitzendbureau YoungCapital in Tilburg. Volgens Dave is de reden dat ze opzoek zijn naar studenten voornamelijk omdat ze voor een lagere loon werken en omdat vooral de jongeren zonder baan zitten in deze periode. “Maar dat betekent niet dat iedereen gelijk wordt aangenomen. De medewerkers moeten namelijk wel ervaring hebben met bijvoorbeeld vaccins zetten.”

Om bij een vaccinatie locatie, zoals het Koning Willem II stadion, te kunnen werken moet je minimaal een jaar ervaring hebben met het zetten van vaccins. Maar niet iedereen heeft zomaar geleerd hoe je een vaccinatie moet zetten. Daarvoor zijn twee oplossingen. De eerste is om een vaccinatie certificaat te halen. Dat kan via de NSPOH ( Netherlands school of public and occupational health ). Hier wordt kennis gegeven die nodig is om de baan als vaccinatiezetter te kunnen uitvoeren. Als tweede oplossing kan je ook natuurlijk, net zoals Geert Jan, als verkeersbegeleider of routeregelaar bij de vaccin locatie werken. “Ik die de vaccinaties moet plaatsen? Nee, dat vind ik echt helemaal niks en dat zul je mij ook nooit zien doen”, zegt Geert Jan lachend, “Ik ben blij dat ik hier als verkeersbegeleider kan staan ondanks dat het soms een beetje eentonig werk is. Zo hier en daar voer ik wel gesprekken met de mensen die hier naartoe komen en dat vind ik wel heel leuk aan deze baan.”

Ondertussen rijden er voor ons de hele tijd auto’s in en uit het terrein. En af en toe maken de mensen die hun vaccin hebben laten zetten even een praatje met de verkeersbegeleiders die allemaal verschillende soorten mondkapjes dragen. Op de parkeerplaats lopen ook nog een paar medewerkers rond om de mensen te helpen en de weg te wijzen, maar de meeste informatie staat aangegeven op grote borden. Naast de parkeerplaats staan ook een paar fietsen in de fietsenrekken, maar dit zijn er maar een stuk of acht. Voorlopig zijn namelijk alleen de kwetsbare ouderen aan de beurt voor een vaccinatie en zij worden voornamelijk met de auto gebracht. “Maar wie weet mag mijn leeftijdsgroep hier over een paar maanden ook een vaccinatie komen halen en kom ik hier niet meer om te werken.” Zegt Geert Jan voordat hij weer verder aan het werk gaat.

Bord met informatie
Denise | Props