Mondkapjes bedekken niet alleen de acne, maar veroorzaken het ook

- Door Romy Felicia Kwast

Een veel voorkomend huidprobleem. Niet alleen jong maar ook oud heeft er last van. Acne heeft verschillende soorten en het meest voorkomende soort is Acne Vulgaris. Mondkapjes maken het in deze tijd ook niet gemakkelijk voor de huid. Ilona Blokker is schoonheidsspecialiste en vertelt meer over maskne en hoe je nu het beste om kan gaan met een onrustige huid.

“Niet iedereen krijgt last van acne. Dat ligt echt aan je huidtype. De ene is er heel gevoelig voor en de ander kan wat meer hebben. Mensen die vroeger al acne hebben gehad zijn vaak gevoeliger voor maskne, omdat de acne sneller getriggerd wordt.”

Maskne
Het dragen van mondkapjes is in deze tijd onmisbaar geworden. Maskne staat voor de acne die veroorzaakt wordt door mondkapjes. “Ik merk dat de vraag naar huidverzorging en behandelingen nu erg hoog ligt. Veel mensen krijgen door de mondkapjes uitslag in hun gezicht, waar ze graag vanaf willen”, voegt ze hier aan toe. Door de mondkapjes ontstaat wrijving op de huid en gaat dit irriteren. Ook speelt de warme en broeierige lucht die in het mondkapje ontstaat een rol. “Je kan bijvoorbeeld een zijden mondkapje gebruiken, dat is wat gladder van structuur dus dat schuurt wat minder over de huid”, adviseert Blokker. “Toch blijft mijn eigen voorkeur de wegwerp mondkapjes, omdat er natuurlijk bacteriën in de mondkapjes blijven zitten”. Het is daarom belangrijk om het zijden mondkapje te vervangen na uiterlijk 3 uur en altijd uit te wassen op 60 graden, dit doodt de bacteriën. Het beste is om bij grotere ontstekingen geen foundation op oliebasis aan te brengen. Dit kan gedurende de dag en onder het mondkapje de huid gaan afsluiten. Hierdoor wordt het alleen maar erger. Een alternatief hiervoor is een make-up op minerale basis, doordat dit een natuurlijk product is d laat het de huid ademen, en sluit het de huid niet af. Ook vertelt ze: “Ik verwacht dat de mondkapjes en dus de maskne voorlopig in ons leven blijft, ik hoop dus dat ik zonder een 3de lockdown mensen kan blijven helpen om hier weer vanaf te komen”.

Voeding
Je voeding kan een groot verschil maken voor je huid. Wel moet je onthouden dat voeding kan helpen, maar de acne niet volledig kan laten verdwijnen. Suiker en melk producten kunnen de acne verergeren. Ook varkensvlees wordt vaak afgeraden. Iedereen reageert ook weer anders op deze voeding. Zo zegt ze: “Je bent wat je eet, als je te veel suikers eet, moet het ook weer naar buiten. Je huid is je allergrootste orgaan, dus zit er iets binnen niet goed, dan zie je dat vaak aan je huid als eerste.”

Verzorging

Ilona Blokker

Doordat je huid je grootste orgaan is, is verzorging van de huid dan ook heel belangrijk. Vooral als je acne hebt is dit belangrijk, wegens de vele bacteriën op je huid. “Zelf vind ik een gel erg fijn bij deze huidtypes, dit omdat het op schuimt en daardoor goed de poriën schoon maakt”, legt ze uit. Als je actieve acne hebt, wordt er aangeraden geen scrub te gebruiken. Door de scrub kunnen de onderhuidse bultjes open worden gehaald, wegens de scherpe korrels die in de scrub verwerkt zijn, wat de acne vervolgens alleen maar erger maakt. Dep je huid na het reinigen droog, dit om wrijving te voorkomen en zo je huid zo min mogelijk te irriteren. Deze hydratatie is nodig, omdat een onzuivere huid vaak samen gaat met een vochtarme huid. Mensen denken vaak dat iemand met acne zich heel slecht verzorgt en er zelf iets aan kan doen. Pubers worden dan ook vaak gepest en volwassenen worden er erg onzeker van. Hierdoor verafschuwen mensen zichzelf in spiegels of openbare plaatsen. “Wat natuurlijk vreselijk is, iedereen verdiend het om zelfverzekerd in de spiegel te kunnen kijken en openbare plaatsen te bezoeken. Dit moeten kunnen zonder angst dat je vies wordt aangekeken of rotopmerkingen krijgt over je huid”, voegt ze hier aan toe. Tot slot blijft het belangrijk om er niet aan te zitten hoe, verleidelijk het ook is. Als je dan toch aan je gezicht wilt zitten, doe dit dan alleen met schone handen.

Ilona Blokker

“Vaak zijn mensen heel bewust van hun huidverzorging en doen ze er alles voor om het probleem weg te nemen”, vertelt Blokker. Maar acne komt niet alleen voor door een slechte verzorging van de huid, het komt vaak ook door onderliggende problemen zoals: hormonen, stress en andere oorzaken waar je niet altijd zelf grip op hebt. Dit wordt vaak door mensen zonder acne niet begrepen of ze zijn zich hier niet bewust van. Waardoor er voor veel mensen dus toch een taboe ligt.