‘Verliefd zijn op het zelfde geslacht blijft toch een uitzondering’

Nederlanders denken steeds positiever over homoseksuele mannen, transgenders, lesbische vrouwen en biseksuelen dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Maar als twee mannen met elkaar hand in hand lopen, worden sommige mensen daar toch nog ongemakkelijk van. De Nederlandse bevolking denkt dat ze tolerant is, maar dat valt toch vies tegen. De voorzitter van Dito! Nijmegen, de oudste LGBT+ jongerenorganisatie, Kimberly komt aan het woord over de tolerantie van de LGBT+ community.

Het ideale plaatje
“De meeste mensen houden zich vast aan het ideale plaatje van een man-vrouw relatie. Wanneer je bent opgegroeid met dit ideale plaatje, is het moeilijk om dat los te laten. Het wordt tijd om ons daar over heen te zetten”, aldus de voorzitter van Dito! Nijmegen. “Verliefd zijn op het zelfde geslacht of in een ander lichaam geboren worden blijft toch een uitzondering, daar hebben mensen moeite mee.”. Dat blijkt ook uit de cijfers van de NOS: bijna een derde van de Nederlandse bevolking ziet liever geen twee mannen met elkaar zoenen, terwijl als vrouwen met elkaar zoenen dat niet echt een taboe blijkt te zijn.

De media
“Het homogeweld lijkt ook toe te nemen, maar dat komt vooral door de media”, zegt onderzoeker Hanneke Felten, deskundige op het gebied van LHBTI-emancipatiebeleid. De media besteden daar extra veel aandacht aan en daardoor denkt men dat het slecht gaat met de LGBT+ community. “De media heeft niet altijd een goede invloed op de LGBT+ groep, meestal als er iets in het nieuws komt is het negatief. Bijvoorbeeld een pride compagne, daar kwamen veel negatieve reacties op. Er zijn wel veel media die iets met het onderwerp willen doen, maar het wordt niet altijd even goed opgepikt”, zegt Kimberly. Homoseksualiteit wordt steeds meer een gespreksonderwerp en dat heeft ook zijn voordelen. “Mensen worden aan het denken gezet en tolereren het meer. Door de ophef van de media wordt ook duidelijk dat er nog meer te behalen valt qua tolerantie, we zijn er nog niet. De Nederlandse bevolking wordt wakker geschud” Volgens de voorzitter kan de aandacht in de media beter worden door meer diepgangen te verwerken in programma’s, zoals het programma ‘Hij is een Zij’.


Dito! Nijmegen
Dito! Is de oudste LGBT+ jongerenorganisatie voor en door LGBT+ jongeren. Zij organiseren activiteiten, bezoeken scholen en geven steun aan elkaar. De organisatie bestaat uit +/- 180 jongeren. Dito! Zet zich al bijna 35 jaar in voor de persoonlijke – en maatschappelijke emancipatie van LGBT+ jongeren.
De organisatie heeft onder andere een eigen blad en een telefoonlijn.


Zoek contact
Omdat de Nederlandse bevolking toch niet zo tolerant blijkt te zijn, heeft Dito! Een oplossing: “Zoek meer contact met de desbetreffende groep. Als een kennis of familielid transgender is, heb je minder snel oordelen omdat je de persoon goed kent, zo kun je de LGBT+ community beter tolereren. Je moet vooral niet bang zijn om vragen te stellen.” Wanneer je een transgender op het internet ziet, kun je al gauw denken ‘zo is die persoon’. Als het dichtbij komt apprecieer je het beter.

Gay-Straight Alliance
Een GSA is een groep scholieren zich inzetten voor de vrijheid dat iedereen mag zijn wie ze zijn, zonder zich te hoeven schamen. Leden van Dito! Nijmegen werken hier aan mee. “Veel scholen hebben tegenwoordig een GSA, dat is goed. Je moet vooral LGBT+ community bespreekbaar maken bij kinderen, zij hebben minder snel een oordeel over een ander. Door deze activiteiten bestrijd je het ideale plaatje van een man-vrouw relatie, zo wordt het minder moeilijk om de LGBT+ community te accepteren. Bij bejaarden heeft een GSA niet meer zoveel zin; die veranderen hun mening niet meer.”

Ongelijkheid tussen heteroseksuelen en homoseksuelen
“Tuurlijk heerst er nog ongelijkheid tussen heteroseksuelen en homoseksuelen. Heteroseksuelen hebben meer rechten, zij kunnen bijvoorbeeld makkelijker kinderen adopteren en kunnen hand in hand lopen zonder in elkaar geslagen te worden.” Er worden wel steeds meer rechten ontleend aan homo-, lesbo- en transgenderkoppels. Deze groepen mogen bijvoorbeeld wettelijk trouwen, in Nederland dan, want nog steeds niet in alle landen van de wereld. “Om de ongelijkheid tussen hetero’s en homo’s te verminderen zou de overheid de wetgeving moeten aanpassen, zodat een homokoppel die een draagmoeder heeft, meer rechten krijgt over het kind. Omdat zij uiteindelijk de ouders zullen zijn van het kind.” De voorzitter van Dito! Denkt dat over tien jaar al wel stappen zullen zijn gemaakt, maar of de ongelijkheid echt is afgenomen… het blijft een raadsel.