Tico (28): “Het zal nog heel lang duren voordat racisme de wereld uit is”

Racisme, een ras denkt dat het superieur is tegenover een ander ras. Een sociale ongelijkheid die al sinds het begin van de mensheid bestaat. Tico Thomasa vertelt zijn ervaringen:

 

“Mijn ouders zijn allebei niet geboren in Nederland”: verteld Tico. Zijn moeder was gevlucht uit Indonesië naar Nederland. In Nederland moest ze van pension naar pension verhuizen, want je mocht toen niet meer dan een paar maanden in dezelfde vestiging verblijven. Zijn vader aan de andere kant was vrijwillig naar Nederland gekomen. Hij wilde namelijk verder studeren. Oorspronkelijk komt zijn vader uit de Nederlandse Antillen die deel uitmaakt van het Nederlandse koninkrijk. Hij werd wel met open armen ontvangen, maar meer omdat hij een goede functie had in zijn werk en niet vanwege zijn achtergrond. Deze mengelmoes zorgde ervoor dat Tico een donkere huidskleur heeft gekregen. Zijn ouders hebben hem altijd in de opvoeding meegegeven dat Tico zich niet hoeft te schamen, maar juist trots moet zijn op zijn afkomst en huidskleur.

Op de basisschool kwam Tico vaak in contact met racisme. Hij was vanaf het eerste jaar al vrij slim op school en daarmee kon hij mensen de mond snoeren. ‘Op de een of andere manier maken de racistische ervaringen je toch wel weerbaarder voor de wereld die niet altijd even makkelijk is. Daar heb ik wel jong mee om leren gaan.’: zegt Tico.

Vooroordelen

“Ik heb het wel vaak genoeg op straat gemerkt. De politie houdt mij eerder staande in vergelijking tot een blank persoon. Dat is heel vaak gebeurd met mijn eerste auto. Elke keer werd ik dan voor een zogenaamde politiecontrole aan de kant gezet en gevraagd of ze mijn auto mochten doorzoeken. Ook als ik naar de sportschool ga dan zie je wel dat blanke mensen zich minder veilig voelen en de tas dan bijvoorbeeld extra stevig vasthouden. Bovendien zal je moeilijker in de picture komen op je werk. Je moet er extra hard voor werken terwijl anderen mensen het voorgeschoteld krijgen. Het gaat zeker niet vanzelf.

 

“Je moet voor je eigen positie vechten”

 

Tico jij hebt natuurlijk ook op hoog niveau basketbal gespeeld samen met jouw broer. Hebben jullie daar ervaringen gehad met racisme?

“Voornamelijk de medespelers en hun ouders konden het vaak niet hebben als wij op een hoger niveau mochten spelen van de trainers. Toen ik nog niet zo heel lang speelde werd ik gevraagd om twee of drie klassen hoger mee te trainen en zelfs mee te doen met wedstrijden. Uiteindelijk zijn mensen van het bestuur naar mij toe gekomen en vertelden dat ik niet meer mocht deelnemen vanwege andere ouders die jaloers waren, omdat hun eigen kinderen deze kansen niet kregen. Wij wisten natuurlijk dat dit met racistische bedoelingen gemeend waren. De club deed er niks tegen.  Ik ben daar nog een tijdje gebleven, maar uiteindelijk ben ik toch wel weggegaan, omdat het me zoveel tegenzat. Het waren trouwens niet alleen maar blanken die jaloers waren, maar ook zwarten onderling”

“Ik werd vaak aan de kant gezet door de politie om zogenaamd mijn auto te doorzoeken”

 

Racisme onderling, zou je daar een voorbeeld van kunnen geven?

“Dat is ook een basketbal verhaal. Ik had een zwarte trainer, maar hij kon er volgens mij niet tegen dat ik het goed met bepaalde mensen kon vinden en dat ik goed was in wat ik deed. Op een gegeven moment heeft hij ervoor gezorgd dat het hele team zijn mond dicht moest houden over try-out trainingen zodat ik er niet van af kon weten en dus ook niet op de trainingen aanwezig kon zijn. Dat heeft hij gewoon bewust gedaan en daar zijn we toen per toeval achter gekomen. Een ander voorbeeld: Mijn broer was voor carnaval verkleed als een sultan, maar andere kleurlingen dachten dat hij verkleed was als zwarte piet. Die vielen hem verbaal lastig terwijl hij het kostuum niet eens racistisch bedoelde.                                   

Toekomst

“Ik denk heus niet dat iedereen zijn opmerkingen racistisch bedoelt. Het zijn meer de vooroordelen die wij als samenleving hebben bedacht waardoor er een scheiding tussen verschillende rassen is ontstaan. Het zal zeker nog lang duren voordat racisme niet meer zal voorkomen. Op een gegeven moment zullen er geen pure blanke mensen meer bestaan. Alle vooroordelen zullen verdwijnen en dan kunnen we racisme achter ons laten, maar dat zal pas echt ver in de toekomst werkelijkheid worden.”

Tico Thomasa, links (28): opgegroeid in Nijmegen en heeft vaak racisme meegemaakt. Op dit moment rond hij het laatste jaar van de opleiding IT af. In dit interview vertelt Tico hoe hij tijdens de jaren dat hij op hoog niveau basketbal speelde te maken heeft gehad met racisme en hoe rassen onderling racisme kunnen creëren. Hier staat hij samen met zijn moeder Iesje op de foto.