Publieksonderzoek VA11 – Josie en Hanne

Overlast door bewoners in wijk Besterd sterk gedaald

1. Foto bij de  basisschool in de wijk Besterd. Auto’s staan foutgeparkeerd, terwijl ouders hun kinderen ophalen. // Hanne Delbaere

2. Overlast op schaal van 1 tot 5, waarbij 1 nauwelijks ervaren overlast is en 5 erg veel overlast.

 

Tilburg  – Na onderzoek in de wijk Besterd, deel van Oud-Noord, blijkt dat bewoners minder overlast ervaren van hun buurtgenoten dan dat zij twee jaar geleden deden.

Door: Josie Yildirim en Hanne Delbaere, 8 januari 2020

Toch is de overlast door medebewoners nog niet volledig in de kiem gesmoord. Zaken zoals drugscriminaliteit, hard door de straat rijden en het overnachten van zwervers in de hallen van de flatgebouwen, worden benoemd. De grootste overlast op het moment zijn bewoners die verkeerd geparkeerd staan. Vooral net voor en na de schooltijden staat het vol met auto’s in de wijk. “Ze moeten het zelf beter faciliteren”, zegt een moeder die haar kinderen komt ophalen bij de basisschool in de wijk.

Een Besterdse wijkagent geeft aan dat ze er wel begrip voor hebben, maar dat het niet hun prioriteit is om zich daarmee bezig te houden. Dit komt ook doordat de overlast de laatste aantal jaren sterk afneemt. Vergeleken met 2017 is er een daling van 9,31 procent.

In 2019 is de groep 65+ers met 37,5 procent de groep die het meeste overlast door buurtbewoners aangeeft. Maar daar is in ieder geval één oudere bewoner het niet mee eens. “Nou meiske, vrouwen mauwen denk ik gewoon graag. En ik ben geen vrouw hé! Misschien ervaren ze over het algemeen wel meer overlast. Pas toch maar goed op u eigen jongedame, da witte wel eh.”