“Uiteindelijk ben je veel meer dan alleen je seksualiteit of geslacht”

Sjoerd Eltink is een 18-jarige Eindhovenaar. Een kleurrijk figuur. Hij speelt veel in het theater en reist daarmee het land door met verschillende stukken. Naast dat hij volop bezig is met zijn passie, denkt hij op een ‘aparte’ manier over seksualiteit en genders. Sjoerd is niet zo’n hokjesdenker. Dat betekent dat hij niet met zekerheid kan zeggen dat hij een man of een vrouw is. Hij identificeert zich als man, maar hij houdt er ook van om bijvoorbeeld hakken te dragen of zijn nagels te lakken. Ook kan hij niet met zekerheid zeggen of hij nou op mannen of op vrouwen valt. Hij houdt zich dus niet echt aan de ‘regels’ van gender en seksualiteit, maar hij identificeert zich ook niet als genderneutraal of biseksueel.

© Sjoerd Eltink

Zijn de gedachtes over seksualiteit en genders en het uiten daarvan altijd al geweest? Als klein jochie al? Of is dat pas later in de puberteit gekomen?

“Het is voornamelijk sinds de puberteit. Al vond ik het wel leuk om bijvoorbeeld als jongetje jurkjes te dragen of nagellak op te doen, maar dat was alleen heel af en toe. En een paar jaar geleden met Serious Request was er een jongetje dat zijn nagels lakte voor hersenstamkanker, dus ik ging het ook doen en ik vond het eigenlijk zo leuk dat ik het ben blijven doen. Daaruit kwam voort dat ik ook hakken ging dragen. Die had ik een keer in de voorstelling aan, maar ik mocht ze houden dus ik ging ze ook naar school dragen. Dus het is eigenlijk op die manier steeds meer geworden.”

Hoe reageert de buitenwereld op jou? Op een middelbare school kan ik me voorstellen dat niet iedereen daar zo positief op reageert.

“Ik heb het geluk gehad dat ik op een vrije school heb gezeten dus daar was het meer geaccepteerd omdat daar heel veel mensen op zitten die proberen op te vallen. En in het dagelijks leven heb ik er ook niet zo veel last van omdat het niet zo snel opvalt dat ik bijvoorbeeld nagellak op heb of make-up draag, dus dat valt ook reuze mee.”

Nooit een vervelende ervaring gehad?

“Ik heb wel een paar keer gehad dat mensen wat zeiden of dat ik me geïntimideerd voelde. Dat is vooral gebeurt buiten school of theater. Bijvoorbeeld in de supermarkt of het bij het winkelcentrum.”

Is er een bepaald statement wat je hiermee wilt afgeven?

“Ik doe het vooral omdat ik het zelf leuk en mooi vind. Mensen hebben wel vaker aan me gevraagd of het een statement is, maar dat is niet zo. Als anderen het zien als een statement vind ik dat eigenlijk helemaal top, want dan heeft het een positieve invloed op iemand. Maar zelf doe ik het niet vanuit een politiek of sociaal oogpunt.”

Hoe denk jij over ‘labels’ hangen aan bepaalde mensen?

“Het is heel lastig, ik weet niet of ik erin moet geloven. Ik ben niet zo’n fan van ‘hokjes denken’ omdat het heel snel met een mening gepaard gaat en meestal is die niet positief. Ik denk dat je het meest respectvol kan zijn door te accepteren dat iedereen zichzelf is en diegene zelf te laten vertellen hoe hij zich voelt en zichzelf identificeert. Uiteindelijk ben je veel meer dan alleen je seksualiteit of je geslacht. Dus daarom vind ik ‘labelen’ gewoon een beetje raar.”

Dus je kan ook niet jezelf in één woord omschrijven?

“Ik snap dat mensen duidelijkheid willen. Maar ik omschrijf mezelf eigenlijk niet in één woord, dat gaat tegen mijn principes in. Al is er wel een naam voor, dat is ‘queer’, dat is eigenlijk een hokje voor mensen die zich niet in hokjes laten stoppen. Maar zelf gebruik ik die term niet echt. Ik geloof namelijk niet dat je met zekerheid kan zeggen wat je seksualiteit is, want je weet nooit op wie je verliefd wordt. Het kan zomaar zijn dat je opeens verliefd wordt op een iemand anders dan dat je had verwacht.”

Je hebt een toneelstuk gemaakt over seksualiteit, dat gaat ook over seksualiteit, toch?

“Het ging niet bepaald over één onderwerp, het ging een beetje over liefde in het algemeen. Maar dan liefde in alle verschillende vormen.”

Wat geef je de mensen mee in je toneelstukken en ben je van plan om meerdere stukken te maken over dit onderwerp?

“Ik wil nog wel meerdere stukken maken over het onderwerp. Maar ik wil nog wachten tot ik een duidelijk beeld heb van hoe seksualiteit nou allemaal precies in elkaar steekt, dus dat gaat nog wel even duren. En de invloed die ik met mijn stukken wil hebben is dat de mensen er iets van leren, bijvoorbeeld over hoe seksualiteit in elkaar zit. Maar ook het algehele beeld dat het belangrijk is dat je respectvol met elkaar omgaat, liefde laat zijn wat het is en laat iedereen zich identificeren en uitdrukken zoals ze zelf willen.”

Voel je je wel eens alleen?

“Ja. Soms wel.”

En hoe komt dat?

“Ik voel me ook wel eens eenzaam. Vooral omdat ik geen relatie voor iemand heb. En omdat ik zoveel bezig ben met seksualiteit en genders neig ik ook meer naar mensen die dezelfde denkwijze daarover hebben. En binnen de theaterwereld zijn de lijnen ook wat minder strak. Dus qua vrienden voel ik me niet alleen, maar dat ik me soms wel alleen voel heeft niet echt een verband met mijn seksuele gedachtes. Dat kan bijvoorbeeld ook komen omdat ik veel reis en bezig ben met theater en het daardoor gewoon heel druk heb.”

 

Niels Verdaasdonk, 7 december 2019