Einde relatie door streng protestants geloof

Roos* haar ex is protestants. “Het ligt erg aan de persoon zelf hoeveel invloed het geloof in een relatie heeft, iedereen vat zijn religie anders op”, vertelt Roos (21).  Zelf is zij gelovig opgevoed. Roos doet nu niets meer aan haar katholieke opvoeding en noemt zichzelf dan ook niet gelovig. “Er wordt veel aandacht besteed aan de Nashville-verklaring, maar ik vind dat dit ook zou moeten worden gedaan over de gewone heterorelatie met verschillende religies of ongelovigen”, vult Roos aan.

✎ Fleur Verster– 25 november 2019- Props FHJ

© Freepik.com

Hoe streng was Peter* in zijn geloof?
“Peter (23) wil zijn godsdienst moderniseren en doet bepaalde dingen die niet thuishoren in de protestantse kerk. Zijn ouders zijn strenggelovig, ouderwets zou ik dit kunnen noemen”.  Roos en Peter mochten bijvoorbeeld niet samen slapen voor het huwelijk en geen seks met elkaar hebben van zijn ouders. Zo vertelt Roos: “de eerste keer dat ik bij Peter bleef logeren kwam mijn schoonmoeder nogal boos zijn kamer in gelopen met een matras waar ik op moest gaan slapen. Dit was een reactie van zijn moeder op Peter die het er niet mee eens was dat ik in de logeerkamer moest gaan liggen.” Dit was het begin van een moeilijke relatie met Peter, zijn geloof en vooral zijn strenggelovige ouders.

Waarom ben je voor Peter gevallen?
“Hij is erg sympathiek en een goede luisteraar, vanwege zijn persoonlijkheid kan ik dus zeggen. Bij de derde date vertelt Peter mij pas dat hij protestants is.”

Wat vond je het lastigste aan deze relatie?
“Ik weet nog goed de keren dat ik met Peter en zijn ouders aan tafel zat en dat ze allemaal gingen bidden voor het eten. Ik deed niet mee omdat ik dit niet gepast vond, omdat ik hier niet in geloof. Ik wil hier juist respect mee tonen tegenover de biddende mensen aan tafel. Zijn vader zucht dan altijd een keer en kijkt mij daarna schuin aan. Het is een taboe om over bepaalde dingen te praten en soms deden zijn ouders net of hun neus bloedde, dit wordt na een tijd pas duidelijk.” Roos gaat verder met haar tafelverhalen: “Dat was nog niet alles, na het eten kwam er dan het gesprek over kinderen. Zijn ouders vinden dit erg belangrijk omdat Peter zijn kinderen ook religieus moeten zijn. Ze vinden het raar als ik niet zou bidden in de buurt van onze kinderen in de toekomst. Dit gaat ook over de kinderen van Peter zijn broer die ook een protestants gezin heeft.” Roos ging ook mee naar de kerk om respect te tonen voor het geloof van de familie.

Hoe gingen jullie om met weekenden?
“Op zondag gingen wij wel eens leuke dingen doen. De leuke dingen gaan tegen zijn religie in, omdat er volgens de bijbel niemand voor je mag werken op zondag. De weekenden zorgen dan weer voor boze schoonouders. Het ging zelfs een keer zo ver dat Peter een klap van zijn vader in zijn gezicht kreeg, omdat we naar de Efteling waren geweest op een zondag. Peter geniet van leuke dingen doen in het weekend en wil dit ook niet anders. Wanneer zijn ouders hem dan weer een preek geven durft hij hier niet meer verder tegenin te gaan. Dit zorgde voor erg veel spanningen in onze relatie.”

Zou Peter afstappen van het geloof voor de liefde?
Peter vertelt Roos op een dag dat hij eigenlijk niet zou weten of hij gelovig zou zijn zonder de strenge opvoeding die hij van zijn ouders krijgt. “Ik vind dit erg lastig omdat je zelf moet kunnen kiezen waar je in gelooft. Je moet zelf je leven kunnen indelen”, zegt Roos tegen Peter. De angst was er bij Peter om geen contact meer met zijn ouders te hebben wanneer hij tegen zijn religieuze standaarden in zou gaan en daarom ging hij er niet tegenin.

Heb je seks gehad voor het huwelijk?
Peter probeerde dingen uit en was niet zo streng protestants als zijn ouders. “Voor mij was hij dus al eens met iemand naar bed geweest, maar dat mochten zijn ouders niet weten. Uiteindelijk weten ze het denk ik stiekem wel. Dit is taboe en er wordt dus niet over gepraat.”

Waarom is dit een belangrijk onderwerp?
“Er wordt nog steeds in heel veel gezinnen ontzettend krampachtig gedaan over verschillende religies. Ik vind dat de kerk iets hoort te zijn waar je steun uit kunt halen.”

Wat zou je zeggen tegen iemand die in dezelfde situatie zit?
“Blijf ten alle tijde dicht bij jezelf, blijf in jezelf geloven en je eigen principes nastreven”, vertelt Roos die na een tijd toch de relatie beëindigd heeft, omdat Peter en zij niet verder kunnen op deze strenggelovige manier van zijn ouders.

* De namen in dit interview zijn gefingeerd omdat dit voor Roos haar ex-partner problemen kan geven wanneer zijn ouders dit lezen. De ouders van Peter zijn namelijk strenggelovig en accepteren Roos daarom niet. De gegevens zijn bekend bij de redactie.