‘Paarse Vrijdag draagt bij aan homofobie’

Lars Doorten (21) schrijft op zijn instagrampagina @rechtsejongeren columns over maatschappelijke onderwerpen vanuit een rechts conservatieve bril. In een van de columns spreekt hij zich over Paarse Vrijdag. Op Paarse Vrijdag tonen scholieren en studenten hun solidariteit naar LHBTIQ+’ers door het dragen van de kleur paars. De school probeert op deze manier te laten zien dat het een veilige plek is, maar volgens Doorten draagt het juist bij aan het pesten van LHBTIQ+’ers.

Door: Roos van de Plassche 15-01-2022

Selfie gemaakt door Lars Doorten

Je roept op om Paarse Vrijdag af te schaffen, terwijl je vroeger juist zelf in de organisatie hiervan zat. Hoe is deze omslag zo gekomen?

Ik ben absoluut ervoor dat mensen de vrijheid hebben om te zijn wie ze willen zijn. Ik ben namelijk erg liberaal. Toen ik meehielp met het organiseren van deze speciale dag had ik zelf ook een paars bandje om. Ik kreeg toen opmerkingen als: ‘kom maar niet bij hem in de buurt, hij is vast zelf ook homo.’. Ten eerste is dit pestgedrag en ten tweede is het ook nog eens niet waar.  Verder zag ik dat hoe meer Paarse Vrijdag in de buurt kwam, hoe meer homofobe opmerkingen door de school klonken. Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik denk dat dat Paarse Vrijdag juist bijdraagt aan homofobie. Ik denk niet dat mijn persoonlijke ervaring representatief is voor heel Nederland, maar wel voor een groot deel. Homogeweld, haat en fobie komt op scholen in heel het land voor. Door een speciale dag hieraan te wijden impliceer je dat het niet normaal is.

 

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat homo- en biseksuele jongeren twee keer zo vaak gepest worden en psychische problemen hebben dan heteroseksuele jongeren.  Onderzoekers roepen scholen juist op meer te doen op dit gebied. Hoe kan dit volgens jou aangepakt worden aangezien jij Paarse Vrijdag niet als oplossing, maar juist als boosdoener ziet?

Ik ben ook van mening dat je alles op alles moet zetten om hier wat aan te doen, maar niet in de vorm van Paarse Vrijdag. Je kunt beter voorlichting geven vanaf de eerste klas. Je moet het in een les behandelen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, want dan wordt het ook normaal. Voor mij is het normaal, maar je hebt nog een paar mensen in Nederland die niet zo tolerant zijn. Die moet je voorlichten. Als ik nu tegen mijn moeder zou zeggen dat ik op jongens val omarmt ze me met hart en ziel. En zo hoort het.

 

Is het niet een beetje naïef om te denken dat dat bij iedereen zo is?

Nou, het is wel idealistisch. Ik vind dat je dat ideaal best kan halen door voorlichting te geven en mensen die pesten keihard te pakken. Op middelbare scholen wordt er naar mijn mening nog niet streng genoeg op gestraft. Hoe ik dat straffen voor me moet zien weet ik ook nog niet zo goed. Als er maar gewoon wat harder tegenop wordt getreden.

 

Ik las dat je pleit voor een systematisch en structureel hogere straf voor plegers van geweld gerelateerd aan seksuele geaardheid. Hoe zie je dat voor je?

Daar wil ik graag nog even op terugkomen. Als je mensen specifiek mensen gaat straffen omdat ze een homo in elkaar slaan in plaats van een hetero, dan maak je eigenlijk juist onderscheid. Dan ontstaat er een privilege voor homoseksuele mensen dat als zij in elkaar geslagen worden het erger is dan bij een hetero. Maar aan de andere kant is het heel onmenselijk als je in elkaar wordt geslagen door je geaardheid. Dit gebeurt bij hetero’s minder. Als je homogeweld volledig zou negeren, zouden ze altijd onderdruk worden. Door het verhogen van de straf voor plegers van geweld specifiek op LHBTIQ+’ers gaan mensen wel meer nadenken over hun acties en zal het wellicht minder voorkomen.

Wat is er rechts aan het afschaffen van Paarse Vrijdag?

Rechts liberale mensen denken meer van: leef je leven zonder dat daar een speciale dag aan moet worden geschonken. Het organiseren van zo een speciale dag is meer iets dat in links progressieve kringen wordt omarmt.

 

Heb je zelf ambitie om de politiek in te gaan?

Zeker. Momenteel studeer ik social work. Na mijn opleiding wil ik eerst een paar jaar werkervaring opdoen. Daarna ben ik van plan om in de lokale politiek te gaan en vervolgens wellicht wel op nationaal niveau. Bij welke partij ik me aan wil sluiten weet ik nog niet. Toen ik 17 jaar oud was sympathiseerde ik me met D66. Ik heb ook twee keer op FvD gestemd, maar dat is niet meer mijn partij. Ik vind dat Thierry Baudet de plank mis is gaan slaan met alles wat hij zegt. Nu ben ik bewust partijloos. Ik heb wel politci zoals Caroline van der Plas of Wybren van Haga die ik goede punten vind hebben.

 

Zie je jezelf ooit nog terug bewegen naar links?

Momenteel heb ik bijna geen linkse waarden en standpunten meer. Wel ben ik erg voor de zorg opschalen, het liefst vandaag nog. Ook vind ik dat als mensen écht niet kunnen werken en arbeidsongeschikt zijn dat die best een uitkering mogen krijgen. Als ik nu vooruit kijk zie ik mezelf niet zo snel terug bewegen naar links, maar je weet het niet. Ik ben nog jong. Wie weet stem ik over 10 jaar wel GroenLinks.