‘Online liefde in strijd met vluggertjes en nepprofielen’

Maud van Kol | Props

Foto van het logo van datingapp Kwissle © Kwissle

Datingapps spelen een steeds grotere rol in zaken die te maken hebben met seksueel geweld. Dit meld de Nederlandse instantie Centrum Seksueel Geweld. Inmiddels is de politie een onderzoek gestart om deze problemen in kaart te brengen. Datingapp Kwissle gaat de strijd aan met nepprofielen en vluggertjes om zo een leuke, maar vooral veilige omgeving te creëren. Oprichter van Kwissle, Wessel Verhoeff, vertelt over deze strijd en de datingapp.

“Een datingapp klinkt in eerste instantie logisch – het woord zegt het al, een date – maar de intentie na of tijdens een date is van tevoren nog onbekend. Er zitten namelijk niet alleen maar mensen op die opzoek zijn naar een serieuze relatie, ook getrouwde mannen of vrouwen die buiten de deur plezier zoeken. Denk aan nepprofielen, mensen die hele andere profielfoto’s gebruiken of met verkeerde intenties op zulke apps zitten… Het is harstikke leuk die technologie en het feit dat je ’s avonds op de bank honderden profielen kunt swipen, maar waar zit de diepgang in? Kwissle wil dat mensen online ook weer opzoek kunnen gaan naar echte liefde in een veilige situatie waarbij mensen allemaal hetzelfde doel hebben. Deze generatie wil alles snel, snel en snel. Maar bedenk je eens verdiep ik me ook in de persoon aan de andere kant, wil ik die persoon echt beter leren kennen en wil ik daarin investeren? Ik dacht: joh, dit moet toch anders kunnen?

In onze app moet je een aantal dingen doen die écht anders zijn dan bij andere datingapps. Een van de belangrijkste dingen is dat je een introductievideoboodschap moet opnemen waarin je jezelf voorstelt. Je hoort iemand zijn of haar stemgeluid, je ziet de ogen en daardoor krijg je een indruk van iemand. Door alleen een fotootje te zien, had je nooit hetzelfde beeld kunnen krijgen. Dit hebben we opgezet vanuit de HR filosofie. Deze filosofie houdt in dat vooral de eerste indruk alleszeggend is. Door deze filmpjes gaan wij dus de strijd aan met nepprofielen en vluggertjes, want zulke filmpjes zijn bijna niet te faken en in ieder geval veiliger dan zomaar wat foto’s die je voorbij ziet komen.

Na de videoboodschap zijn er verschillende fases die je doormoet. Je komt bijvoorbeeld een kroeg, supermarkt of de universiteit binnen en je ziet iemand lopen: je maakt oogcontact. Oogcontact is de eerste fase van de ‘love journey’. De tweede fase is ‘ik vind degene heel erg interessant dus ik stap op iemand af en stel me voor’, de kennismakingsfase. Daar hoor je het stemgeluid, zie je de twinkeling in iemands ogen en voel je dat er wederzijdse interesse is. Hierna ga je jezelf verdiepen in elkaar en dan pas ga je jezelf bezighouden met de date. Die fases moet je ook door in onze app: je ziet de videoboodschap van de ander, je geeft beide aan interesse in elkaar te hebben en dus volgt daarop een match, je kunt elkaar rustig gaan leren kennen en pas vanuit daar gaan jullie je bezig houden met een date. Je kan dus niet zomaar een foto liken, swipen en chatten.

Waar ik, als oprichter van een datingapp, vooral moeite mee heb, is de veiligheid die datingapps zoals Tinder, Breezer of Happn creëren. Deze veiligheid is te laag. Bij hen is de commerciële insteek drijvend en niet het belang van de gebruiker. Ook zit er veel rommel tussen profielen en wordt hier amper op gecontroleerd. Hierdoor zijn veel datingplatformen geen veilige situatie en leidt dit dus ook tot een grotere rol in zaken met seksueel geweld.

Probleem 

Als je voor een vijver staat en je ziet honderden vissen, weet je ook niet welke vis je moet kiezen. Dat beschrijft het probleem van datingplatformen wat mij betreft op dit moment. Je kan maar door blijven gaan: hup volgende, de volgende en weer de volgende. Het is zo oppervlakkig wat we doen met elkaar.

Frustrerend 

De frustratie die naar boven komt als mensen niet reageren op je berichten of dat je iemand liket, je bent aan het chatten, het lijkt te klikken en dan stopt het opeens weer. Er zit stiekem zoveel frustratie bij singles en zeker tijdens deze periode. Je kunt wel weer gefrustreerd op de bank gaan zitten, honderden profielen naar links of rechts swipen en denken dat je daarvan gelukkig wordt, dan heb je het mis. Je moet daar als persoon zelf ook veel voor investeren. De mensen die dat snappen, snappen Kwissle ook. Probeer je eens te verdiepen in elkaar en probeer eens te kijken wat voor mooi mens er achter degene waarmee je praat zit.”