Let’s countdown together!

Op 11 februari is in het museumpark een grote en opvallende aftelklok geplaatst. De klok telt af tot de start van het Eurovisie Songfestival. De speciale klok werd gepresenteerd door de vier presentatoren van de 65e editie van het Songfestival: Chantal Janzen, Nikkie de Jager, Jan Smit en Edsilia Rombley. Burgemeester Ahmed Aboutaleb startte de countdown.

‘’
Wat een heerlijke dag hè,’’ zegt Guido de Groot (63), eigenaar van een mobiele koffiekraam, terwijl hij wat warme chocomelk in een beker schenkt. Het is zaterdag ochtend 10:00 en vanuit het park hoor je geluiden van vogels en een stromend watertje. Op het plein zitten een paar mensen aan de kant op blokken beton te kijken naar een hoogstwaarschijnlijk beginnende skateboarder. Dit is te merken aan hoe vaak deze man inmiddels al van zijn skateboard is gevallen. Wanneer je zit op de betonnen blokken heb je een prachtig uitzicht op het depot Boijmans Van Beuningen. Dit is een enorm gebouw dat de skyline van Rotterdam weerspiegelt. Nu is er echter iets anders wat de aandacht trekt van de mensen in het museumpark, namelijk; een enorme aftelklok wat voor het reusachtig gebouw staat. ‘’Het was even schrikken toen ik een paar dagen geleden aankwam op dit plein, ineens stond er een gigantische aftelklok voor m’n neus. Wel een bijzonder ding is het’’ zegt Guido nog net voordat zijn aandacht naar de volgende klant gaat die zijn kopje koffie bestelt.

De klok is ontworpen door the Mothership. Dit is een bedrijf dat bepaalde boodschappen doorgeeft door middel van kunst in de openbare ruimte. Petra van Zon, werknemer van the Mothership en projectleidster van de aftelklok, over dit project: ‘’We kregen de vraag vanuit Gemeente Rotterdam om aandacht te genereren voor het Songfestival. Toen hebben we de aftelklok bedacht, deze hebben we expres niet digitaal gedaan. Elke dag moet de klok handmatig worden verzet, vandaar ook de slogan eronder: Let’s countdown together! Maar dat samen aftellen is ook echt iets waar Rotterdam voor staat; Wij bouwen iets met elkaar en we zetten dan samen onze schouders eronder.’’ Bij the Mothership vinden ze het ook enorm belangrijk dat er aandacht gaat naar een cultureel evenement als het Songfestival. “Een evenement zoals het Eurovisie Songfestival heeft internationaal een verbindende rol, en vooral nu in deze coronatijd is dit enorm belangrijk.’’

Maar ook over de locatie is slim nagedacht: “we hebben expres gekozen voor een mooie locatie met op de achtergrond het depot Booijmans van Beuningen, zo’n klok als deze gaat de wereld over en dus moeten we Rotterdam zo mooi mogelijk op de kaart zetten.’’ Dat de klok op een mooie locatie staat vindt ook voorbijganger Artie (42): ‘’De klok staat op een prachtige plek in het park waar veel mensen even de tijd zullen nemen om ernaar te kijken.’’ Marianne (55), een andere voorbijganger, vindt het goed dat Rotterdam reclame maakt voor het Eurovisie Songfestival: “Een evenement als dit verbindt de mensen over de wereld, dat dit evenement dan in Rotterdam wordt gehouden dit jaar is extra mooi. Ik hoop dat mensen van over de hele wereld net zo verliefd op de stad worden als ik al ben.’’

De bijzondere klok werd, onder het toeziend oog van de burgemeester, feestelijk geopend door Stichting Urban Culture Lab met verschillende soorten optredens. Echter moest dit zonder publiek, de opening was wel online te volgen. Niet alleen werd de klok daar voor het eerst getoond, ook werd het thema bekend gemaakt; OPEN UP. Dit was de eerste zichtbare activiteit richting het Songfestival toe. Op de vraag van RTV Rijnmond wat ons de komende 100 dagen nog meer staat te wachten antwoordde burgemeester Ahmed Aboutaleb speels: “verrassing.”

De gemeente Rotterdam heeft genoeg tijd gehad om zich voor te bereiden op het songfestival. Wanneer een artiest het Songfestival wint moet het land dat hij vertegenwoordigt de volgende editie organiseren.  Nadat de Nederlandse Duncan Laurence op 19 Mei 2019 in Tel Aviv de winst binnensleepte moest Nederland dus het jaar erop het Eurovisie Songfestival organiseren. Eind augustus 2019 werd dan ook besloten dat het jaarlijkse zangfestijn in Rotterdam werd gehouden. De voorbereidingen verliepen soepel totdat corona om de hoek kwam kijken, op 18 maart werd het Songfestival afgelast.

Nu ongeveer een jaar later treft de gemeente Rotterdam zoveel mogelijk voorbereidingen om het Songfestival in goede banen te leiden. Of er ook publiek aanwezig mag zijn is nog niet bekend, maar dat we door middel van deze aftelklok mogen aftellen naar een van de meest bijzondere edities ooit van het Eurovisie Songfestival is een zekerheid.

Geschreven door Levi Rombouts