Genoeg = genoeg, Rotterdamse horeca wil weer open

Het is half een in de middag op Dinsdag 2 maart. Het is een frisse maar prachtige dag. De zon schijnt mooi door de Witte de Withstraat wanneer er twee overduidelijke Rotterdamse voorbijgangers (te horen aan de natte t) passeren. ‘’Waarom staan al die tafeltjes en stoeltjes nou buiten? Er komt toch geen hond langs’’ zegt de mannelijke voorbijganger tegen de vrouwelijke voorbijganger. “Ja, er is kennelijk een protestactie van de cafés vandaag’’ zegt de vrouw. De man denkt even na en zegt dan: ‘’Nou ben benieuwd of dat zin gaat hebben.’’

De coronacrisis eist zijn tol. Het UWV (een uitkeringsinstantie) voorspelt dat we met deze stand van zaken aan het eind van 2021 in totaal 189000 banen hebben verloren. De horecasector neemt hier 31 procent van in beslag, zij verliezen namelijk 59000 banen. Sinds maart 2020 kunnen en mogen de horecabedrijven niet meer volledig draaien. 70 procent van de horecaondernemers sloot 2020 dan ook af met een verlies meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook op de jaarlijkse cijfers van het CBS zien we een groot verlies voor deze sector: de horeca omzet krimpt met 33,9% ten opzichte van 2019.

De horecaondernemers in Rotterdam zijn het zat. Een jaar lang zijn zij de dupe van de coronacrisis. De ondernemers besluiten in protest te gaan tegen de huidige coronamaatregelen. Op Dinsdag 2 maart zetten de cafés en andere eetgelegenheden (vrijwillig) hun stoeltjes en tafels buiten. Er wordt niets geserveerd, het is namelijk een symbolische actie. Het is dan ook belangrijk dat de horecaondernemers niet tegen de regels in gaan. Dit vindt ook Pebbles (35), eigenaar van frietboutique Sammy & Pebbels op de Witte de Withstraat: “Het is niet voor niets een stilprotest, we willen absoluut niet de burgerlijke wanorde verstoren. Wij, als horecaondernemers, hopen gewoon dat het op deze manier bij de politiek terechtkomt. We hebben gewoon echt weer de gezelligheid nodig van het uiteten gaan.’’

Ook aan de overkant bij het NRC-café staan de tafels en stoelen buiten, er hangen ook posters met een duidelijke boodschap: Parken vol = Terrassen open, genoeg = genoeg. Leo Janse (30), medewerker bij het NRC-café is ontevreden met de manier van handelen van de gemeente en de regering: “Het is gewoon belachelijk dat we in de parken duizenden mensen zien op een hoopje, terwijl de horeca nog gesloten moet blijven. Wij kunnen juist gestructureerd ervoor zorgen dat de 1,5 meter afstand wordt bewaard. Ik hoop dan ook dat we snel weer open mogen. Voorbijganger Felice (19) hoopt ook op verbetering in de horecasector: ‘’Ik hoop dat snel alles weer mag in de horeca, al is het op 1,5 meter. Dit soort kleine dingen zoals het uit eten gaan of samen ergens wat drinken is gewoon echt nodig na deze vervelende tijd. Vooral voor studenten zoals ik is het gewoon lekker om tussen het studeren door wat te doen met vrienden.’’

Niet alleen in de Witte de With straat werd er mee gedaan aan deze actie ook in de Pannekoekestraat, bij de Oude Haven en het Stadhuisplein zien we bij verschillende restaurants de stoelen en tafels buiten staan.

Toch doen lang niet alle restaurants en cafés mee met deze actie. Amigos, Mexicaans restaurant op het Stadhuisplein, liet de tafels en stoelen binnen staan. ‘’Wij helpen als restaurant mee in het Aafje zorghotel op de corona afdeling, en daarom vonden we het niet gepast als we dan toch zouden demonstreren. En natuurlijk willen we graag weer open en dat zo snel mogelijk, maar de huidige maatregelen zijn er niet voor niets en dus zullen we ons hier nog een tijdje aan moeten houden’’.

Ergens anders in de stad zagen we een heel ander beeld, dit was bij Restaurant Old Bay Rotterdam. Zij kozen namelijk voor een iets andere aanpak van het protest: het restaurant heeft besloten de tafels en stoelen beschikbaar te stellen voor de bezoekers van de Oude Haven. Zelf serveerden ze niks, maar de bezoekers mochten hun eigen eten en drinken meenemen. Hoewel er werd aangegeven op een brief bij de ingang dat de 1,5 meter afstand altijd moest worden bewaard, gebeurde dit zeker niet. Er werd volop handen geschud en elkaar omhelsd.

Toch is de gemeente Rotterdam over het algemeen tevreden met hoe de demonstratie is verlopen laat Claudia Verhulp, woordvoerster bij de gemeente en bestuur voorlichter van de burgemeester weten. ‘’De meeste horecaondernemers hebben zich goed aan de regels gehouden die van tevoren zijn afgesproken. De kern van actie was namelijk dat er mocht worden geprotesteerd, als er maar niet werd geëxporteerd (verkocht).’’  Toch verliep het niet overal even soepel, zoals te zien was bij Restaurant Old Bay Rotterdam. Er werd dan wel niks verkocht bij het restaurant maar toch was het er druk. De woordvoerster reageert daarop als volgt: ‘’Het was absoluut niet de bedoeling dat deze mensen hier plaats namen, maar als het goed is zijn deze mensen hier ook op aangesproken door verschillende toezichthouders’’.

Als het aan de horecaondernemers ligt gaan de restaurants en cafés snel weer open. Maar of de demonstraties van 2 maart nou echt hebben geholpen en of het effect op de gemeente heeft gehad, zien we de komende weken pas.

Geschreven door Levi Rombouts