Eindsprint richting een Kuip vol spandoeken: “Dit kan alleen bij Feyenoord”

Reportage – 17 februari 2021

Op een vroege woensdagmorgen schijnen er voorzichtig wat zonnestralen De Kuip binnen. Het ‘Hand in hand kameraden’ klinkt door de speakers en alle twaalf enthousiaste vrijwilligers zingen het clublied van Feyenoord uit volle borst mee terwijl ze met touw en tape de lege plekken in het stadion vullen met zelfgespoten spandoeken. “Zou toch wel lekker zijn als we dit weer gewoon met vijftigduizend man kunnen zingen hè.”

Door – Jip Schrijvers

Twintigduizend vierkante meter stof, zeven duizend spuitbussen, tientallen kilometers aan touw en inmiddels al meer dan tweehonderdvijftig vrijwilligers. Het initiatief van supportersvereniging FSV De Feijenoorder en FRFC1908 om Feyenoord stadion De Kuip vol te hangen met spandoeken is een groot succes. Via de website van FSV De Feijenoorder kunnen supporters hun eigen spandoek kopen dat vervolgens wordt genaaid, gespoten en opgehangen door vrijwilligers. Inmiddels zijn er al meer dan eenenveertigduizend stoeltjes bedekt. Het begon allemaal in maart 2020 bij Jeroen Ibelings, het creatieve brein met een stadionverbod.

Jeroen Ibelings ‘dirigeert’ de vrijwilligers

“Rol hem daar maar uit” roept Jeroen terwijl hij op de buitentrappen van het stadion staat. De werknemer van FRFC1908 stuurt de vrijwilligers die met een meterslang doek in hun armen staan als een dirigent aan. Een aantal doeken zijn flink beschadigd door sneeuwstorm Darcy van afgelopen week. De schade wordt bekeken zodat het naaiteam  weet waar ze morgen aan toe zijn.

Een van de vrijwilligers is Kim Gideonse (24). Sinds 2015 heeft ze een seizoenkaart samen met haar moeder, die dankzij Kim van de club is gaan houden. “De eerste keer dat ze meeging gaf ze me een klap voor m’n kop toen ik begon te schelden, en nu doet ze zelf even goed mee”. Samen helpen ze nu mee om De Kuip vol te krijgen.

“Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat het zo hard zou gaan,” zegt Jeroen. “Als je ergens aan begint moet je daar ook volledig achter staan. Mijn doel was ook echt een uitverkocht stadi  on, nu hopen dat we het laatste bruggetje nog overkomen.” Ondanks zijn stadionverbod zet Jeroen zich al jaren in voor een betere sfeer in het stadion. Zo bedacht hij onder andere spandoek ‘De zilvervloot’ in 2014 en een jaar later ontwierp hij een het toenmalig grootste spandoek van Europa

Spandoek ‘De Zilvervloot’ voorafgaand aan Feyenoord-Sevilla in 2014 Bron: Vers Beton

Tijdens het ophangen van de spandoeken legt Jeannette Melsen alles vast, zij fotografeert voor de website van FSV De Feijenoorder. “Zesduizend euro,” zegt ze terwijl ze naar een enorm doek wijst dat op de tweede ring ligt. “Het grootste doek dat er hangt, gemaakt voor een moeder die onlangs overleden is. Haar zoons hebben het spandoek laten maken als verrassing voor hun vader. Ernaast hangt een doek van nog geen twee vierkante meter met dezelfde boodschap, ook voor een overleden geliefde. Dat is zo mooi aan deze actie, het gaat niet om de grootte van het doek maar om de boodschap die erop staat.”

Spandoek met de tekst: ‘R.I.P Petra, sterker door strijd’

“Jaarlijks krijgen we honderden aanvragen of we een sfeeractie kunnen organiseren voor een overleden Feyenoordsupporter”, vertelt Jeroen. “Elke keer moeten we daar weer nee op zeggen, omdat dat gewoon niet te doen is. Juist daarom is het zo mooi dat supporters via deze actie hun dierbaren toch kunnen eren. Maar er komen ook genoeg grappige spandoeken voorbij hoor, mensen zijn heel creatief.”

Na een paar uur spandoeken hangen zit de sfeer er nog altijd goed in, Jeannette merkt dat: “Deze mensen vinden het gewoon heerlijk om een paar dagen in de week van huis te zijn en andere mensen te zien.” Zo ook Bram Bobeldijk, hij studeert aardwetenschappen in het hol van de leeuw, Amsterdam. “Het enige positieve aan corona is dat ik niet meer met de trein langs de Johan Cruyff Arena hoef.” Bram heeft naast zijn studie tijd over en is wekelijks minstens twee keer in De Kuip om mee te helpen. “Als ik de mogelijkheid heb om te helpen dan ben ik hier. Het is zo indrukwekkend, dit kan echt alleen maar bij Feyenoord.”

Jeroen Ibelings, bedenker van de spandoekenactie

“Wat we met de spandoeken doen wanneer er weer supporters in het stadion mogen?” Jeroen heeft zelf een idee om alle doeken aan elkaar te naaien en als één groot spandoek vanaf de tweede ring naar beneden te laten komen bij de eerste wedstrijd met publiek. Toch lijkt dat vooral bij een droom te blijven. “We hebben een creatieve oplossing nodig om dat haalbaar te maken, want wij hebben daar niet het materiaal voor, en ook niet de mensen. Het is ontiegelijk lastig maar het zal natuurlijk wel schitterend zijn.”

Zelf moet Jeroen nog zeven jaar wachten voordat zijn stadionverbod is verlopen. In 2014 kreeg hij het verbod vanwege vuurwerkbezit tijdens een bekerwedstrijd van de A1 van Feyenoord. Na een aantal overtredingen zoals het gooien van bierflesjes stapelde dat op tot een stadionverbod van veertien jaar. “Ik ben dit jaar vaker in het stadion geweest Dan afgelopen zeven jaar,” vertelt Jeroen bij Recht Uit Rotterdam.

Wanneer aan het eind van de middag vak Q helemaal is volgehangen met spandoeken wordt de ontspanning opgezocht. Hier en daar worden er wat bierblikjes opengetrokken. “Nou proost mensen, op een geslaagde dag.”